Regionaal vervoer

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd het spoorwegnet in twee delen gesplitst. Allereerst het kernnet, dat onder verantwoordelijkheid is gebleven van de staat en waarvoor de concessie is verleend aan NS Reizigers. Daarnaast is een aantal spoorlijnen onder de verantwoordelijkheid van de provincie gebracht. Voor deze spoorlijnen verleent de provincie een concessie aan de vervoersonderneming na een aanbestedingsprocedure.

In 2018 zijn de volgende diensten door een provincie aanbesteed:

Verantwoordelijke autoriteit Treindienst Onderneming
Provincie Friesland Leeuwarden – Harlingen Arriva
Leeuwarden – Stavoren Arriva
Provincies Friesland en Groningen Leeuwarden – Groningen Arriva
Provincie Groningen Groningen – Delfzijl Arriva
Groningen – Eemshaven Arriva
Groningen – Nieuweschans Arriva
Groningen – Veendam Arriva
Provincie Overijssel Zwolle – Kampen Keolis
Zwolle – Enschede Keolis
Almelo – Hardenberg Arriva
Zwolle – Emmen Arriva
Zutphen – Oldenzaal Keolis
Provincie Gelderland Arnhem – Winterswijk Arriva
Stadsregio Arnhem-Nijmegen Arnhem – Doetinchem Breng
Provincie Gelderland Zutphen – Winterswijk Arriva
Zutphen – Apeldoorn Arriva
Arnhem – Tiel Arriva
Ede-Wageningen – Amersfoort Connexxion
Provincie Limburg Roermond – Nijmegen Arriva
Maastricht Randwyck – Kerkrade Arriva
Maastricht Randwyck – Roermond Arriva
Sittard – Heerlen Arriva
Provincie Zuid-Holland Dordrecht – Geldermalsen Arriva, vanaf december 2018 QBuzz
Gouda – Alphen a.d. Rijn NS

Alle ondernemingen combineren treinvervoer met busvervoer. Veel concessies zijn ook van toepassing op zowel het spoor- als het busvervoer in de betreffende regio.

De regionalisering van het spoorvervoer is in Zutphen te zien met van links naar rechts een LINT van Syntus, een SPURT van Arriva en een Sprinter van NS op 15 juli 2014. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

Welke maatschappijen zijn actief?

Arriva Personenvervoer Nederland is halverwege de jaren negentig ontstaan door overnames van busondernemingen in Friesland, Groningen en Drenthe en door de overname van het spoorbedrijf NoordNed, dat ook actief was in Friesland en Groningen. Het van oorsprong Engelse bedrijf werd in 2010 volledig overgenomen door Deutsche Bahn.

Connexxion is in 1999 ontstaan door de samenvoeging van een aantal streekvervoerondernemingen in de Randstad. De aandelen waren op dat moment nog in handen van de Nederlandse staat. In 2007 werd Connexxion grotendeels verkocht aan het Franse Transdev. In 2011 is Connexxion gefuseerd met het eveneens Franse Veolia. Bij aanbestedingen wordt onder de naam Transdev deelgenomen.

Keolis vindt zijn basis in Gelderland, waar al in 1991 in de Achterhoek een samenwerking ontstond tussen streekvervoerder GSM en spoorvervoerder NS. Dit samenwerkingsverband leidde tot het bedrijf Syntus. Sinds 2013 is het Franse Keolis (dochter van de Franse spoorwegen SNCF) de eigenaar en wordt de naam Keolis ook gebruikt.

QBuzz is opgericht op particulier initiatief. Sinds 2017 is Busitalia, dochter van de Italiaanse spoorwegen, de enige aandeelhouder. Vanaf december 2018 ging het van oorsprong busbedrijf ook spoorvervoer organiseren.

Op 8 oktober 2016 vierde de NVBS het 85-jarig bestaan met een line-up van verschillende dieseltreinstellen in Beekbergen. Van links naar rechts Arriva, Veolia, Breng en Syntus. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 24 februari 2020.