Bezoek Railpro Crailoo

7 juni 2013

door Theo Gramser

Van welke materialen kunnen dwarsliggers gemaakt worden? (Hout, beton en… kunststof.) Wat kost een meter spoorstaaf van het NP54E1 profiel? (€48.) Hoe lang is het terrein van voestalpine Railpro in Crailoo ongeveer? (3 km.) Deze en vele andere vragen werden beantwoord door André Dul, projectmanager van voestalpine Railpro. Hij ontving een gemengde groep van dertig deelnemers op vrijdagmiddag 7 juni 2013.

Na een presentatie over wat voestalpine zoal doet en uit welke onderdelen het bestaat, maakten we een grote ronde over het uitgestrekte buitenterrein. Overal kregen we uitgebreide uitleg over spoorstaven, wisseltongen, kraagbouten, stootjukken, spoorlassen enz. enz. Ook liepen we door een lange loods waar spoorbevestigingen gelijmd worden en konden we in een andere hal van dichtbij zien hoe twee stukken spoorstaaf met veel vuurwerk aan elkaar gelast werden.

Bij Railpro worden ook zaken getest. Bijvoorbeeld stootjuk Fixstop OK. Het spoor raakte daarbij zwaar beschadigd, maar het stootjuk bleef ok. Tijdens de rondleiding ging het werk gewoon door. Zo werden lange stukken spoorstaaf verplaatst via een aantal aaneengeschakelde portaalkranten.

Het was nu beter weer dan de vorige keer dat er in 2011 een excursie naar Railpro werd gehouden. Daardoor was het prettiger om rond te lopen en konden er mooiere foto′s gemaakt worden.

Na alle informatie en indrukken werd het bezoek in de bedrijfskantine met een verfrissing afgesloten. Om ongeveer 16:30 kon iedereen huiswaarts keren. De dag was voor een aantal mensen al in Amersfoort begonnen, waar Winkel en Bibliotheek in NVBS Centraal speciaal geopend waren. Dankzij de enthousiaste inzet van André, de belangstelling van de deelnemers en het mooie weer was het een leerzame én leuke dag.


Staande tussen de stukken spoorstaaf vertelt onze rondleider veel over alle soorten en maten die er zijn.

Lopend langs stellingen met allerlei spoorse onderdelen voel je je bijna bij de bouwmarkt.

Stukken spoorstaaf in de lange loods.

Rondleiding over het buitenterrein.

Een heftruck legt enkele dwarsliggers netjes op een rij op vaste afstanden van elkaar.

Met veel vuurwerk worden twee stukken spoorstaaf aan elkaar gelast.

Honderden meters spoorstaaf worden met portaalkranten verplaatst terwijl er een sprinter langs stuift.

Als aandenken kregen we allemaal een pennenhouder in de vorm van een spoorstaaf mee naar huis.

De foto′s zijn gemaakt door Maikel Rörik en Theo Gramser.