Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rotterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

donderdag 13 december 2018

Zwitserland: land van spoor- en tramlijnen

Beamerpresentatie door Bas Schenk

Zwitserland is een land van spoor- en tramlijnen bij uitstek. Naast een uitgebreid netwerk van normaal- en smalspoorlijnen kent en kende het land een keur aan lokale en interlokale tramlijnen. Vooral in de wereld van de interlokale tramlijnen is in de laatste decennia veel veranderd. Nogal wat tramlijnen zijn opgeheven, maar een aantal lijnen is hieraan ontsnapt en flink gemoderniseerd. De ontstaansgeschiedenis als tramlijn is vaak nog te herkennen, maar in een aantal gevallen zijn de lijnen uitgegroeid tot een waar spoorwegbedrijf. Het gevolg daarvan is dat de grens tussen spoor en tram in Zwitserland niet altijd makkelijk te trekken is. Ook het gebruik van het materieel kent in de loop van de jaren zijn wisselingen, waardoor het karakter van een bedrijf meer een spoor- dan trambedrijf is geworden, maar ook andersom komt voor.

Over dit grijze gebied van tramlijnen in Zwitserland zijn vele presentatie-avonden te vullen. Daarom zal een (willekeurige) selectie van bestaande en intussen opgeheven interlokale trambedrijven uit Noordoost- tot Zuidwest-Zwitserland het witte doek passeren, met plaatjes in zwart-wit en kleur uit de jaren zestig tot en met de huidige toestand in de 21ste eeuw. De (inter)lokale tramlijnen van de grote steden bewaren we voor een andere keer.

De interlokale tram Schaffhausen - Schleitheim werd in 1964 door bussen vervangen. Foto: Hans OerlemansTram van de Trogenerbahn in St. Gallen

donderdag 10 januari 2019

Toen en thans

Beamer- en diapresentatie door Marco Moerland

Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland. Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2018. We zien nieuwe lagevloertrams in Rostock en een recente uitbreiding van het tramnet in Bremen die tot ver buiten de stad voert. Op de smalspoorlijnen aan de Oostzeekust - van Bad Doberan naar Kühlungsborn en op het eiland Rügen - lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Stoomtreintjes uit vervlogen dagen puffen er dagelijks heen en weer. Kleurrijke trams in een mediterrane omgeving ontmoeten we in het Zuid-Franse Montpellier. Rond Sankt Gallen nemen we afscheid van de trams die op de Trogenerbahn rijden, zij worden binnenkort door nieuwe exemplaren vervangen. Ook Nederlandse actualiteiten uit het voorbije jaar komen aan bod.
Na de pauze zetten we onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden van 25 jaar geleden. In Roemenië was de stroom buitenlandse trams in 1993 nog niet op gang gekomen. We zien volkomen afgereden en versleten trams in steden als Arad en Galaţi. Trambedrijven die in 1993 nog maar enige jaren in bedrijf waren zijn inmiddels weer verdwenen. Zo bezoeken we Braşov waar de tram in 2006 al weer is opgeheven. Het is een kwart eeuw geleden dat in Den Haag de laatste PCC-trams in de gewone dienst reden. Met de inzet van in oude toestand teruggebrachte wagens, een driewagentram en een materieelshow werd op waardige wijze afscheid genomen van dit beeldbepalende tramtype.
In het Verenigd Koninkrijk brengen we een bezoek aan Blackpool waar in 1993 de dienst nog met klassieke dubbeldekkers uit de jaren dertig werd uitgevoerd.

Rostock, 26 maart 2018. Foto: Marco MoerlandRügen, 24 maart 2018. Foto: Marco Moerland

Contact

E-mail

Rotterdam@nvbs.com

Voorzitter

Frans Blanker

Secretaris

Paul van Baarle

Penningmeester

Jos Schmitz

Bijeenkomsten

De avonden worden gehouden in de restaurantzaal van Miniworld Rotterdam, Weena 745, 3013 AL Rotterdam.
Entree NVBS via de hoofdingang.
De zaal is open om 19.15 uur en de aanvang is om 19.45 uur.
Toegangsprijs: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden, € 2,00 voor bezoekers tot 18 jaar.

Bereikbaarheid

De zaal bij MIniworld is bereikbaar met alle metro-, tram- en buslijnen van de RET en treinen van NS die bij Rotterdam Centraal stoppen. Looproute vanaf voorzijde van het station rechts voorlangs het Groot Handelsgebouw over het Weena of via zij-uitgang van het station langs het busstation aan de Conradstraat. Looptijd circa 5 minuten.

LocatieQR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rotterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rotterdam