Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rotterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

donderdag 14 september 2017

De weg kwijt in Engeland

Beamerpresentatie door Bastiaan Luytjens

Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst,’ wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan Luytjes wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisering heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake. In de presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders. We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren. Zonder garanties op succes zal de presentator proberen de weg te wijzen in Engeland.

Een treinstel 465 kruipt over het ingewikkelde kruiswissel bij Lewisham, 5 april 2014 -
Foto Bastiaan Luytjens

donderdag 12 oktober 2017

Meebreng avond

Presentaties verzorgd door leden afdeling Rotterdam

Na de zomer is er deze avond de gelegenheid om uw vakantie- of andere foto′s aan de leden te laten zien. Voor uzelf een leuke gelegenheid om uw ervaringen te delen met anderen, voor de bezoekers is een afwisselend programma gegarandeerd.
U kunt 15 tot maximaal 20 minuten circa 35 (bij voorkeur) digitale foto′s of films te laten zien, zodat meerdere personen aan bod komen. Geef s.v.p. uiterlijk op de september-bijeenkomst aan ons door wat u wilt laten zien (bijv. trein, tram, metro, binnen- of buitenland) en welke apparatuur nodig is. Dit kan rechtstreeks bij het bestuur via het emailadres rotterdam@nvbs.com .


donderdag 9 november 2017

Anderhalve eeuw Rotterdam en OV

Beamerpresentatie door Maurits van den Toorn

We verheugen ons vanaond op een heuse première. Maurits van den Toorn, de auteur van het jubileumboek van de negentigjarige RET, toont vanavond de op basis van zijn boek gemaakte presentatie.
Rond 1880 begint Rotterdam aan een groeispurt: de havens worden uitgebreid, het aantal inwoners neemt in snel tempo toe. De groei is alleen mogelijk door het bestaan van een goed openbaarvervoernetwerk, waarvan de omvang gelijke tred houdt met de stadsuitbreidingen. Het begint in 1879 met de paardentram, die vanaf 1905 wordt opgevolgd door de moderne en snelle elektrische tram. In 1927 volgt de overname van de tramexploitatie door de gemeente. Het resultaat daarvan is de vorming van de Rotterdamsche Electrische Tram (RET), een gemeentelijke dienst die zich in korte tijd ontwikkelt tot het modernste vervoerbedrijf van Nederland. De bus komt erbij, terwijl tegenwoordig de metro de ruggengraat vormt van het netwerk. We maken een rondgang met tram, bus en metro door stad en regio, in de context van de stedelijke ontwikkelingen.

Eén van de eerste foto’s van de elektrische tram in Rotterdam is
in 1905 gemaakt tijdens een proefrit.De moderne RET gesymboliseerd door Randstadrail in Nootdorp.
Foto: Maurits van den Toorn

donderdag 14 december 2017

Berliner Metamorphosen - deel 2

door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Van 1956 tot 1990 maakten de treinen van Berlin, Hauptstadt der DDR naar Potsdam v.v. een enorme omweg via de Berliner Aussenring om West-Berlijns gebied te mijden. Op 26 juni 1987 stopte zo’n trein in het 3 kilometer buiten de stad aan de Aussenring gelegen Potsdam Hauptbahnhof.Op 30 april 1984 passeert een REKO-driewagenstel, ingehaald door een himmelblauer Trabant, een met het oog op de aanstaande 1 mei-viering versierde Plattenbau-flat aan de Allee der Kosmonauten in Berlin-Biesdorf.

Contact

E-mail

Rotterdam@nvbs.com

Voorzitter

Frans Blanker

Secretaris

Paul van Baarle

Penningmeester

Jos Schmitz

Bijeenkomsten

De avonden worden gehouden in de restaurantzaal van Miniworld, Weena 745, 3013 AL Rotterdam. Entree NVBS via zij-ingang, rechts van de hoofdingang.
De zaal is open om 19.15 uur en de aanvang is om 19.45 uur.
Toegangsprijs: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden, € 2,00 voor bezoekers tot 18 jaar.

Bereikbaarheid

De zaal bij MIniworld is bereikbaar met alle metro-, tram- en buslijnen van de RET en treinen van NS die bij Rotterdam Centraal stoppen. Looproute vanaf voorzijde van het station rechts voorlangs het Groot Handelsgebouw over het Weena of via zij-uitgang van het station langs het busstation aan de Conradstraat. Looptijd circa 5 minuten.

LocatieQR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rotterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rotterdam