Op de Rails – 2021 – nr. 7 (juli)
Transit door het buitenland: Opkomst en ondergang van de corridortrein (vervolg)
door Ronald Bokhove
Serie ‘Europees jaar van het spoor’ – deel 6
Een corridorverbinding die het slechts zeven jaar uithoudt is die naar het Duitse Waddeneiland Sylt. Een grensverlegging in 1920 maakt dat het Duitse havenplaatsje Hoyerschleuse (Højer Sluse) naar Denemarken gaat. De veerdienst Højer Sluse – Munkmarsch op Sylt wordt internationaal en van de Duitse
badgasten wordt voor de doorreis een visum verlangd. Een overeenkomst tussen de buurlanden komt snel tot stand en leidt tot een trein-bootcorridor.
Locomotief TEP70BS-804 van de Lietuvos geležinkeliai (Litouwse Spoorwegen) rijdt op 7 juni 2018, met vijftien rijtuigen aan de haak, station Vilnius binnen met een doorgaande trein van Kaliningrad naar Sint Petersburg. Een locomotief van de Wit-Russische spoorwegen zal transittrein D 80 overnemen om deze opnieuw over de grens te brengen. In Vilnius vindt voor in- en uitstappende reizigers grenscontrole plaats. De twee perronsporen worden geflankeerd door moderne met prikkeldraad uitgeruste hekwerken en het aantal bewakingscamera’s is nauwelijks te tellen.
Foto: Lesley Langeveld.
Sporen in dienst van de bezetter: Eisenbahnsperren rond Hoek van Holland
door Christian Quist
Bij werkzaamheden voor het doortrekken van de metrolijn naar Hoek van Holland Strand kwamen eind 2020 restanten van bouwwerken naar boven, waaronder een bunker en een stuk betonnen muur. Het waren restanten van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de Europese kust. In de Tweede Wereldoorlog was er tussen de Atlantikwall en spoorlijnen een ambivalente relatie. Enerzijds waren spoorlijnen op logistiek vlak voor het Duitse leger onontbeerlijk, anderzijds
verzwakten ze de verdediging.
De Eisenbahnsperre bij Widerstandsnest 9 HM kort na de bevrijding in 1945. Voor de versperring staan een geallieerde en een Duitse soldaat te praten.
Foto: Collectie stichting Menno van Coehoorn.
50 jaar HTM-trams in Leidschendam
door Paul Muré
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Leidschendam met de verlenging van HTM-lijn 6 opnieuw een tram kreeg. Tien jaar na de opheffing van de Blauwe Tram keerde de tram in 1971 in de gemeente terug, zij het over een heel andere route dan zijn voorgangers.
De eindlus in Leidschendam Noord op 8 april 1991, met de 3086 van lijn 6 en excursietram 1022, ingezet bij een eerder 50-jarig bestaan: dat van de NVBS-afdeling Den Haag.
Foto: Paul Muré.