Videobeelden Op de NS Rails tussen 1986 en 1998
Presentatie door Arjan van Kuler
Vanaf 1986 is mijn eigen video-archief ontstaan van voornamelijk het NS-materieel. De opnames zijn gemaakt met diverse systemen: VHS, video-8(hi), mini DV en tegenwoordig digitaal. Bij het terugzien van de ruim 30 jaar oude beelden is er op het gebied van materieel, inzetgebied maar ook de omgeving erg veel veranderd, vaak onherkenbaar. Om een beeld te geven van het treinverkeer destijds heb ik uit mijn archief een aantal films samengesteld, gemaakt tussen 1986 en 1998.
Plan C, D, K, N en Blokkendoosrijtuigen zijn na de NS-periode eind jaren 80 nog sporadisch rijdend aan te treffen. Met een beetje geluk zit een rijtuig – vaak als dienstmaterieel in een trein. Anders is het bij de museumexemplaren. Het meest bekende rijtuig is de plan D WRD 7659 die eerst bij de SSN in dienst is. De eerste jaren in het turquoise en later in het Berlijns blauw. Dit juweeltje is tegenwoordig in het Spoorwegmuseum te bewonderen.
Tot 1994 reden vanuit Schoonebeek de olietreinen met ruwe aardolie naar de Botlek. Daarnaast reden tot eind jaren tachtig ook kortere bloktreinen vanuit Den Haag (Loolaan) naar de Rotterdamse haven. We zien de treinen op het traject aan ons voorbij rijden met de tractievormen die toen gebruikelijk waren. Elektrische locs tussen Almelo en IJsselmonde waar de 2200-en het stokje overnamen voor de laatste etappe over de (oude) havenlijn. Van Schoonebeek naar Almelo zien we 3×2200 zwaar zwoegend (en rokend) de lijn berijden. Als we nog wat verder teruggaan in de tijd treffen we nog de armseinen op de Emmerlijn en zijn de 2400-en met hun kenmerkende brullende geluid en bijbehorende zwarte pluim.
Het gebruik van het straatspoor in Deventer werd in 1998 beëindigd. De 6400-en waren de laatste vaste trekkrachten voor het VAM-vervoer. In de jaren daarvoor zien we de 2200-en met de bekende kantelbakwagens hier in de weer. Ook de 2400 – die daarvoor – hier actief was moet alles uit de kast halen om veelal lange trein de helling op te trekken naar Deventer-goederen. Hetzelfde ritueel speelt zich ook af in Apeldoorn op de VSM-lijn. Ook hier is de bocht naar het station behoorlijk steil en wordt de lange VAM-trein met al het vermogen van een 2400 met moeite naar boven gereden. Het wegverkeer vormt een leuke aanvulling op het spoorse activiteit.