Spoorzoeken in Zuid-Europa

Presentatie door Aad de Meij

In dit programma worden tram- en spoorwegbedrijven onder de loep genomen, die één ding gemeen hebben: ze bevinden zich allemaal in de buurt- óf ten zuiden van de noordelijke 45e breedtegraad. Veruit de meeste opnamen zijn tussen de twintig en vijftig jaar geleden gemaakt, maar ook recente opnamen passeren de revue.

We maken de aftrap in Villach en Graz in Oostenrijk. Na een merkwaardige ontmoeting met een stoomlocomotief in Joegoslavië brengen we een bezoek aan de tram van Zagreb. Vervolgens reizen we naar Italië en treffen we nog stoomtractie aan in en rond Venetië, maar minstens zo interessant zijn de draaistroomlocomotieven (met dubbele pantografen) en hun latere opvolgers in San Remo en het treinverkeer langs de Cote d’Azur. De Tenda-spoorlijn van Ventimiglia naar Cuneo lag in 1969 nog steeds in puin, dus hier geen treinverkeer maar wel een impressie. De robuuste vierassige Peter Witt-motorwagens van de tram in Milaan staan ook op het menu. Vervolgens een kijkje op het centraal station van Palermo op Sicilië. Hier zien we onder andere een bijzondere locomotief.

In Frankrijk komen de familieleden van onze e-locs serie 1100, 1300 en 1600 in actie in het Rhônedal. Dat de bejaarde Nez Cassés nog met gemak treinen met 160 km/h tussen Marseille en Lyon trekken en duwen zien we aan de hand van recente opnamen. Van de stoomtractie bij de Franse spoorwegen SNCF zien we een laatste stuiptrekking in Bordeaux. Ook maken we een ritje met de idyllische museumtrein Tournon – La Mastre.

In de Noord-Spaanse plaatsen Alsasua, Miranda de Ebro en Salamanca zien we in 1970 prachtige, met veel koperwerk getooide breedspoor-stoomlocomotieven. In de Zuid-Spaanse havenstad Huelva duwen stoomlocomotieven de ertstreinen afkomstig van de Riotinto-spoorlijn uit het mijngebied de metershoge pier op, waar ze vervolgens worden geleegd in de vrachtschepen.

Als sluitstuk van de avond een Portugese railimpressie in 1970 met onder meer de tram van Coïmbra, breedspoorstoom in Contumil, Barreiro en de vrijwel uitsluitend met stoomtractie bediende smalspoorlijnen rond Porto. Hier duikt ook nog even een door het Allan uit Rotterdam gebouwde dieselmotorwagen op. Naast opnamen uit Porto Trindade, Senhora da Hora en Espinho zien we ook beelden van de nog vol in bedrijf zijnde stoomdepots Boa Vista en Sernada do Vouga.

Foto: Aad de Meij.

Foto: Aad de Meij.