Op de Rails – 2019 – nr. 2 (februari)

De grenzeloze Flirt (vervolg)
door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès
De Flirt3 was van het begin af aan ontworpen als een modulair treinstel, dat in verschillende lengte- en breedtevarianten gebouwd kan worden. Mede door de Duitse toelatingsprocedures, die voor elke variant een vrijwel volledig nieuwe toelating voorschrijven, werd in West-Europa lange tijd slechts één variant besteld. Dit standaardtype heeft een bakbreedte van 2,82 meter, de kopbakken zijn 22,85 meter en de tussenbakken 14,5 meter lang. Een vierwagenstel komt zo op een lengte van 74,7 meter.

De voor de Schweizerische Südostbahn gebouwde treinstellen RABe 526 001, 002 en 103 vertegenwoordigen het actuele gezicht van de ‘Flirt’-familie. Erlen, 1 december 2018. Foto: Kevin Puppato.

Inzet van het NS-materieel – Dienstregeling 2019
door J.M. ten Broek

Langzaam verspreiden de Sprinters Nieuwe Generatie zich over het hoofdrailnet en komen daarbij benoorden Zwolle, waar de sprinters nog niet eerder met sprintermaterieel reden. DDM-1, DDAR en de 1700’en zijn aan hun laatste jaar begonnen en op de HSL worden de treinen langer.

 

De Sprinters Nieuwe Generatie zijn hun opmars in de treindienst begonnen met de serie 6300 Haarlem – Den Haag. Op Eerste Kerstdag 2018 komen de 2314 en 2713 elkaar tegen bij Warmond. Foto: Cock Koelewijn.

Een compromis met problemen – De Amstelveenlijn
door Hans de Haan en Chris Vonk

Op 2 maart rijden de laatste sneltrams op lijn 51 naar Westwijk. Daarmee komt een einde aan het gemengd bedrijf van tram en metro dat uniek was in Nederland, maar dat 27 jaar lang tot een onregelmatige dienstuitvoering heeft geleid. Tram en metro in Amsterdam zijn voortaan weer strikt gescheiden en dat is technisch wel zo handig.

 

Twee BN-stellen op weg naar het Centraal Station kort na vertrek van het beginpunt Westwijk; 6 juni 2018. Foto: Rob de Haan.

Varende treinen (vervolg)
door John Krijgsman
Hoe langer je je met dit onderwerp bezighoudt, hoe meer er ‘boven water komt’. Lezers van Op de Rails en bezoekers van mijn presentatie over varende treinen reageren van tijd tot tijd met voor mij soms onbekende informatie over en beelden van verdwenen railveerdiensten. Zoeken op internet levert ook steeds weer nieuwe plaatjes op. Daarom in deze aflevering een beschrijving van enige kleinschalige pontverbindingen voor het transporteren van goederenwagens op verschillende plekken in Europa.

 

In 2014 kwam de treinveerdienst over het Kanał Kaszubski in Gdańsk weer in bedrijf. Op 12 januari 2016 heeft veerpont Ostrów-1 een rangeerlocje type 401Da en twee goederenwagens opgehaald bij de scheepswerf op het eiland Ostrów. Foto: Thomasz Borys.