Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rotterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

donderdag 13 september 2018

Australië: de grote steden per trein

Beamerpresentatie door Paul Muré

In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië. We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de aandacht trekken. Met de trein reizen we naar Sydney, een stad die ooit het grootste tramnet van het zuidelijk halfrond bezat, en waar nu weer één nieuwe tramlijn is aangelegd. We bezoeken ook het indrukwekkende voorstadsnet, het trammuseum in Loftus en zien uiteraard de Harbor Bridge en het Operahouse. Op weg naar Adelaide komen we langs de ‘12 Apostelen’, een aantal bijzondere rotsformaties in zee. En we ontmoeten het symbool bij uitstek van Australië: de kangoeroe. Verder bezoeken we op weg naar Adelaide de unieke paardentram van Victor Harbor, een museumlijn met stoomtractie en we zien iets van het spoorwegverkeer op de lange afstand. In Adelaide zelf rijdt – naast de Duitse ‘spoorbus’ - ook weer een nieuwe tram en kijken we rond in het spoorwegmuseum. Tot slot komen we dan in Melbourne, dat op dit moment het grootste tramnet ter wereld bezit. Maar ook is er een uitgestrekt voorstadsnet met elektrische en dieseltreinen en nemen we een kijkje in Ballarat, waar een museumtram rijdt op de sporen van het oorspronkelijke trambedrijf. Zowel spoor, tram en railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Intercitytrein uit Sydney na aankomst in Katoomba; 24 april 2016. Foto: Paul MuréMelbourne: motorwagen 262 op lijn 12; Victoria Street/Clarendon Street; 14 april 2016. Foto: Paul Muré

donderdag 11 oktober 2018

Strassenbahnen im Wirtschaftswunderland

Beamerpresentatie door Marco Moerland

Kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerde de tram terug In het verwoeste Duitsland. Terwijl de steden nog in puin lagen, tingelden de trams alweer door de straten. In een fascinerend hoog tempo herstelde de in 1949 opgerichte Duitse Bondsrepubliek zich van de oorlogsschade. Gelijktijdig met de toenemende welvaart verdween de tram uit de kleinere steden. In dezelfde periode vervingen busdiensten de elektrische streektrams op de interlokale verbindingen. In de Jaren van het Wirtschaftswunder reizen we aan de hand van zwart-witbeelden van Flensburg in het noorden naar Freiburg en Lörrach aan de Zwitserse grens. We bezoeken bekende maar ook bijna vergeten trambedrijven. Herstelde oude tweeassers, op dat moment nieuwe KSW- en Aufbau-trams maar ook de eerste moderne Grossraum- en gelede wagens zorgen voor een aangename variatie in het tramlandschap.

Mülheim Rathaus ca 1955Kiel Hauptbahnhof ca 1957Wuppertal Neviges ca 1950Nürnberg Plärrer ca 1954

donderdag 8 november 2018

World of steam

Beamerpresentatie door Sevrien en Guus Ferrée

De stoomtractie is voorbij, leve de stoomtractie!
Het was zo’n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden. Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen en gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto’s nog. Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde. Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjet-Unie viel veel te beleven. Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven.

La Trochita, smalspoor in PatagoniëBreedspoorstoom in Sri Lanka, anno 2018

donderdag 13 december 2018

Zwitserland: land van spoor- en tramlijnen

Beamerpresentatie door Bas Schenk

Zwitserland is een land van spoor- en tramlijnen bij uitstek. Naast een uitgebreid netwerk van normaal- en smalspoorlijnen kent en kende het land een keur aan lokale en interlokale tramlijnen. Vooral in de wereld van de interlokale tramlijnen is in de laatste decennia veel veranderd. Nogal wat tramlijnen zijn opgeheven, maar een aantal lijnen is hieraan ontsnapt en flink gemoderniseerd. De ontstaansgeschiedenis als tramlijn is vaak nog te herkennen, maar in een aantal gevallen zijn de lijnen uitgegroeid tot een waar spoorwegbedrijf. Het gevolg daarvan is dat de grens tussen spoor en tram in Zwitserland niet altijd makkelijk te trekken is. Ook het gebruik van het materieel kent in de loop van de jaren zijn wisselingen, waardoor het karakter van een bedrijf meer een spoor- dan trambedrijf is geworden, maar ook andersom komt voor.

