Nieuwe-leden-excursie 1999
door Ronald Bokhove
Ruim veertig kersverse NVBS’ers verzamelden zich op zaterdag 10 juli 1999 op het eerste perron van Amsterdam CS voor hun eerste SNE-excursie. Zij waren allen ingegaan op de uitnodiging van het bestuur om via een introductie-programma kennis te maken met de activiteiten van de stichting. Na het opsplitsen van de groep ging Dick Keijzer met de helft op pad voor een rondleiding door zijn station. Hij noemde architect Pierre Cuypers een perfectionist, maar is het zelf evenzeer. Geen detail is hem ontgaan. Achter elk ornament schuilt wel een verhaal, bij elk schilderij hoort een anekdote en zelfs over een toilet kan bloemrijk worden verteld en dat deed Dick dan ook. Na twee uur was het iedereen duidelijk: Amsterdam Centraal Station is een gebouw met een ziel, een ziel die overigens steeds meer wordt aangetast door de oprukkende commercie.
De andere helft werd tezelfdertijd onthaald in de VL/TC, het gebouw van NS/Verkeersleiding aan de westzijde van het station. Edward Bary (ook NVBS’er) gaf een korte geschiedenisles op het gebied van treinbeveiliging, waarna hij een en ander demonstreerde op het bewaard gebleven NX-tableau dat tussen 1974 en 1995 in de hoofdstad dienst heeft gedaan. Hoogtepunt vormde het bezoek aan de seinzaal, waar vanaf de bezoekersbrug een fraai uitzicht werd geboden op de werkvloer. Het feit dat voor een gebied van pakweg veertig kilometer rondom Amsterdam op hoogtijdagen slechts een dertigtal verkeers- en treindienstleiders, materieel- en personeelplanners benodigd is voor de procesbesturing laat zien hoeveel er in korte tijd is veranderd. Na de lunch werd gekruist voor een herhaling van het ochtendprogramma.
Hierna werd in gezamenlijkheid met GVB-museummaterieel (motorwagen 464 uit 1929 en bijwagen 807 uit 1914) kriskras door het centrum van Amsterdam getramd onder de enthousiaste leiding van Frits van der Gragt en Edward Stokhof. In de Plantage Parklaan werd de eerste fotostop gehouden, een voor sommige deelnemers nog onbekend fenomeen! Vervolgens ging het via de remise Havenstraat naar het Amsterdams Openbaar Vervoermuseum aan de Tollensstraat, waar het opgestelde materieel kon worden aanschouwd. Zonnig zomerweer, een verfrissende wind en een interessant programma maakte dat de nieuwe leden opgewekt huiswaarts togen, waarschijnlijk met het voornemen om vaker met de SNE mee te gaan.