Roef Ankersmit overleden

9 augustus 2024

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Roef Ankersmit op 6 augustus op 88-jarige leeftijd is overleden.

Roef was erelid van de NVBS. Zijn lidmaatschap begon in 1955. In die bijna 70 jaar heeft hij tienduizenden foto’s gemaakt. Hij was een geliefd gezicht in NVBS-kringen en hij stond bekend om zijn diepgaande kennis over ‘het spoor’ en vooral om zijn vriendelijkheid en zijn bescheidenheid, zeker als het zijn eigen werk betrof. Zijn grote oeuvre aan hoogkwalitatieve spoorwegfoto’s vanaf midden jaren 50 is een enorm waardevolle historische bron, vooral omdat Roef juist datgene fotografeerde wat andere tijdgenoten en fotografen niet vastlegden. Ook als schrijver was Roef zeer bedreven, met tientallen boeken en honderden publicaties op zijn naam.

Al dit werk culmineerde na 65 jaar in een fotoboek met de geheel in de stijl van Roef zeer bescheiden titel Fotografie op het spoor. De NVBS is trots dat wij Roef’s fotocollectie nu mogen beheren en op die manier zijn nalatenschap aan de spoorweggeschiedenis kunnen verzekeren. Een groot deel van deze collectie is te zien in onze beeldbank.

In 2015 werd Roef geïnterviewd voor onze nieuwsbrief NVBS Actueel, over zijn toen 60-jarige NVBS-lidmaatschap. In het komende nummer van Op de Rails zal een in memoriam verschijnen.