Highlights van de Highlands
door Cees Verlaan
Op woensdag 29 augustus 2007 verzamelen zich zo’n vijftig deelnemers aan de reis naar Schotland op station Haarlem-Spaarnwoude (of all stations!). Met de bus worden we naar IJmuiden gebracht, waar de veerboot King of Scandinavia al ligt te wachten voor de overtocht naar Newcastle. Voordat het schip de haven verlaat kunnen we nog genieten van het prachtige zeilschip Stad Amsterdam dat binnenvaart en afmeert tegenover de veerboot. De zee is vlak en dat garandeert een comfortabele overtocht met ook nog een prachtige zonsondergang. Het is wel behelpen in de kleine hutten. Het duurt lang voordat we de volgende ochtend van boord kunnen, o.a. door de security-check. Met de bus naar het monumentale station van Newcastle-upon-Tyne en vandaar met de trein langs de kust naar Edinburgh. Wat een ruimte kent dit land nog! De trein arriveert ’s middags vroeg in Edinburgh, zodat er tijd genoeg is om de sfeer van deze historische stad te proeven. Ook de volgende vrijdag is er volop gelegenheid om door de stad te dwalen met al z’n bezienswaardigheden.
Op zaterdag neemt de eerste excursie een aanvang: per bus naar de imposante Forth Bridge, die gedeeltelijk aan het oog onttrokken is door enorme zeilen vanwege schilderwerkzaamheden. Vanaf een rondvaartboot kunnen we de gigantische constructie nog beter bekijken. Na een kort bezoek aan het South Queensferry Museum staat het Falkirk Wheel op het programma; een gigantisch roterende scheepslift, die echter helaas op dat moment in storing was! In het station van de Bo’ness & Kinneil Rly wacht ons de lunch, maar er is iets verkeerds gegaan in de communicatie en er worden geen vijftig mensen verwacht! Er wordt echter een fantastisch stukje improvisatie verricht en iedereen krijgt alsnog een lunch! Dan volgt de rit per stoomtrein met een facultatief bezoek aan de Birkhill Fireclay Mine, die in een prachtige beboste vallei is gelegen.
Voor de zondag staat er weer veel op het programma; een bezoek aan de Tay Railway Bridge, waar nog de restanten van de pijlers te zien zijn van de oude spoorbrug, die zo noodlottig met trein is vergaan in een zware storm op 28 december 1879. Daarna staat een rit met The Caledonian Rly vanuit Bridge of Dun op het programma. Voorafgaand aan de stoomrit zouden we in Montrose lunchpakketten ontvangen, maar ook hier heeft het communicatieduiveltje toegeslagen en blijken de lunchpakketten te bestaan uit losse sandwiches, blikjes fris en fruit! De sandwiches worden ter plaatse verorberd tot hilariteit van de meisjes achter de stationsloketten! Na de stoomrit volgt de treinreis naar Inverness via Aberdeen door een wijds, glooiend landschap.
De volgende maandag sporen we van Inverness per First Scot Rail naar Aviemore, waar ons de stoomtrein wacht naar Broomhill, een heel mooi traject. Na terugkeer in Aviemore reizen we per bus naar het dalstation van de CairnGorm Mountain Rly. Hier wacht ons de lunch en een lezing over de bouw en de werking van de kabeltrein. Vanaf Aviemore met de reguliere trein terug naar Inverness.
Dinsdag 4 september brengt ons naar The Keith and Dufftown Rly. Vanaf Keith moeten we een eindje lopen naar het beginpunt van de museumlijn. Vandaag geen stoom- maar een dieseltreintje dat ons door de prachtige beboste vallei naar Dufftown brengt. Op het station van Dufftown een keurig verzorgde lunch in een ex-Pullmanrijtuig afkomstig van de London Brighton & South Coast Rly (Southern Belle), waarna ons een bezoek wacht aan de wereldvermaarde Glenfiddich Whisky stokerij. Hier worden we o.a. rondgeleid door een enthousiaste Nederlandse employé, compleet in kilt!
De volgende ochtend is er nog tijd genoeg om heerlijk langs de Ness te wandelen en/of Inverness te verkennen, waarna de lange treinreis volgt naar Kyle of Lochalsh. Het landschap wordt steeds woester, de mist ligt laag over de heuvels; dit is ieders idee van het echte Schotland! In Kyle of Lochalsh hebben we nog tijd om het kleine museum te bezoeken. Omdat er in Broadford, waar ons hotel is gelegen, niets te doen is, stopt de bus bij het kasteel Eilean Donan, romantisch gelegen aan Loch Duich. Het is daar een drukte van belang, omdat er filmopnamen worden gemaakt.
Op donderdag 6 september moeten we al vroeg op voor de busrit naar het zuidelijk deel van Skye voor de veerboot naar Mallaig. Aan de overkant aangekomen gaan we per bus naar het zo bekende Glennfinnanviaduct, om er even voor 11 uur The Jacobite stoomtrein over te zien rijden. De moedigsten onder ons klimmen omhoog om van boven af de mooiste opname te kunnen maken. Daarna volgt nog een bezoek aan het stationnetje van Glennfinnan en lunchen we in twee ploegen in het restauratierijtuig achter het station. Later in de middag maken we zelf de prachtige stoomrit van Mallaig naar Fort William met een gezamelijk diner aldaar, compleet met afscheidsspeech. De treinreis van Fort William naar Glasgow laat ons Schotland zien in al z’n schoonheid. De ondergaande zon zet het woeste, lege landschap met zijn imposante wolkenluchten in een schitterend licht.Glasgow heeft veel te bieden aan musea en andere bezienswaardigheden en de vrijdag wordt dan ook goed besteed. Velen richten hun eerste schreden naar het Transportmuseum met een mooie collectie historische trams en stoomlocomotieven en schitterende scheepsmodellen.
Op zaterdag volgt de laatste treinrit naar Newcastle. In Carlisle moeten we overstappen en tot onze verrassing komt daar de indrukwekkende Royal Scot-excursietrein binnen, getrokken door Pacific Duchess of Sutherland. Op het station van Newcastle staat de bus al klaar om ons naar de grote veerboot Princess of Norway te brengen. Gezamelijk diner aan boord met nog meer afscheidsspeeches. Rond 10 uur op zondagochtend 9 september varen we de pieren van IJmuiden binnen; het einde van een fantastische excursie door het mooie Schotland. Dank aan Clemens Boomers voor al het werk dat hij verricht heeft om dit allemaal mogelijk te maken.