Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zwolle

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

Let Op ! Per 10 mei 2017 nieuwe locatie: ′Stadkamer′

Zwolle, 28 augustus 2017. DM’90 stellen 3430 + 3429 ter hoogte van ‘s-Heerenbroek.
De treindienst op het Kamperlijntje is deze dag hervat na vernieuwing en elektrificatie. Vanwege de hogere snelheid en nieuw ballast ontstaat een grote stofwolk.
Foto: Kasper Haar
Download het programma 2018, met nieuwe locatiegegevens, hier in PDF

Agenda

Programma

woensdag 12 september 2018

Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij (NOLS)

Geert de Weger

De spoorlijn van Zwolle naar Emmen maakte ooit deel uit van de NOLS (Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij), evenals de lijnen van Mariënberg naar Almelo, van Coevorden naar de Duitse grens en van Zuidbroek naar Stadskanaal. De textielindustrieel Jan Willink nam ooit het initiatief tot de aanleg van dit net. Eerder had hij de NWS (Nederlandsch Westfaalsche Spoorweg Mij.) en de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Mij.) opgericht. De NOLS vormde in zijn opinie een belangrijk deel voor een spoorwegnet, dat lag vanaf de Duitse grens bij Winterswijk tot aan de Noordzee. Zijn wens was om verbinding te krijgen met Harlingen. Maar dit werd Delfzijl. Maar dit hele project bleek uitermate taai. Uiteindelijk werd in 1898 de wet voor de NOLS door het parlement geaccordeerd. In 1901 ving de bouw aan. Nadat in 1903 de lijn van Zwolle tot Ommen in gebruik werd genomen volgde in 1905 de lijn naar Stadskanaal en de tak van Gasselternijveen naar Assen. In 1906 volgde Mariënberg - Almelo. In 1910 Stadskanaal - Zuidbroek - Delfzijl en de verbindingslijn van
station Coevorden op de lijn van de BE (D).

Dalfsen, tijdens de elektrificatie in 1985

woensdag 10 oktober 2018

Vakantie varia-avond

Een ieder krijgt de gelegenheid om spoorse vakantieonderwerpen te tonen.
Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto′s per persoon.
Opgeven via: zwolle@nvbs.com . Beamer en diaprojector aanwezig.

Porto (PT), MiraDouro trein

woensdag 14 november 2018

Dieseltreinen in Nederland

Raymond Naber

In 1980 reden nog verschillende soorten treinen op de spoorlijnen in Zuid-Limburg. De beveiliging bestond nog uit armseinen. Een van de spoorlijnen, de zogenaamde Miljoenenlijn tussen Simpelveld en Kerkrade, is nu in gebruik bij de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij). Op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg reden nog rode dieseltreinstellen. Ook kwamen we internationale treinen tegen: Duitse accutreinen tussen Maastricht en Aken. Voor de goederentreinen die vanuit Sittard naar het Duitse Herzogenrath reden, stonden vaak drie diesellocs van de serie 2200.

In 1996 filmde Raymond NS-dieseltreinen in de Achterhoek op de niet-geëlektrificeerde lijnen. In deze film wordt een rondrit in de Achterhoek, de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk getoond.

Eveneens uit 1996 is een film over het treinverkeer tussen mijnstad Heerlen en domstad Aken, maar nu met verbouwde gele tweewagenstellen.

Tot slot een film over stoomlocomotief ‘De Ooijevaar’. Die reed in 1989 met een stoomtram tussen Den Haag en Delft, de eerste tramlijn die twee gemeenten verbond.

Zutphen

woensdag 12 december 2018

Leven langs het spoor in Vietnam

Ernst van Gulden

Met een lengte van ongeveer 2600 km. bestaat het net van de Vietnam Railways (Duong sat Viet Nam) voornamelijk uit meterspoor. Slechts een klein deel in het noorden van het land heeft normaalspoor.
De reis start in Ho Chi Minh-stad (het vroegere Sia Gon) in het zuiden van Vietnam en eindigt via de noord-zuid hoofdlijn bij de Chinese grens.
Tijdens deze afwisselende reis komen naast het spoorwegnet ook de bijzondere schoonheid en cultuur van het land aan bod. Hiermee biedt de avond een interessant en afwisselend beeld van dit Zuidoost-Aziatische land.

Contact

E-mail

Zwolle@nvbs.com

Voorzitter

Geert de Weger,
Hoefslagmate 90,
8014 HH Zwolle
Tel: 038 - 4658116

Secretaris

Brian Veltman,
Irenestraat 28,
8262 EB Kampen
Tel: 038 - 3327817

Penningmeester

Lammert Jan Beumer,
Joke Smitlaan 27,
8121 KID Olst
Tel: 0570 - 563721

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden op de tweede woensdag van de maand gehouden.
De presentaties vangen aan om 20:00 uur.

Bereikbaarheid

De locatie is: ′Stadkamer′, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle.
Dit bevindt zich op 7 minuten lopen van het station.
Routebeschrijving: Uitgang Centrum (door tunnel), zebra over, Terborchstraat, kruising Van Nagellstraat / Hertenstraat oversteken, volgende straat links: Zeven Alleetjes. Richting Burgemeester Van Roijensingel, aan de rechter kant vindt u de ′Stadkamer′.

Locatie

′Stadkamer′ Zwolle
Zeven Alleetjes 1a
Zwolle


QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zwolle)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zwolle