Op de Rails – 2021 – nr. 6 (juni)
Transit door het buitenland: Opkomst en ondergang van de corridortrein
doorRonald Bokhove
Serie ‘Europees jaar van het spoor’ – deel 6
Het verschil tussen een binnenlandse en een buitenlandse treinreis is op het eerste gezicht eenvoudig. Bij de laatste overschrijd je de staatsgrens en eindig je de reis in een ander land dan waaruit je vertrokken bent. Er zijn echter ook grensoverschrijdende reizen te maken waarbij begin- en eindstation in hetzelfde land liggen en de doorgaande trein door een buurland rijdt. Zo’n trein, waarvoor bijzondere regelingen gelden voor de doortocht in het buitenland, staat bekend nder de naam corridor- of transittrein.
DB-locomotief 218 287 met Eilzug 3592 als corridortrein van Singen naar Basel Badischer Bahnhof rijdt station Schaffhausen binnen; 23 augustus 1987.
Foto: John Krijgsman.
Afscheid van de 11G- en 12G-trams
door Hans de Haan
De loopbaan van de karakteristieke BN-trams in Amsterdam komt met de buitendienststelling van de laatste 11G-wagens op lijn 5 ten einde. Een passend moment voor een terugblik op de ontwikkeling en levensloop van deze eerste generatie lagevloertrams van het GVB.
De nog praktisch nieuwe 12G-tram 822 op het Weteringcircuit; 23 maart 1991.
Foto: Frans Boom.
Een blik in de archieven van de SNR: NVBS-beeldbank passeert de 100.000
door René Jongerius
Het afgelopen jaar was voor het railgoederenvervoer niet eens zo’n slecht jaar als door de pandemie verwacht werd. Het aantal treinkilometers van treinen in, naar of van Nederland is weliswaar met 4 % afgenomen ten opzichte van 2019, maar de verschillen tussen de sectoren zijn groot. Een vrijwel gelijk aantal containers, maar minder bulkgoederen en autovervoer.
De 2C1-stoomlocomotieven CP 1262, 2527 en 2539 van de Canadian Pacific bij de kolenbunker op het tractieterrein Glen Yard in Montreal.
Foto NEG1598-2013 is gemaakt door J.J. Overwater ergens in de periode september 1954 – oktober 1955. Een voorbeeld van foto’s waar gegevens ontbraken en door nijver speurwerk op internet locatie en periode toch konden worden vastgesteld.