Op de Rails – 2022 – nr. 6 (juni)

Het spoor en de haven van Antwerpen (vervolg)

door Paul van den Boorn

Met de aanleg van het Albertdok en het 1ste, 2e en 3e Havendok in de jaren 1907-1914 was de haven in oppervlakte vrijwel verdubbeld (zie kaart OdR 2022-5, blz. 234). De steeds grotere schepen vereisten bredere, langere en diepere dokken en ook bredere kades. Daarop moest niet alleen plaats zijn voor moderne kranen, maar ook voor meer sporen parallel aan elkaar; er waren steeds meer goederenwagens nodig om de lading van een schip af te voeren of aan te leveren.

Lineas 7717 dendert met haar zware dieselolietrein UN 30 1202 langs de silo’s van Katoen Natie aan de Kastelweg na een stilstand van 140 minuten op de bundel IJsland; 31 mei 2021.

Foto: Gilliam Fimmers.

Nedmag Industries in Veendam

door Tim Goorman

Al ruim veertig jaar rijden er goederentreinen naar Nedmag in Veendam, tegenwoordig alleen nog de bij veel liefhebbers bekende dolimetrein. Maar wat zit er nou precies in deze trein, waar komt deze vandaan en wat doet Nedmag ermee? We volgen de trein van begin- tot eindpunt en nemen een kijkje achter de schermen.

Sinds 2019 wordt de dolimetrein gereden door Lineas, dat hiervoor vanaf december 2020 elektrische locomotieven van Train Charter Services inzet. De 101002 (ex-NS 1772) passeert Staphorst op 28 september 2021, waarbij deze keer voor de verandering de 7866 en 7867 meerijden voor het laatste stuk naar Veendam, in plaats van de gebruikelijke G2000.

Foto: Tim Goorman. Bekijk ook het filmpje dat Rudi Liebrand maakte.

Blauwkapel

door J.G.C. van de Meene

Op 28 mei van dit jaar is van de spoorlijn Hilversum – Utrecht Maliebaan – Lunetten het spoorgedeelte van Blauwkapel Noord tot Blauwkapel Zuid vervallen. Daarmee verdween ook het kruispunt met de spoorlijn Utrecht – Amersfoort.

De spoorkruising bij Blauwkapel was vanuit de trein goed zichtbaar; 5 april 2022. Van links naar rechts de sporen van Amersfoort naar Utrecht, en van beneden naar boven de sporen van Hilversum naar Utrecht Maliebaan.

Foto: J.G.C. van de Meene.

85 jaar geleden: Het eerste treinstel mat ’36 op de baan

door P.W. van der Vlist

Volgend jaar is het 85 jaar geleden dat bij NS het middennet geëlektrificeerd in dienst kwam. Ingaande de zomerdienst 1938 was er een qua omvang voor NS nog niet eerder voorgekomen wijziging in de dienstregeling en natuurlijk de massale indienststelling van het stroomlijnmaterieel mat ’36. Dit jaar is het in mei 85 jaar geleden dat de 211, het eerste tweewagenstel, op de baan verscheen, in juni gevolgd door het eerste driewagenstel, de 601.

Mat ’36 met voorop El2 224 op rangeerterrein Maarn; 2 oktober 1937.

Foto: Heemaf.

Bremen, pionier van de lagevloertram

door Maurits van den Toorn

Het trambedrijf van Bremen heeft altijd een eigen gezicht gehad met materieelsoorten die nergens of bijna nergens anders te vinden waren. De stad heeft zich nooit laten verleiden tot de aanleg van dure tunnels, maar het trambedrijf geleidelijk op bescheidener schaal gemoderniseerd en uitgebreid.

De Avenio van Siemens heeft in Bremen de benaming Nordlicht gekregen. Het vervoerbedrijf ontvangt 77 van deze trams. Herdentor, 31 maart 2022. Hier ongeveer lag in 1876 het beginpunt van de eerste paardentramlijn.

FotoMaurits van den Toorn.