Museumspoorlijnen in Engeland en Wales

Presentatie door Steven Hopman

Er wordt wel eens beweerd dat elk dal in Engeland een museumspoorlijn heeft. Hoewel dat een tikje overdreven is, heeft Groot-Brittannië in vergelijking met Nederland veel museumlijnen. Dit komt deels door het fijnmazige spoorwegnet dat tijdens de railway mania door concurrerende maatschappijen werd aangelegd, en deels door de beruchte Beeching Axe in de jaren zestig, die leidde tot de sluiting van veel regionale lijnen.​ Veel van deze gesloten lijnen kregen later een tweede leven als museumspoorlijnen. We nemen een kijkje bij een aantal museumspoorlijnen in de Midlands en een tweetal aan de Engelse zuidkust.

Ook populair zijn zogenaamde railtours over de hoofdbaan, vaak met stoom. We staan vanavond kort stil bij een zo’n rit.

In Wales bezoeken we een aantal van de Great Little Trains of Wales. Deze smalspoorlijnen waren behalve voor het vervoer van steenkool aangelegd voor het vervoer van leisteen naar de havens. Tegenwoordig zijn het levendige treinmusea. Omdat we toch al in Wales zijn, nemen we ook even een kijkje bij het station met de langste stationsnaam ter wereld.


Locomotief 13268 werd in 1973 gered van de sloop. Restauratie nam bijna twintig jaar in beslag. Tegenwoordig is de machine in originele staat te bewonderen op de Severn Valley Railway van Bridgnorth naar Kidderminster. Highley, 6 juli 2024.


Zeg je Ffestiniogg Railway dan zeg je Fairlie. Dit bijzondere ontwerp met twee ketels en aangedreven draaistellen vind je alleen hier. In 2023 werd zelfs nog een nieuw exemplaar in gebruik genomen. Porthmadog, 10 juli 2024.