Op de Rails – 2020 – nr. 2 (februari)

Van stukgoed tot container

[ DEEL NEGEN IN EEN REEKS OVER 180 JAAR SPOORWEGEN IN NEDERLAND ]

door Rudi Liebrand en Gerrit Nieuwenhuis

In het begin van de negentiende eeuw was de ontwikkeling van de spoorwegen in Nederland langzamer dan in omringende landen. Door een uitgebreid netwerk aan waterwegen hielden de vele zeilschepen en trekschuiten en later stoomboten de vervoersmarkt in handen. Railgoederenvervoer in Nederland was laat, maar het kwam wel.

Cabooter is een grote pleitbezorger van het railgoederenverkeer met een terminal in Blerick, een in Kaldenkirchen en een in aanbouw ten westen van Blerick. De losplaats in Blerick heeft het uiterlijk van een containerterminal sinds RFO dagelijks een containershuttle naar de APM-II terminal in de Maasvlakte rijdt. Locomotief 6702 (ex-Locon 9802) verzorgt het rangeerwerk. In de verte staat RFO 7110 die de trein later naar Venlo zal trekken; 17 september 2019. Foto: Rudi Liebrand.

Eindelijk dan toch: de Uithoflijn

door Tim Boric en Maurits van den Toorn

Eindelijk is hij dan toch gaan rijden: de tram tussen station Utrecht Centraal en Science Park, nog steeds beter bekend als De Uithof. Veel betrokkenen zullen in december 2019 een zucht van verlichting hebben geslaakt, want het ontstaan van de lijn is een lange en moeizame geschiedenis.

De trams hebben ongelijkvloers de Universiteitsweg gekruist en naderen het eindpunt Science Park. Op de achtergrond een van de gebouwencomplexen die de aanleiding vormden voor de aanleg van de lijn, het Universitair Medisch Centrum; 10 januari 2020. Foto: Tim Boric.

De elektrische tram in Ossendrecht

door Dirk Eveleens Maarse

Er reed gedurende bijna tien jaar een elektrische tram in Noord-Brabant. Waarschijnlijk doordat er geen foto’s van te vinden zijn, is dit feit in Nederland vrijwel onbekend. Er is niettemin genoeg over te vertellen.

Een lange tram naar Zandvliet Grens in station Zandvliet Tol begin jaren twintig. Van links naar rechts een Beijnes-rijtuig, vierasser B.1403, een De Rechter-rijtuig, nog een Beijnes-rijtuig en nog enkele rijtuigen. Ze zijn smaller dan de locomotief vooraan. Foto: verzameling auteur.