RTM-excursie
door Ronald Bokhove
NS-station Rotterdam Zuid was op de zaterdagen 30 september en 21 oktober 2006 het voor de hand liggende startpunt van de zoektocht naar overblijfselen van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Voor het eerste overblijfsel behoefde niet te worden gezocht, want de fraaie RTM-streekbus Wasbeer uit 1966 kwam keurig op tijd voorgereden en zou de hele dag niet van onze zijde wijken. Na een bezoek aan de Rosestraat, waar het voormalige tramstation zich nog prima laat herkennen, werd de Hoeksche Waard opgezocht. De vroegere trambaan werd zo veel mogelijk gevolgd, maar helaas houden planologen zelden rekening met onze hobby en zo is bij nieuwbouwwijken, verdwenen bruggen en vooral industrieterreinen veel inlevingsvermogen nodig om het verleden tot leven te brengen. Gelukkig hielpen historisch fotomateriaal en het deskundige commentaar van Henk Ontrop een handje. De eigenaar van het stationsgebouw van Klaaswaal – het pand is thans een cowboy-restaurant – had zijn op zolder ontdekte schilderijen van tramtafereeltjes afgestoft en zo hadden we iets lekkers voor bij de koffie. In vroeger tijden was de overtocht naar Goeree Overflakkee per boot een tijdrovende aangelegenheid, maar rijdend over de Haringvlietbrug ben je er nu zo.
Na een kort oponthoud in Nieuwe Tonge werd Ouddorp bereikt, het kloppende hart van de RTM-geschiedenis. We kwamen ogen en tijd tekort om in de werkplaats en in het museum alles te bekijken. Een authentieke stoomtram (lok 50 met drie rijtuigen, waaronder het nét in dienst gestelde postrijtuig PD 291) en de Sperwer brachten ons naar Port Zélande en terug. Met de Wasbeer – tegenwoordig eigendom van de Stichting Veteraan Autobussen – werd vervolgens doorgereden naar Middelplaat Haven op het Zeeuwse deel van de Brouwersdam, vanaf volgend jaar het nieuwe eindpunt van de lijn. Bij Hellevoetsluis op Voorne-Putten werd een kleine kilometer te voet afgelegd over de voormalige trambaan, waarvan nog een stuk rails en enige sintels restten. Via Vierpolders en Brielle werd naar Spijkenisse gekoerst. Wie hier de huidige vierbaansbrug over de Oude Maas beziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat de oude hefbrug met anderhalve rijbaan tot 1978 alle wegverkeer moest verwerken en daarnaast tot 1965 ook nog de tram moest dulden. Via Hoogvliet, Poortugaal en Rhoon bereikten we ons vertrekpunt weer, waarna de helft van het gezelschap tegenover dé Hefbrug in een onvervalst Rotterdamse ambiance het avondmaal verorberde.
Vijfentachtig deelnemers verdeeld over twee dagen zijn weer heel wat wijzer geworden. De SNE gaat dus door in deze reeks, de volgende bestemming is Noord-Brabant.