Excursie ALV 2013 Kesteren-Amersfoort

13 april 2013

door Ronald Bokhove

Op zaterdag 13 april 2013 vonden 54 liefhebbers de weg naar Rhenen waar de elfde spoorzoekersexcursie startte. Na koffie met gebak werd met de bus over de Rijnbrug naar Kesteren gereden, ooit een belangrijk knooppunt en stopplaats aan de spoorlijn van Amsterdam naar Keulen. Van het vorkstation van weleer valt nog een voorstelling te maken, mede door de overgebleven gebouwen en de laatste spoorrestanten richting brug. Jan van Oeveren omlijstte de excursie met deskundig commentaar, zwaaide naar zijn vrouw bij het passeren van zijn woonhuis in Veenendaal en besloot met proza van Nescio die als Amsterdammer de spoorlijn op weg naar zijn geliefde Nijmegen vast wel eens heeft benut.

Van De Haar tot Leusden ligt het voormalige baanvak er vrijwel ongeschonden bij. Natuurlijk: de rails zijn bijna overal verdwenen, maar asfalt is er nog niet gesignaleerd en er konden dan ook een paar fraaie wandelingen worden gemaakt bij mooi voorjaarsweer. In Woudenberg kwam in een loods achter een grote partij autobanden zowaar nog een Sik tevoorschijn. De 307 schijnt eigendom te zijn van de VSM, die de loc hier heeft gestald. Het aantal wachtposten langs de lijn is niet op de vingers van één hand te tellen. Ook de eigenaren raken de tel wel eens kwijt en zo kon het gebeuren dat wachtpost 48 in Amersfoort na een schilderbeurt opeens wachtpost 43 bleek te zijn geworden.

De spoorwegen waren ons de gehele dag gunstig gezind. Vanaf Rhenen reed een SGM-sprinter een tijd gezellig met ons mee, wachtend voor een overweg bij De Haar zagen we twee gekoppelde ICE-treinstellen voorbijsnellen en bij Leusden passeerden we een werktrein op het anders in het weekeinde uitgestorven baanvak. Het was leuk en leerzaam en net op tijd werden we in Hooglanderveen afgezet voor de Algemene Ledenvergadering van de NVBS. De komende zomer gaan we verder speuren, dan in Groningen.


Roemloos einde van een roemrijke verbinding: de laatste meters spoor in Kesteren in de richting van Rhenen op 13 april 2013. Foto: Paul Muré.

Wachtpost 38 aan de voet van het talud tussen De Haar en Woudenberg. Foto: Paul Muré.

Wandeling over het spoortracé tussen De Haar en Woudenberg. Foto: Paul Muré.

Kunstwerk in het voormalige baanvak tussen De Haar en Woudenberg. Foto: Paul Muré.

Wachtpost 39 ten zuiden van Woudenberg. Foto: Paul Muré.

Het stationsgebouw van Woudenberg is in de loop jaren gemodificeerd en ligt nu in een gebied met kleinschalige industrie, 13 april 2013. Foto: Paul Muré.

Windroos van het staatsspoor op een schoorsteen van station Woudenberg . Foto: Paul Muré.

Sik 307 en autobanden in een loods te Woudenberg. Foto: Paul Muré.

Vlak voor Leusden ligt nog rails, maar hoe lang nog? Foto: Paul Muré.

Haltegebouw van Leusden annex wachtpost 43. Foto: Paul Muré.