Varia-avond

Onderwerpen:

De grote kleine treinen, door Roos Bongers. Een stukje geschiedenis en praktijk over modelbouw in groter formaat, net over en op de grens van smalspoor. Ik vertel wat over de geschiedenis en daarnaast de huidige stand van zaken. Hoe het ontstaan is, hoe het gegroeid is en wat voorbeelden van wat er gebouwd is en wordt.

Trein- en tramdeuren, door Marc Schram. Een kijkje in de wondere wereld van trein/tramdeuren met een grote diversiteit aan soorten trein/tramdeuren. Het is een onderwerp waar spoorhobbyisten nauwelijks aandacht aan besteden en waarover weinig documentatie bestaat, maar toch een wezenlijk onderdeel is van de reiservaring. De kennis heb ik grotendeels opgedaan uit onderzoek voor dit artikel op Wikipedia.

De Hout- en Turfmarkt in de loop der jaren, door Frits Kwakkel. Van 1611 tot in 1904 lag tussen de Houtmarkt en de Turfmarkt een haven. Tegenover de haven stond vanaf 1656 de Nieuwe Kerk. Dit leverde een van de mooiste stadsgezichten van Den Haag op. Na de demping van de haven werd het water vervangen door een plantsoen. Nadat op last van de Duitse bezetter in 1940 de interlokale trams weg moesten van het Plein, werd besloten tot verhuizing naar de Hout- en Turfmarkt. Vanaf 1940 tot in 1983 reden er trams. Vervolgens verdween de rest ook nog. In 1987 kwam op deze plek de Dr Anton Philipszaal. Maar ook niet voor lang. Op dezelfde plek werd in 2021 Amare geopend. Wie bleef dat was de Nieuwe Kerk, die als kerken zouden kunnen kijken het sinds 1904 bedroefd heeft aangezien.

Rotterdam van DP naar CS, door Jan Tromp. Een jaar na de opening van het traject Delft – Rotterdam in 1847 werd het station Rotterdam Delfsche Poort geopend, een ontwerp van Cornelis Outshoorn. In 1877 werd 400 meter ten noordwesten van het eerste station een tweede gebouwd, dat aansloot op het “Luchtspoor” in de richting van Dordrecht. Het gecombineerde kop- en doorgangsstation was een ontwerp van K.H. van Brederode. Dit door het bombardement in 1940 zwaar beschadigde station werd in 1957 vervangen door het nog iets westelijker gelegen derde station, nu Centraal Station geheten, een ontwerp van Sybold van Ravesteyn. In 2014 werd het huidige vierde station geopend, ontworpen door een samenwerkingsverband van drie architectenbureaus.

Trams in Marokko, door René Lipman. In Marokko rijden sinds het begin van deze eeuw weer trams. Het eerste nieuwe tramsysteem van Marokko is sinds 2011 operationeel en ligt in de hoofdstad Rabat. In 2012 volgde Casablanca, de grootste stad van het land. Beide tramnetten zijn en worden nog flink uitgebreid. Het materieel in beide steden bestaat uit (vrijwel) identieke Citadissen, die doorgaans kont-aan-kont gekoppeld rijden. De presentator heeft in mei van dit jaar een rondreis door Marokko gemaakt en daarbij beide tramsteden bezocht. Dat is voor hem een goede aanleiding om voor vanavond een korte presentatie te verzorgen over de recente ontwikkelingen van de tram in Marokko. De presentatie wordt aangevuld met enkele toeristische en spoorse impressies.