Op de Rails – 2014 – nr. 2 (februari)

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

Korte tijd verdwenen, maar op bijna volle sterkte terug: de Beneluxdienst met Traxx-locomotieven reeks 28 en ICR. In het onherkenbaar vernieuwde Rotterdam C staat trein 1210 broeder lijk naast trein 2633 Vlissingen – Amsterdam – Lelystad te wachten op vertrek naar Den Haag; 4 januari 2014.Foto: Bruno Batenburg.

Het project DDZ is de fase ingegaan van de verlenging van twintig vier- naar zeswagenstellen. Om later op volle kracht terug te keren op de HSL ruimt ICR het veld en is de inzet van plan V nog altijd onmisbaar, terwijl boven de horizon de terugkeer al verschenen is van stammen DDAR.

De Amsterdamse lijn 25 exit (vervolg)

door Frits van der Gragt

Drieassig tramstel, aangevoerd door motorwagen 548 met het lijnkleurglaasje nog achter de voorruit, op lijn 25 in de Ferdinand Bolstraat op een stille zondag in juli 1959.Foto: Frits van der Gragt.

Op 15 december komt na ruim 83 jaar een eind aan het bestaan van de Amsterdamse lijn 25. Ontvolking van vooroorlogse stadswijken, gewijzigde reisgewoontes en een meer dan tien jaar durende omlegging van wege de bouw van het ondergrondse metrostation in de Ferdinand Bolstraat zijn oorzaak van de leegloop van deze eens zo belangrijke tramlijn. Die begon zijn bestaan op 3 april 1930 toen de nieuwe lijn 25 ging rijden tussen de Amstellaan en het Stationsplein met vijftien tramstellen in de spitsuren met een frequentie van vier à vierenhalve minuut en een omlooptijd van 59 minuten. Daarmee kreeg ‘Plan Zuid’ eindelijk een behoorlijke tramverbinding, nadat het vervoerbedrijf zich eerder volstrekt had verkeken op het passagiersaanbod in de snel gegroeide wijken.

Materieeloverzichten Nederland

De Protos-treinstellen op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen kunnen als uniek worden beschouwd. Afgezien van een prototype zijn er tot het uit de productie halen geen andere exemplaren gebouwd dan de Connexxion 5031-5035.Lunteren, 30 april 2012. Foto: Bastiaan Luytjes.

De stand van zaken 1 januari 2014.

Het spoor van Noord-Borneo

door Robert M. Boer

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd: Wickham motorwagen 1113 aan het perron van Beaufort; 30 maart 1988. Foto: Robert M. Boer.

Veel stelt het niet voor: een spoorlijn van 134 kilometer tussen Tanjung Aru en Tenom op Sabah. Dit is de op een na grootste staat van Maleisië die ook wel ‘Negeri di Bawah bayu’ wordt genoemd: Het land onder de wind. Voorheen was dit een Britse kolonie met de naam Noord-Borneo, totdat het op 31 augustus 1963 zelfbestuur kreeg, waarna het zich een maand later aansloot bij de Maleisische statenbond, waarvan toen ook Singapore nog deel uitmaakte.

NS in Engeland: Greater Anglia

door Michiel van Ballegoijen de Jong

Chappel & Wakes Colne, het East Anglian Railway Museum aan de lijn Marks Tey – Sudbury; de voetbrug komt van het afgebroken station Sudbury.Een motorwagen class 153 staat klaar voor vertrek naar Marks Tey; 25 mei 2013. In dit museum staat het class 306-treinstel gestald dat tussen Liverpool Street en Shenfield heeft gereden.Foto: Michiel van Ballegoijen de Jong.

Na de mislukte biedingen op London Overground en South Central heeft NS-dochter Abellio, voorheen NedRailways, nu een rol gekregen in het drukke verkeer in en rond Londen en de landelijke lijnen in East of England. Buslijnen had het al in Zuidwest-Londen en het aangrenzende Surrey. De toekenning aan Greater Anglia (GA) met Liverpool Street station, het op twee na drukste van Londen, is het eerste standalone UK rail-contract van NS.