Drieluik: loc NS 1201, Berlijn, Moselstrecke
Presentatie door Aad de Meij
Locomotief NS 1201: van Wederopbouwer tot Icoon
Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum te Utrecht, waar ze momenteel voor langere periode op prominente wijze wordt geëxposeerd in de grote hal. De loc bevindt zich weer in de opleveringsstaat van 1951. Opvallend hierbij is de fraaie turkooizen kleurstelling met de donkerblauwe bies.
In 2001 heeft de “Werkgroep Loc 1501” zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in de originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met o.a. Mat’54 beleeft u vervolgens de cascorevisie van de loc mee van begin tot het eind. Tevens wordt u bijgepraat over het terugvinden van de juiste kleur turkoois. Verder natuurlijk het eerste publieke optreden in 2011 samen met de fraai gerestaureerde 1218 in Amersfoort bij het jubileumfeest van 80 jaar NVBS en 60 jaar locserie 1200.
PAUZE
West Berlijn 1967, Oost Berlijn 1993
In 1967 ging uw presentator op familiebezoek in West-Berlijn. De treinreis per stoomtrein door de toenmalige DDR was een hele onderneming. In West Berlijn stond de laatste tramlijn op het punt opgeheven te worden. Wij kijken enkele weken voor de opheffing naar de teloorgang van lijn 55. Verder bezoeken we het oostelijke stadsdeel van Berlijn en Potsdam na de Wende in 1993 en proeven nog net de sfeer van de oude Großraumwagens, Reko- en Tatratrams in de reguliere dienst.
Moselstrecke Trier-Koblenz
We volgen deze markante en fotogenieke spoorlijn door de jaren heen van Trier tot Koblenz. Eind jaren 60 werden de reizigerstreinen getrokken door de stoomlocs van de BR 23 en 01; na de elektrificatie van de lijn namen moderne elocs hun taak over. In het goederenverkeer werden de zware stoomlocs van de BR 44 uiteindelijk afgelost door o.a. de meerspanninglocs van de BR 189, die zelfs tot in ons land komen. Verder speciale aandacht voor de metamorfose van de ruim 4 km lange Kaiser Wilhelmtunnel: eens reden door deze dubbelsporige tunnel de stoomlocomotieven, bepaald geen pretje voor het locpersoneel. Nu is deze tunnel enkelsporig en geëlektrificeerd en ligt er parallel aan deze tunnel een nieuwe tweede tunnel, eveneens enkelsporig en geëlektrificeerd.
Lees ook
Hoe loc 1201 weer turquoise werd in NVBS Actueel, december 2017.