Spoor Nederland

200

Geschiedenis van de Maliebaan (2 films)

Het Maliebaanstation van de HSM was het eindpunt van de Oosterspoorweg uit Hilversum; de lijn liep nog een stukje door naar Utrecht Lunetten. Van het Maliebaanstation is nooit veel gebruikgemaakt. Wie in Utrecht moest zijn, stapte uit bij de halte Biltstraat en nam daar de tram naar de binnenstad. Het Maliebaanstation werd in 1954 omgebouwd tot Spoorwegmuseum. Kees van de Meene gaf op 26 februari 2018 een presentatie over de geschiedenis van het Maliebaanstation en de Oosterspoorweg voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum.

Bekijken

Met de trein mee

Het jongetje Leo gaat met de trein van Schiedam naar Den Haag CS. In zijn eentje moet hij de weg naar het loket en naar de trein vinden. Een geluidsdiaserie van de Stichting Nederlands Instituut voor Audio-Visuele Media (NIAM) uit 1980.

Bekijken

Nederlandse Spoorwegen in de vorige eeuw (12 films)

Beelden van de Nederlandse Spoorwegen, vanaf de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. Deze smalfilmopnamen uit het archief van de SNR zijn door Ton Pruissen gemonteerd en van commentaar voorzien. De meeste opnamen zijn gemaakt door Aad de Wolf, aangevuld met opnamen door Luud Albers, Roef Ankersmit en Hans Hanenbergh.

Bekijken

* De laatste dagen van de stoomtractie in Nederland

In deze film zijn diverse stoomlocomotieven in hun nadagen in Nederland te bewonderen. Verschillende stoomlocs werden gefilmd, zoals de series 3700, 6000, 8700 en 4400, in diverse depots zoals Nijmegen, Den Haag en Roosendaal. Na de oorlog werden veel stoomlocomotieven gesloopt, maar enkele exemplaren overleefden, zoals de beroemde 3737. Die loc reed als laatste stoomloc bij NS in dienst naar het Spoorwegmuseum te Utrecht waar deze nog steeds te bewonderen is. Gefilmd door Jan Blijerveld.

Bekijken

Seinen en blokposten (2 films)

1) Kees van de Meene filmde de ontwikkeling van het seinwezen in Nederland. Van de man die met vlaggen langs de spoorbaan stond, tot de treindienstleider die vanachter zijn beeldscherm de treinenloop bewaakt. 2) Presentatie van Kees van de Meene bij de opening van de blokpost Arnhemschestraat in het Spoorwegmuseum op 2 september 2017.
.

Bekijken

Op zondag naar Zandvoort in 1955

Hilarische beelden van een zomers spitsuur met veel trams, Blokkendozen en stroomlijnstellen, gefilmd door Luud Albers. De begeleidende tekst is door hemzelf geschreven en wordt door hemzelf gesproken.

Bekijken

Bahn und Bus in Holland

Film uit 1970 gemaakt door een Zwitserse spoorman op bezoek in Nederland om kennis te maken met de starre dienstregeling van “Spoorslag 70”. Dit plan heeft als voorbeeld gediend voor de Zwitserse spoorwegen. Gefilmd door Peter Scheidegger.

Bekijken

Afscheid houten rijtuigen, 25 jaar NVBS

Op 16 juni 1956 vierde de NVBS haar 25-jarig jubileum met een excursietrein die tevens de laatste trein van NS was met houten rijtuigen. De trein wordt getrokken door de 3737, toen al ‘gepromoveerd’ tot museum­locomotief. De ‘houten trein’ vertrekt vanaf Den Haag Staatsspoor en rijdt via Den Haag Hollands Spoor, Schiedam, Gouda en Harmelen naar het Amsterdam Amstel Station. Daar wordt overgestapt in een gloednieuwe Hondekop. De film eindigt met de aankomst in Den Haag Hollands Spoor.

Bekijken