Via de Baronnenlijn naar Zwolle en Leeuwarden

Presentatie door Onno de Vries

De naam “Baronnenlijn” slaat niet, zoals vaak gedacht wordt, op de reizigers die van de lijn gebruik maakten, maar op de adellijke heren die rond 1875 ervoor geijverd hebben dat de lijn in 1887 tot stand kwam. De lijn van Apeldoorn naar Hattemerbroek speelde naast het gewone reizigersvervoer een uiterst belangrijke rol voor de industriële ontwikkeling van de Noordoost-Veluwe en in latere jaren ook voor de opkomst van het toerisme. Na de oorlog was voor het reizigersvervoer al gauw ten gunste van de autobus het pleit beslecht, maar het goederenvervoer bleef tot halverwege de jaren 60 van groot belang, totdat ook hier in 1972 het doek viel.

Onno de Vries toont beelden die ook in zijn boek De spoorweg Apeldoorn-Hattemerbroek verschenen zijn, maar zeker ook foto’s die daarin niet voorkomen. Het tweede deel van de lezing betreft station Zwolle met beelden van materieel dat vanaf 1968 tot de elektrificatie van Zwolle-Kampen is te zien geweest, met daarbij een groot aantal beelden van afgevoerd (goederen)materieel dat stond opgesteld op het terrein van Zwolle Rangeerstation. Ten slotte zal ook nog een aantal vergelijkbare beelden worden getoond van materieel rond station Leeuwarden in de jaren 60.

De foto’s tonen omC 1922 van de dienst Zwolle-Apeldoorn rond 1935 en Buffel 3429 naar Kampen op 25 november 2017, beide op nagenoeg dezelfde plaats in station Zwolle.