Over dit grijze gebied van tramlijnen in Zwitserland zijn vele presentatie-avonden te vullen. Daarom zal een (willekeurige) selectie van bestaande en intussen opgeheven interlokale trambedrijven uit Noordoost- tot Zuidwest-Zwitserland het witte doek passeren, met plaatjes in zwart-wit en kleur uit de jaren zestig tot en met de huidige toestand in de 21ste eeuw. De (inter)lokale tramlijnen van de grote steden bewaren we voor een andere keer.

De interlokale tram Schaffhausen - Schleitheim werd in 1964 door bussen vervangen. Foto: Hans OerlemansTram van de Trogenerbahn in St. Gallen

donderdag 10 januari 2019

Toen en thans

Beamer- en diapresentatie door Marco Moerland

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland. Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2018. We zien nieuwe lagevloertrams in Rostock en een recente uitbreiding van het tramnet in Bremen die tot ver buiten de stad voert. Op de smalspoorlijnen aan de Oostzeekust - van Bad Doberan naar Kühlungsborn en op het eiland Rügen - lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Stoomtreintjes uit vervlogen dagen puffen er dagelijks heen en weer. Kleurrijke trams in een mediterrane omgeving ontmoeten we in het Zuid-Franse Montpellier. Rond Sankt Gallen nemen we afscheid van de trams die op de Trogenerbahn rijden, zij worden binnenkort door nieuwe exemplaren vervangen. Ook Nederlandse actualiteiten uit het voorbije jaar komen aan bod.
Na de pauze zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden van 25 jaar geleden. In Roemenië was de stroom buitenlandse trams in 1993 nog niet op gang gekomen. We zien volkomen afgereden en versleten trams in steden als Arad en Galaţi. Trambedrijven die in 1993 nog maar enige jaren in bedrijf waren zijn inmiddels weer verdwenen. Zo bezoeken we Braşov waar de tram in 2006 al weer is opgeheven. Het is een kwart eeuw geleden dat in Den Haag de laatste PCC-trams in de gewone dienst reden. Met de inzet van in oude toestand teruggebrachte wagens, een driewagentram en een materieelshow werd op waardige wijze afscheid genomen van dit beeldbepalende tramtype.
In het Verenigd Koninkrijk brengen we een bezoek aan Blackpool waar in 1993 de dienst nog met klassieke dubbeldekkers uit de jaren dertig werd uitgevoerd.

Rostock, 26 maart 2018. Foto: Marco MoerlandRügen, 24 maart 2018. Foto: Marco Moerland

Contact

E-mail

Rotterdam@nvbs.com

Voorzitter

Frans Blanker

Secretaris

Paul van Baarle

Penningmeester

Jos Schmitz

Bijeenkomsten

De avonden worden gehouden in de restaurantzaal van Miniworld Rotterdam, Weena 745, 3013 AL Rotterdam.
Entree NVBS via de hoofdingang.
De zaal is open om 19.15 uur en de aanvang is om 19.45 uur.
Toegangsprijs: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden, € 2,00 voor bezoekers tot 18 jaar.

Bereikbaarheid

De zaal bij MIniworld is bereikbaar met alle metro-, tram- en buslijnen van de RET en treinen van NS die bij Rotterdam Centraal stoppen. Looproute vanaf voorzijde van het station rechts voorlangs het Groot Handelsgebouw over het Weena of via zij-uitgang van het station langs het busstation aan de Conradstraat. Looptijd circa 5 minuten.

LocatieQR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rotterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rotterdam