Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zwolle

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

Let Op ! Per 10 mei 2017 nieuwe locatie: ′Stadkamer′

Zwolle, 28 augustus 2017. DM’90 stellen 3430 + 3429 ter hoogte van ‘s-Heerenbroek.
De treindienst op het Kamperlijntje is deze dag hervat na vernieuwing en elektrificatie. Vanwege de hogere snelheid en nieuw ballast ontstaat een grote stofwolk.
Foto: Kasper Haar
Download het programma 2018, met nieuwe locatiegegevens, hier in PDF

Agenda

Programma

woensdag 14 maart 2018

Het Kamperlijntje

Kasper Haar en Erick Bomhof

2017 was het jaar waarin het Kamperlijntje volledig vernieuwd en geëlektrificeerd werd.
Er waren 3 partijen bij deze werkzaamheden betrokken: ProRail en de Gemeentes Zwolle en Kampen. De hoofdaannemer was BAM Infra Rail. In het voorjaar werd begonnen met het opbreken van bijna alle goederensporen op emplacement Kampen en het tweede spoor van station Kampen. De volledige vernieuwing en elektrificatie vond plaats in de periode van 5 juni tot 28 augustus, een periode waarin geen treinverkeer mogelijk was.
Tevens werd in 2017 het nieuwe station Zwolle Stadshagen gebouwd, welke op 10 december in gebruik genomen werd. Op deze datum heeft ook Keolis Nederland (voorheen Syntus) de concessie overgenomen van NS en is met de nieuwe elektrische Flirt 3 gaan rijden. Het perron van station Kampen is volledig vernieuwd en is breder en langer geworden met een voorplein met zitbanken.
Kasper Haar zal een lezing met beeldmateriaal over de geschiedenis van het Kamperlijntje verzorgen en Erick Bomhof zal een door hem opgenomen film van de werkzaamheden vertonen.

Kampen

woensdag 11 april 2018

Stations in Nederland. Veel is veranderd maar niet alles

Neel Hartjes

Deze presentatie is een speurtocht op internet, met vele oude afbeeldingen van stations, aangevuld met eigen foto′s.
Van de ruim 400 stations die er nu nog zijn in Nederland, heeft Neel Hartjes er zo’n 50 min of meer bij toeval uitgekozen.
Bij ieder station valt wel een verhaal te vertellen, soms wat langer, soms wat korter.

Amsterdam

woensdag 9 mei 2018

De bijzondere foto

Karel Hoorn

Iedereen die verzamelt, heeft in zijn verzameling gewone en bijzondere zaken. Presentaties die in onze hobby gemaakt worden, zijn vaak onderwerp gericht en plaats, bedrijf of land gebonden. Vanavond zal dat niet zo zijn. Het gaat nu vooral om foto’s die een bijzonder moment of gebeurtenis hebben vastgelegd. De enige rode draad in dit programma is dat het steeds gaat om railvervoer. Tram en trein wisselen elkaar af.
Het zal duidelijk zijn, dat ook de persfoto in dit verhaal een rol speelt.
Na 50 jaar foto’s maken is ook een flink aantal eigen opnames geschikt voor deze presentatie. Bij de voorbereidingen werd al duidelijk dat waar iets misgaat, de meeste foto’s gemaakt worden. Want ook voor de pers geldt: ‘geen mooier vermaak dan leedvermaak’. Toch zal getracht worden het aantal ongelukken te beperken en ook naar ‘bijproducten’ van het openbaar vervoer te kijken.
Kortom een avond waarin voor ieder wel wat verrassends te zien zal zijn.

Oldenzaal

woensdag 6 juni 2018

Reizend door het socialistisch Oostblok

Ciril van Hattum

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd Europa verdeeld in een West- en Oost-Europa. Het Oosten kwam onder invloed van de Sovjet-Unie te staan. Dit heeft geduurd tot de val van de Berlijnse Muur in 1989.
In dit programma reizen we van 1960 tot 1990 door alle landen van Oost-Europa, te weten Albanië, Bulgarije, de DDR, Joegoslavië, Polen, Roemenië, de Sovjet-Unie en Tsjechoslowakije.
We zullen merken dat er geen sprake is van ‘eenheidsworst’, niet in de politiek maar ook niet in hetgeen er op de rails in deze landen te zien was.
Het programma duurt circa 2 uur en bevat fotomateriaal van zowel tramwegen (tweederde) als boven- en ondergrondse spoorwegen (eenderde).


woensdag 12 september 2018

Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij (NOLS)

