Aankomst van de Talgo-trein uit Lissabon in Hendaye, de grensplaats aan de westkust van Frankrijk (foto’s: Sjoerd Bekhof, mei 2014)

Sjoerd Bekhof leidt ons door de Pyreneeën, die de grens tussen Frankrijk en Spanje vormen. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens over gaan: Smalspoor met de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen die tot Irun doorrijden en het uit Spanje komende
breedspoor.
Als gevolg van de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande treinen via Hendaye vervallen. Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn naar het grensstation Canfranc in
Spanje af. Voorbij Oloron is de spoorlijn deels opgebroken. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het ’Franse’ gedeelte in Canfranc is geheel verkommerd.
In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van de vroegere spoorverbinding. Een station aan de SNCF lijn van Toulouse naar La Tour de Carol herinnert hieraan. In La Tour begint de ‘Train jaune’, de gele SNCF smalspoortrein naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over.
De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor lang rijden. De doorgaande reizigerstreinen Frankrijk – Spanje behoren hier tot het verleden.

Het enorme grensstation van Canfranc ligt er aan de Franse zijde geheel verkommerd bij