Deutsche Bundesbahn van klassiek naar Modern deel 2
Presentatie door Bert van der Kruk
De BR 103 waar deel 1 mee eindigde bijt vanavond het spits af in dit 2e deel van deze Duitse rondreis.
We volgen wederom het nooit stoppende proces van vernieuwing en modernisering en dat zorgt weer voor een enorme variatie in lokomotieven en treinstellen.
Een kleine greep uit de inhoud.
De dieselstellen van de BR 627 en 628 vormen een schril kontrast met de voorloper van de hoge snelheidsgeneratie, de BR 403. Vanaf 1991 gingen de ICE’s het intercityverkeer domineren.
Bij de e-lokken deden de BR 111, 120, 151 en 181 hun intrede. De S-Bahnnetten rondom de grote steden kwamen tot stand of werden uitgebreid en nieuwe series metro-achtige treinstellen deden hun intrede.
De val van de muur in 1989 betekende een invasie aan DDR materieel in de oude Bundesländer.
Het fenomeen “Marktwerking” zorgde voor een ware revolutie in de spoorwegwereld. Partikuliere vervoerders verschenen in het goederen- en reizigersverkeer en zorgden, dikwijls nog met e-lokken van oudere series, voor een bonte kleurenpracht op de rails. De inzet van meerspanningmaterieel zorgde in het internationale verkeer voor tijdbesparende grensovergangen waarvan o.a. de Vectron lok een goed voorbeeld is. Sinds de eeuwwisseling is de instroom van nieuw materieel echter niet meer te stoppen.
Het voert te ver hier alles te vermelden, maar ruim 125 verschillende series zullen de revue passeren.
Het jaar 2020 werd aangehouden als slot van dit veelomvattende onderwerp dat vanzelfsprekend nooit kompleet kan zijn maar waarin naast al dat railgeweld nog wel wat ruimte was voor wat andere plaatjes rondom het railgebeuren.
Een beamer-presentatie door Bert van der Kruk.