Op de Rails – 2024 – nr. 10 (oktober)

Denken over veilig werken aan het spoor moet anders

door Marjolein Baart en Harald Vissenberg

In de nacht van 4 april 2023 reed bij station Voorschoten een goederentrein een kraan op lorries aan. De kraan kwam in het andere spoor terecht en werd daardoor ook aangereden door een reizigerstrein. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzocht waardoor het ongeval kon gebeuren en hoe de risico’s van het werken aan het spoor en het gelijktijdig rijden van de treinen worden meegenomen.

Luchtfoto van de gevolgen van het ongeval bij station Voorschoten, gezien in noordoostelijke richting.
| 04-04-2024

Foto: Josh Walet Fotografie

Eurailscout: bijna 25 jaar veiligheid voorop

door Klaas de Boer en Emiel de Block

Meten, meten, data, data. Dat is de kern van Eurailscout, dat met zo’n 120 werknemers dag en vooral nacht bezig is om spoorstaven, verkantingen, geometrie, bovenleidingen en nog meer te controleren. Vooral ’s nachts als er minder treinverkeer is en de meetvoertuigen met soms een betrekkelijk lage snelheid hun werk doen.

Meetrijtuig UFM 120 van Eurailscout in actie in Amersfoort met de kenmerkende blauwe laserstraal schijnend naar boven voor het meten van de rijdraadgeometrie. | 07-04-2020

Foto: Chantal van den Berg (Bouwfotografe.nl)

Naar de top van de Zugspitze

door Rudi Liebrand

Wie denkt aan het eind van de Zugspitzbahn een trein in de sneeuw te kunnen fotograferen, komt bedrogen uit: het laatste stuk ligt geheel in een tunnel. Toch is de tocht over het steile tandradspoor geliefd, zozeer zelfs dat gedacht wordt aan een beperking van de mensenmassa’s op de top.

Treinstel 12 verlaat station Eibsee in de richting van Zugspitzplatt. | 02-06-2024

Foto: Rudi Liebrand

De drielandentrein in de negentiende eeuw

door Sjef Janssen

Vanaf 30 juni rijdt de Drielandentrein van Luik via Maastricht en Heerlen naar Aken (zie OdR 2024-08). De totstandkoming heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Bij alle euforie dat het dan nu toch (eindelijk) gelukt is, is enige relativering op z´n plaats omdat ruim een eeuw geleden zo´n Drielandentrein in dezelfde regio al reed. Hoe kwam die eerste Drielandentrein tot stand en waarom verdween deze weer van het toneel?

Een trein van de Grand Central Belge, rijdend richting Schin op Geul, bij de latere halte Oud Valkenburg. Foto uit de jaren zeventig van de 19e eeuw. Let op de conducteur met z´n niet ongevaarlijke gang van het ene naar het andere rijtuig.

Reproductie Ansichtkaart, Collectie SNR

De trams en metro’s van Taiwan

door Ciril van Hattum

Vijftig jaar geleden leek het erop dat in Taiwan de elektriciteit nog niet was uitgevonden: dieseltreinen reden met matige snelheid door het land en dieselbussen verzorgden het vervoer in de steden. Inmiddels rijden er elektrische treinstellen met hoge snelheid, hebben de grote steden een metro en zijn er ook trams geïntroduceerd – een vervoermiddel dat tot voor kort onbekend was in het land.

Kaoshiung. De trams 06 (rechts) en 07 bij de halte Lizihnei. De stroomrails aan de perronoverkappingen zijn duidelijk te zien. | 16-03-2016

Foto: Ciril van Hattum