Blik in het filmarchief

Films met een * voor de titel (en een blauw plaatje) kun je alleen zien als je bent ingelogd als lid.

Bekijk in lijstweergaveBekijk in grid weergaveBekijk in opsomming weergave

Elektrische trams

Elektrische trams in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Zeist en Rhenen, Zuid-Limburg, Nijmegen, Arnhem, Groningen. Aanvankelijk verschenen als dvd. Samenstelling Ton Pruissen. Speelduur ruim anderhalf uur, geen geluid.

Bekijken

Stoom- en motortrams

Opnamen van RTM, GoTM, GTW, EDS, NTM en OG (zonder geluid). Impressie stoomtrams in Nederland (met geluid). Samenstelling en nasynchronisatie Ton Pruissen. Aanvankelijk verschenen als dvd. Speelduur 3 kwartier.

Bekijken

EuroCity (1989)

EuroCity – Der Zug für Europa – The train for Europe – Un train pour l’Europe. Videofilm uit 1989, gemaakt in opdracht van de Union internationale des chemins de fer (UIC). Nederlands gesproken commentaar. Bij 20:30 komt kort aan het woord L.W. Wansink, productmanager EuroCity.

Bekijken

Treinstellen en locomotieven (5 films)

Treinstellen en locomotieven van de Nederlandse Spoorwegen, vanaf de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. Deze smalfilmopnamen zijn gemaakt door Aad de Wolf. Ze zijn door Ton Pruissen gemonteerd en van commentaar voorzien.

Bekijken

Spoorse ontmoetingen in Nederland (7 films)

Beelden van de Nederlandse Spoorwegen, vanaf de jaren 50 tot de jaren 90 van de vorige eeuw. We doorkruisen hierbij het hele land. Extra aandacht wordt besteed aan Voorburg en Rotterdam. De opnamen zijn gemaakt door Aad de Wolf, aangevuld met opnamen door Luud Albers, Roef Ankersmit en Hans Hanenbergh. Ze zijn door Ton Pruissen gemonteerd en van commentaar voorzien.

Bekijken

“Bello” – veertig jaar SHM (2008)

Deze film verscheen in 2008 bij het veertigjarig jubileum van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Met filmopnamen vanaf de jaren 30 tot in 1955, gemaakt door Vrijburg, Wieder, Joyce, Nijmeijer, Esser, Albers en Hanenbergh. De film is samengesteld door Ton Pruissen.

Bekijken

Cabineritten en diesel­rondritten (1940-1954)

Filmopnamen gemaakt door Albert Nijmeijer. Per trein door besneeuwd Noord-Holland (februari 1940). Dieselrondrit 20 juni 1948. “Tommy” brengt een kolentrein naar Utrecht (plm. 1948). Diesel­rondrit 10 september 1950. Onderweg met “Le Beauvaisis”, juli 1954. De film duurt een uur en is gemonteerd door Ton Pruissen. Met informatie over Albert Nijmeijer.

Bekijken

Bouw Willemsspoortunnel Rotterdam (3 films)

Drie videofilms uit 1993/1994 over de bouw van de Willemsspoortunnel door Rotterdam, ter vervanging van het luchtspoor en De Hef. De films zijn indertijd op VHS uitgebracht door de Nederlandse Spoorwegen en de Kombinatie Willemsspoortunnel.

Bekijken

Nederlandsche Spoorwegen 1938-1958

Filmopnamen gemaakt door Albert Nijmeijer, aangevuld met beelden van Esser, Hagedoorn, Kampman en Vrijburg. De film duurt een uur en is gemonteerd door Ton Pruissen. De filmfragmenten worden uitgebreid toegelicht.

Bekijken

Spoorwegen in de Efteling (2014)

Gerrit van Straaten maakte op 1 juli 2014 in Kaatsheuvel een film over de spoorwegen in de Efteling. De drieënhalve kilometer lange spoorlijn door dit park wordt geëxploiteerd door de Efteling Stoomtrein Maatschappij. Ook is er een baan waarop kinderen met traplocomotiefjes kunnen rondrijden.

Bekijken

Van Ferrol naar El Berrón per Renfe Feve

Een van de vanwege corona vervallen SNE-reizen in 2020 was “Op smalspoor door Noord-Spanje”. Voor degenen die zich hadden aangemeld, maar ook voor alle anderen die in Spanje zijn geïnteresseerd, heeft Sjoerd Bekhof dit filmpje samengesteld.

Bekijken

Rail Away ontmoet NVBS (2023)

Een filmploeg van Rail Away kwam in mei 2023 een groepje NVBS’ers tegen tijdens een NVBS-excursie naar Noord-Spanje. Deze aflevering van Rail Away werd uitgezonden op 11 januari 2024.

Bekijken

Station Hilversum in 1971 en 2000

Station Hilversum op 16 oktober 1971 en op 13 augustus 2000. Zoek de verschillen! De overeenkomsten: het emplacement is nog hetzelfde, Post T en de grote spoorbomen zijn er nog. De verschillen: het stationsgebouw is vervangen, Post T is niet meer bemand en fungeert alleen nog als relaishuis, de grote spoorbomen worden vanuit Amersfoort bediend. De treinen hebben ook een gedaante­verwisseling ondergaan, maar Plan V is nog steeds actief. En er komt zelfs nog een klassieke 1200 de bocht om. Nog een verschil: in 2000 stopten er geen intercity’s in Hilversum, deze sukkelden met 40 km/uur langs de op het perron wachtende forensen. Gefilmd door Nico Spilt.

Bekijken

Trams in Arnhem

Rond 1935 werd de Velperweg in Arnhem gereconstrueerd, waarbij tevens de tramlijn werd vernieuwd en verlegd. Het werk werd uitgevoerd door Wegenbouw Maatschappij Jaartsveld, en de werkzaamheden zijn gefilmd door drs. J. Th. Jaartsveld. Tijdens het werk ging het trambedrijf onverstoorbaar door. Het bezoek aan Arnhem wordt afgesloten met beelden gemaakt door F.C. Wieder in de zomer van 1940.

Bekijken

Loc NS 1201, van weder­opbouwer tot icoon

Presentatie voor de Vrienden van het Spoorweg­museum op 8 november 2017. Door Aad de Meij, oud-secretaris en projectleider van het project “Herstel 1201”. Deze loc, teruggebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds 21 april 2016 te zien in het Spoorweg­museum in Utrecht.

Bekijken

Afscheid van de loc-serie 1500 (1986)

Afscheid van de loc-serie 1500, 14 juni 1986. Gefilmd in Utrecht, Geldermalsen, Rotterdam, Den Haag HS, Amersfoort en Boxtel. Filmbeelden van Jan Bonthuis, Jan Blijerveld en Aad de Wolf.

Bekijken

75 jaar na D-Day. De Geallieerde Spoorwegen, een vergeten hoofdstuk.

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. Dat was D-Day, de dag waarop de bevrijding van West-Europa begon. De troepen namen ook hun eigen locomotieven en ander materieel mee. Hans Altena heeft hierover een presentatie samengesteld die hij bij diverse NVBS-afdelingen heeft gegeven. De film, opgenomen in 2019, bestaat uit twee delen van elk ongeveer een uur.

Bekijken