Verslag Oliebollenrit 2024

28 december 2024

door Rob Zoomer

Het was waterkoud en grijs in Amsterdam die zaterdag 28 december 2024. Op station Amstel bleven veel tramliefhebbers dan ook maar tochtvrij binnen staan om te wachten op hun tram. En dat was niet zomaar één tram maar een collectie van drie historische trams van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam die de jaarlijkse Oliebollenrit van de SNE reden. Een ingenieus rijschema zorgde er voor dat drie groepen met in totaal 131 deelnemers, elk een traject van ongeveer een uur met een van deze trams konden rijden. Daarvoor moest dus wel worden op- en overgestapt op de stations Amstel en Muiderpoort.


Een diensttram van lijn 12 naast de EMA-exemplaren 602 en 919 bij het Amstelstation. Foto: Rob Zoomer.


Tram 586 naast het Concertgebouw. Foto: Hendrik-Jan Bakker.

De bestuurders en conducteurs van de EMA hadden er zin in, ook in de oliebollen die hun voor hun eerste rit al werden aangereikt. Het aantal fotostops werd spontaan uitgebreid. “We hebben hier wel even de tijd voor een extra stopje”. “Onze app zegt dat lijn 24 vertraagd is, kunnen we mooi even om de hoek stoppen”. “Dienstwagen lijn 1 is vervallen, we hebben ruim de tijd voor foto’s”. Dat  laatste zorgde voor wat reguliere instappers die –  ook al was de kleur en de vorm van de tram afwijkend van de diensttram – er voetstoots van uitgingen dat we lijn 1 waren. Tram 586 had wat vertraging opgelopen en de bestuurder loste dat op door te tonen hoe het rijden in pré-Combino-tijden ging. Toen kende de bestuurder slechts twee snelheden: stilstaan en zo hard mogelijk rijden. De tijd tussen beide toestanden diende zo kort mogelijk te zijn. Prachtig om te zien – en te horen – dat dit materieel daar nog steeds toe in staat is.


Tram 602, 919 en Combino 2109 als lijn 14 voor het Centraal Station. Foto: Hendrik-Jan Bakker.


De 602 op de Dam trekt de aandacht van enkele toeristen. Foto: Hendrik-Jan Bakker.

De trams 602 en 919 waren ook van de partij. De capaciteitslimiet van de 919 (44 personen) dicteerde dat de andere trams ook deze hoeveelheid deelnemers meenamen. Door een klein misverstand had de 919 nog al haar deelnemers bij zich toen deze op Muiderpoort de volgende groep moest oppikken. Dat was geen probleem. Een zeer herkenbaar spitsgevoel maakte zich meester van de deelnemers van beide groepen toen de tram zich naar de Plantage Kerklaan spoedde om groep B weer aan de gereedstaande 602 af te leveren. De bemanning van deze tram presteerde het om de vertraging er keurig uit te werken en tegelijk ook de route deels andersom te rijden omdat dat rijtechnisch beter uitkwam met de ook dienstdoende historische Tourist Tram.


Tram 602 nadert de fotolocatie aan de Plantage Parklaan, terwijl de deelnemers van groep A al paraat staan. Foto: Rob Zoomer.


De hoofdrolspelers 919, 602 en 586 in slagorde op de Plantage Parklaan. Foto: Ronald Bokhove.


Overzichtsfoto van drie EMA-trams en tientallen deelnemers op de Plantage Parklaan. Foto: Roos Bongers. 


Oliebollen en warme dranken in Brasserie Plancius aan de Plantage Kerklaan. Foto: Hendrik-Jan Bakker.


De 602 bij Artis aan de Plantage Kerklaan. Foto: Hendrik-Jan Bakker.


De karakteristieke lagevloer-tussenbak van de 919. Foto: Hendrik-Jan Bakker.

De reden dat de dienstregeling strak was gepland was dat op de Plantage Parklaan drie ongebruikte tramsporen naast elkaar liggen. En als je drie trams hebt… Hulde aan planners en bestuurders want binnen vijf minuten waren alle drie de trams ter plekke en kon een fraaie opstelling worden gemaakt. Eerst met de koppen gelijk – onder centimeter-nauwkeurige regie van een van de conducteurs – en vervolgens met de koppen verschoven. Doorgaand autoverkeer werd in korte rupsjes doorgelaten om de grote schare fotografen niet te storen. Twee van de groepen stapten weer in hun volgende tram en de derde spoedde zich in een paar minuten naar café Plancius waar in een klein uur tijd kon worden genoten van oliebollen en de daarbij behorende warme chocolademelk en glühwein. Uiteindelijk zijn alle groepen weer op een van de stations afgezet en konden de deelnemers weldoorvoed en tevreden naar huis terugkeren. Uiteraard is grote dank aan de mensen van de EMA verschuldigd. Dank ook voor Erik van Lunteren die als plaatsvervangend reisleider een va de groepen onder zijn hoede had genomen. Ronald Bokhove, heeft als organisator van deze Oliebollenrit zijn allerlaatste excursie georganiseerd. Sta bij het lezen van dit verslag dus spontaan op en applaudisseer even als dank voor zijn onvermoeibare en vijfentwintigjarige inzet bij de SNE. Deze dank wordt uiteraard ook uitgesproken door het bestuur van de stichting.


Tram 586 op het strengelspoor in de Czaar Peterstraat. Foto: Ronald Bokhove.


De 586 op het Azartplein met de pont naar Amsterdam-Noord. Foto: Ronald Bokhove.