Koningsdagrit 2025, per apekop rond Amsterdam
Op zaterdag 26 april verzamelden zich 161 deelnemers op spoor 4a van station Amersfoort Centraal voor een heel groot rondje om Amsterdam met de treinstellen plan V 466 van De Karel Foundation en 876 van het Spoorwegmuseum. De Karel kon al vroeg in de ochtendnevel op een van de rangeersporen in Amersfoort worden vastgelegd, de 876 liep rond kwart over 9 binnen vanuit Utrecht.

De Karel in de ochtendmist, gereed voor deelname aan de Koningsdagrit, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom

Plan V 876 van het Spoorwegmuseum arriveert op spoor 4a van station Amersfoort Centraal voor de Koningsdagrit, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom
Na het combineren op het spoor langs de mooie oude kap van station Amersfoort ging het onder het genot van koffie, thee en koek via Hilversum en de Gooiboog naar Almere en Lelystad Centrum. Daar koos een deel van de groep voor een foto van vertrek naar Lelystad Opstelterrein en de rest reed mee naar die ongebruikelijke plek voor reizigers. De stellen voelden zich er kennelijk ook wat onzeker, want na het omlopen van De Karel mislukte de koppeling aan de 876. Niet getreurd, dan maar met een half uur vertraging terug in de oorspronkelijke combinatie richting Lelystad Centrum.

De Karel op Lelystad Opstelterrein tijdens het omlopen, 26 april 2025. Foto Roos Bongers

De Karel loopt weer voorop, Lelystad Opstelterrein, 26 april 2025. Foto Paul Muré
Inmiddels begin het al redelijk op te klaren en de rest van de dag zou de zon ons welgezind zijn! De fotolijnen waren dan ook steeds druk bezet wat mede tot gevolg had dat op diverse stations snoepautomaten, kasten met installaties en steunpunten van perronkappen als dankbare verhogingen functioneerden. Het halve uur vertraging werd ingelopen door in Hoofddorp het Opstelterrein links te laten liggen. Een mooie stop was vervolgens het hooggelegen gebogen perron op Amsterdam Sloterdijk.

In passende kledij gehulde deelnemers tonen in Hoofddorp hun belangstelling voor het historisch materieel, 26 april 2025. Foto Paul Muré

De fotograferende meute op station Amsterdam-Sloterdijk (hoog). De ondersteuningen van de perronkap dienen als trap, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom
Daarna ging het de goederen sporen van de Houtrakpolder op tot het laatste stootjuk van het geëlektrificeerde spoor, alwaar wat volgers toegesproken konden worden die de trein vanaf verboden terrein probeerden vast te leggen. Intussen lieten degenen die aldus hadden besteld zich de uitgereikte lunchpakketten goed smaken! Daarna was de Westhaven het doel via een boog ten noorden van station Sloterdijk waar je mooie foto’s van de trein kon maken, spiegelend in de glazen puien van de overvloedig aanwezige kantoren. Hierna was het tijd voor een reeks mooie fotostops, in Uitgeest, Santpoort Noord (van beide perrons af) en Haarlem (vanaf spoor 1 van dit iconische station). Voor de oranjebitter was voldoende tijd in Amsterdam Centraal, omdat daar alleen een middenspoor voor ons vrijgehouden kon worden.

De 876 bij het kopmaken in Uitgeest, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom

DeKarel op spoor 1 te Haarlem, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom

Treinaanwijzer op station Haarlem, 26 april 2025. Saillant detail: in Amsterdam Centraal werd wel gestopt, maar niet op een perronspoor. Foto Frank Hoogenboom
Bij de laatste fotostop in Weesp konden we vaststellen dat de verstoring in de treindienst ons net níet ging raken, want die zat richting Almere en wij gingen terug naar Amersfoort.

De 876 in spiegelbeeld gezien vanuit de 876 bij Muiderpoort, 26 april 2025. Foto Paul Muré

De Karel in spiegelbeeld, gefotografeerd vanuit de 876 bij Amsterdam-Muiderpoort, 26 april 2025. Foto Frank Hoogenboom
Bij Amsterdam-Muiderpoort fungeerde de glazen galerij van een appartementencomplex als locatie voor een rijdend fotomoment.
Onderweg naar Amersfoort vertelde Dennis Münninghoff van de Karel Foundation over de goede bestemming van de opbrengsten van deze rit: KWF kankerbestrijding. Mooi dat we zo het aangename met het nuttige konden verenigen.
Dank aan de mensen van de Karel Foundation en het Spoorwegmuseum die deze mooie rit mogelijk gemaakt hebben, en aan Geert Gorissen voor de organisatie vanuit de SNE.
Frank Hoogenboom