Op de Rails – 2022 – nr. 3 (maart)

De Britse class 73 elektrodiesels: hybride locomotieven van zestig jaar oud

door Peter van der Mark

Waarom zou een weinig opvallende locomotief als de Britse class 73 de moeite waard zijn er een artikel aan te wijden? Er zijn verschillende redenen. Allereerst is het een machine met een tegenwoordig zeer actuele hybride aandrijving (elektrisch en diesel). Verder is het bijzonder dat van de 49 locomotieven er na bijna zestig jaar nog steeds 29 naar tevredenheid dienst doen. En met die hoge leeftijd behoort de class 73 ook tot de laatst ontwikkelde elektromechanisch gestuurde locomotieven die nog dienst doen in het huidige elektronische tijdperk. Tenslotte: de schrijver werkte ooit als machinist op deze fascinerende machines.

Getrokken door class 66 locomotief 66737 en class 73 locomotief 73967 van GB Railfreight heeft een van de vleugeltreinen van de Caledonian Sleeper nog zo’n zestig kilometer te gaan tot zijn  eindbestemming Fort William. De 73967 voert het logo van de slaaptrein en heeft als voornaamste taak de trein van verwarming en stroom te voorzien. Rannoch Station, 25 oktober 2021.

Foto: Carinbrook Guest House, Fort William.

New-Build Steam in Groot-Brittannië

door Gert Jan Binkhorst en Remmo Statius Muller

Als je in Nederland een museumlijn bezoekt met werkende stoomlocomotieven, zie je vrijwel alleen locomotieven met een binding met Duitsland. Vrijwel, want we hebben gelukkig ook nog originele Nederlandse machines bedrijfsvaardig. In Groot-Brittannië is op het gebied van restauratie – en vrijwel nieuwbouw – in de afgelopen zestig jaar heel wat gepresteerd.

Locomotief 60163 ‘Tornado’ bij doorkomst in de omgeving van Crofton (Wiltshire) met de Belmond British Pullman op 23 september 2015.

Foto: Tony Bartlett.

Het rijdynamische gedrag van trams

door Wolfgang-Dieter Richter (vertaling uit het Duits: Tim Boric)

Studies naar de dynamische eigenschappen van railvoertuigen worden doorgaans geassocieerd met rijgedrag bij hoge snelheden. Die indruk strookt met de werkelijkheid: er is in het verleden nauwelijks zulk onderzoek gedaan bij trams – totdat ongebruikelijke slijtagepatronen aanleiding gaven om ook de eigenschappen van specifieke tramontwerpen onder de loep te nemen.

Combinaties van spoorkrommingen in het verticale en horizontale vlak stellen lagevloertrams flink op de proef. In Nederland is de Roetersstraat in Amsterdam het uitdagendste parcours, hier nog als onderdeel van de vroegere lijn 6, met Combino 2149 op de laatste dag van die lijn; 27 mei 2006.

Foto: Tim Boric.

Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)

door Emiel de Block

In 2016 bestelde NS na aanbesteding bij Alstom 79 treinstellen ter vervanging van voornamelijk het park ICR-rijtuigen en als basis voor toekomstige intercitytreinstellen, later gevolgd door twintig stuks die geschikt zijn om te kunnen rijden in België. Nu, ruim vijf jaar later, rijdt deze tot de Coradia Stream behorende vloot voorlopig nog niet in de reizigersdienst. We gaan in op het ontwerp en hoe de bouw van deze treinstellen Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) tot stand komt, en waarom het bij deze nieuwe treinen lang duurt voordat ze reizigers gaan vervoeren.

Al sinds juni 2020 worden testritten gemaakt met de ICNG. Het eerste rijvaardige treinstel in ons land, de 3103, rijdt op 24 juni 2020 bij Rotterdam Zuid tijdens een proefrit in zuidelijke richting.

Foto: Leen Dortwegt.