Van de 19e naar de 21e eeuw, De veranderingen van het Portugese spoor in 25 jaar
Een diapresentatie door Meindert Mulder,.
Ruim 25 jaar fotografeert Meindert de spoorwegen in Portugal. Bij zijn eerste bezoek in 1986 was Portugal een verouderd land, snelwegen waren er maar amper en de spoorwegen hadden een belangrijke functie in het reizigers- en goederenvervoer.
De infrastructuur van het Portugese spoor deed veelal denken aan de 19e eeuw en was soms gemoderniseerd in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Weliswaar reden er maar amper meer stoomtreinen maar diesellocomotieven en motorwagens bepaalden het beeld op de Portugese spoorlijnen. Alleen de hoofdlijn van Lissabon naar Porto en enkele voorstadlijnen waren voorzien van bovenleiding.
Door de aanleg van vele snelwegen en de ontvolking van het platteland werden vele lijnen gesloten waardoor van de vele kilometers smalspoor maar amper iets over is.
De grootscheepse modernisering gepaard gaande met elektrificatie van kilometers spoor zorgden ervoor dat sfeer van het spoor snel verdween en dat mede hierdoor bodem van de Portugese staatskas in zicht kwam. Om uit de financiële wanboel te komen heeft de regering plannen gemaakt om vrijwel alle diesellijnen te sluiten.
In de diavoorstelling zullen naast het fraaie landschap vooral die dingen getoond worden die inmiddels verdwenen zijn zoals vele typen diesellocomotieven en de smalspoorlijnen.
Veel aandacht wordt besteed aan de ALLAN motorwagens die in de jaren vijftig door deze Nederlandse fabriek zijn geleverd en aan de fraaie ALCO locomotieven uit 1948.
Uiteraard komt ook de zeer fraaie Douro spoorlijn, die dwars door het gebied gaat waar de Port wordt gemaakt, veelvuldig aan bod.