Geert de Weger

De spoorlijn van Zwolle naar Emmen maakte ooit deel uit van de NOLS (Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij), evenals de lijnen van Mariënberg naar Almelo, van Coevorden naar de Duitse grens en van Zuidbroek naar Stadskanaal. De textielindustrieel Jan Willink nam ooit het initiatief tot de aanleg van dit net. Eerder had hij de NWS (Nederlandsch Westfaalsche Spoorweg Mij.) en de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Mij.) opgericht. De NOLS vormde in zijn opinie een belangrijk deel voor een spoorwegnet, dat lag vanaf de Duitse grens bij Winterswijk tot aan de Noordzee. Zijn wens was om verbinding te krijgen met Harlingen. Maar dit werd Delfzijl. Maar dit hele project bleek uitermate taai. Uiteindelijk werd in 1898 de wet voor de NOLS door het parlement geaccordeerd. In 1901 ving de bouw aan. Nadat in 1903 de lijn van Zwolle tot Ommen in gebruik werd genomen volgde in 1905 de lijn naar Stadskanaal en de tak van Gasselternijveen naar Assen. In 1906 volgde Mariënberg - Almelo. In 1910 Stadskanaal - Zuidbroek - Delfzijl en de verbindingslijn van
station Coevorden op de lijn van de BE (D).

Dalfsen, tijdens de elektrificatie in 1985

woensdag 10 oktober 2018

Vakantie varia-avond

Een ieder krijgt de gelegenheid om spoorse vakantieonderwerpen te tonen.
Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto′s per persoon.
Opgeven via: zwolle@nvbs.com . Beamer en diaprojector aanwezig.

Porto (PT), MiraDouro trein

woensdag 14 november 2018

Dieseltreinen in Nederland

Raymond Naber

In 1980 reden nog verschillende soorten treinen op de spoorlijnen in Zuid-Limburg. De beveiliging bestond nog uit armseinen. Een van de spoorlijnen, de zogenaamde Miljoenenlijn tussen Simpelveld en Kerkrade, is nu in gebruik bij de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij). Op de lijn tussen Heerlen en Valkenburg reden nog rode dieseltreinstellen. Ook kwamen we internationale treinen tegen: Duitse accutreinen tussen Maastricht en Aken. Voor de goederentreinen die vanuit Sittard naar het Duitse Herzogenrath reden, stonden vaak drie diesellocs van de serie 2200.

In 1996 filmde Raymond NS-dieseltreinen in de Achterhoek op de niet-geëlektrificeerde lijnen. In deze film wordt een rondrit in de Achterhoek, de driehoek Zutphen – Arnhem – Winterswijk getoond.

Eveneens uit 1996 is een film over het treinverkeer tussen mijnstad Heerlen en domstad Aken, maar nu met verbouwde gele tweewagenstellen.

Tot slot een film over stoomlocomotief ‘De Ooijevaar’. Die reed in 1989 met een stoomtram tussen Den Haag en Delft, de eerste tramlijn die twee gemeenten verbond.

Zutphen

woensdag 12 december 2018

Leven langs het spoor in Vietnam

Ernst van Gulden

Met een lengte van ongeveer 2600 km. bestaat het net van de Vietnam Railways (Duong sat Viet Nam) voornamelijk uit meterspoor. Slechts een klein deel in het noorden van het land heeft normaalspoor.
De reis start in Ho Chi Minh-stad (het vroegere Sia Gon) in het zuiden van Vietnam en eindigt via de noord-zuid hoofdlijn bij de Chinese grens.
Tijdens deze afwisselende reis komen naast het spoorwegnet ook de bijzondere schoonheid en cultuur van het land aan bod. Hiermee biedt de avond een interessant en afwisselend beeld van dit Zuidoost-Aziatische land.

Contact

E-mail

Zwolle@nvbs.com

Voorzitter

Geert de Weger,
Hoefslagmate 90,
8014 HH Zwolle
Tel: 038 - 4658116

Secretaris

Brian Veltman,
Irenestraat 28,
8262 EB Kampen
Tel: 038 - 3327817

Penningmeester

Lammert Jan Beumer,
Joke Smitlaan 27,
8121 KID Olst
Tel: 0570 - 563721

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden op de tweede woensdag van de maand gehouden.
De presentaties vangen aan om 20:00 uur.

Bereikbaarheid

De locatie is: ′Stadkamer′, Zeven Alleetjes 1a, Zwolle.
Dit bevindt zich op 7 minuten lopen van het station.
Routebeschrijving: Uitgang Centrum (door tunnel), zebra over, Terborchstraat, kruising Van Nagellstraat / Hertenstraat oversteken, volgende straat links: Zeven Alleetjes. Richting Burgemeester Van Roijensingel, aan de rechter kant vindt u de ′Stadkamer′.

Locatie

′Stadkamer′ Zwolle
Zeven Alleetjes 1a
Zwolle


QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zwolle)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zwolle