SS 657 in Hengelo nadat de loc is afgeladen na het transport per dieplader uit Haaksbergen, september 1990. (foto: Thom Winkelman).
De MBS Railbus 25 (KDH T1/Wismar) passeert een typische Twentsche boerenkar bespannen met een Duitsche koudbloed, 31 oktober 2015. (foto: Sevrien Ferrée).
MBS-historicus Peter Barink (geboren en getogen in Haaksbergen) vertelt samen met Michel Dispa (waarnemend voorzitter MBS) een spannend en boeiend verhaal over de hoge pieken en diepe dalen waar één van de oudste railmusea van Nederland gedurende 50 jaar doorheen is gegaan.
Er wordt een keuze gemaakt uit de inmiddels vele duizenden beschikbare foto’s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd.
De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting en in Twente. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint!
Wat begon met één diesel-motorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp spoor- en tramwegmaterieel en een ongeremde dosis enthousiasme en inzet, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, 3 vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst?
De Wismar motorwagens en ander materieel op het raccordement van de Gasfabriek in Enschede, 12 juli 1970. (foto: Frits vd Gragt).
MBS loc 4 (bouwjaar 1925) met rijtuigen afkomstig van de Butzbach-Licher Eisenbahn in Haaksbergen, augustus 1977. (foto: Jan Markerink).