Vacature: Functioneel beheerder digitaal erfgoed

24 september 2024

Bij de NVBS-bibliotheek en NVBS-Railverzamelingen werken we aan het digitaliseren van onze collecties. Denk hierbij aan beeldmateriaal, tekeningen, tijdschriften. Daarnaast hebben we van oudsher onze bibliotheekcollectie.

Voor het ontsluiten van al dit materiaal maken we gebruik van de public domain software ‘ABCD’, die speciaal ontwikkeld werd voor bibliotheken en archieven. Vanuit ons ABCD-systeem worden de bibliotheekcatalogus, de beeldbank, de digitale versie van Op de Rails en nog andere collecties op de website ‘gevoed’. Dit door regelmatige uploads.

Voor het functioneel beheer van de software en de databases van deze verzamelingen zoeken we iemand met voldoende ICT-kennis om zich het beheer van deze software eigen te maken.

De software heeft een grafische interface waarmee 90% van de beheerstaken uitgevoerd kunnen worden. Deze software heeft een tamelijk  complex, tekst-gebaseerd configuratiesysteem voor database-definitie, tonen van gegevens en zoekacties.

Als beheerder adviseer je bij voorgestelde wijzigingen in configuraties en voer je deze uit. Je bent ook aanspreekpunt voor de directe gebruikers bij fouten en onduidelijkheden. Ook implementeer je gepubliceerde upgrades van ABCD. Hierbij heb je kennis nodig van Unix/Ubuntu.

Het overgrote deel van al deze taken kun je vanaf huis uitvoeren.

Meer informatie over de software is te vinden op abcd-community.org. We gebruiken overigens maar een klein deel van het pakket.

Heb je belangstelling, neem dan contact op met René Jongerius (rene.jongerius@nvbs.com).