Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rotterdam

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

donderdag 14 december 2017

Berliner Metamorphosen - deel 2

door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Van 1956 tot 1990 maakten de treinen van Berlin, Hauptstadt der DDR naar Potsdam v.v. een enorme omweg via de Berliner Aussenring om West-Berlijns gebied te mijden. Op 26 juni 1987 stopte zo’n trein in het 3 kilometer buiten de stad aan de Aussenring gelegen Potsdam Hauptbahnhof.Op 30 april 1984 passeert een REKO-driewagenstel, ingehaald door een himmelblauer Trabant, een met het oog op de aanstaande 1 mei-viering versierde Plattenbau-flat aan de Allee der Kosmonauten in Berlin-Biesdorf.

donderdag 11 januari 2018

Toen en thans

Beamer- en diaprogramma gepresenteerd door Marco Moerland

Het jaar 2018 wordt traditiegetrouw geopend door Marco Moerland.

Voor de pauze bekijken we digitale foto’s uit 2017. We zien gloednieuwe lagevloertrams in Gmunden, Gent, Saint Etienne en Mülheim maar ook oude wagens in Turijn. In Duitsland is de ooit wijdverspreide Stadtbahn M-wagen het verdwijnende wagentype van dit moment. In Mainz en Bielefeld komen we nog exemplaren op straat tegen. Op de smalsporige Steyrtalbahn in Oostenrijk maken we een tijdreis met museumtreinen waardoor het lijkt of de tijd stilgestaan heeft. Oude bekenden komen we in Roemenië tegen waar in de steden Galati en Braila uit Rotterdam overgenomen trams dienst doen. In Nederland besteden we aandacht aan de museumtrams van RoMeO in Rotterdam en een gastoptreden van locomotief Bello in de achterhoek.

Na de pauze gaan we 25 jaar terug in de tijd.

We zetten onze tijdreis voort aan de hand van diabeelden. In 1992 was het IJzeren Gordijn opgetrokken dat was een goede gelegenheid om uitgebreid in Roemenië rond te kijken. We zien onder andere trams bij de nieuwe trambedrijven van Constanta en Brasov waar de tram inmiddels weer verdwenen is. In Bulgarije bezoeken we de twee imposante 76 cm smalspoorlijnen die toen nog in gebruik waren. Voor de Haagse HTM was de twee serie GTL8-trams in aanbouw, die zien we in de fabriek in Brugge. De RET begon in 1992 met de modernisering in wit-groene kleurstelling van de motorwagens 749 en 750. Maagdelijk wit maakten zij hun eerste kilometers. We besluiten de terugblik met een rondgang door het westen van de Verenigde Staten.

Vier historische trams op een rij. In het avondlicht tonen de museale kusttrams in de stel-plaats van Knokke hun ingetogen pracht. Op de deurstijlen van de tramloods geven blauwe pijltjes de nummering van de sporen aan. Het lage licht zorgt ervoor dat de vakwerk-constructie van de dakspanten goed zichtbaar is.Combino-tram 48 daalt de Böfinger Steige af op weg naar het centrum van Ulm. De lagevloertrams in Ulm dragen namen, deze wagen voert de naam van verzetsheldin Sophie Scholl (1921-1943). Vanaf 1932 woonde Sophie Scholl met haar familieleden in Ulm. Haar naam is vertikaal naast de voordeur van de tram aangebracht.
Foto’s: Marco Moerland

donderdag 8 februari 2018

Trams toen en nu

Beamerpresentatie door Erwin Voorhaar

Trams zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld. Maar vroeger was dit soort openbaar vervoer op nog veel meer plaatsen te vinden. Vanavond neemt Erwin Voorhaar ons mee op reis. Langs verdwenen en bestaande trambedrijven in binnen- en buitenland. Met beelden van toen en nu. Wat is verdwenen? Wat is totaal veranderd? Of is alles nog hetzelfde? Aan de hand van prentbriefkaarten zien we het “toen”, en met foto’s van nu, gemaakt door de presentator beleven we het heden. De toekomst en de vele musea met trams worden ook niet vergeten. We zetten de zaken vanavond tegenover elkaar, maar vooral ook “op een rijtje”. Na afloop zie je de verschillen en ben je verbaasd over de overeenkomsten. Kom kijken naar trams toen en nu!

Voormalige Rotterdamse en Weense trams broederlijk naast elkaar in het Roemeense Brăila in 2017.
Foto: Erwin VoorhaarEen tramstel met een fraaie Hecht-motorwagen op de Augustus Brücke te Dresden.
Prentbriefkaart

donderdag 8 maart 2018

Railvervoer in België en Luxemburg

Beamerpresentatie door Bert van der Kruk

Onze reis begint vanavond in Amsterdam waar de D284 al gereed staat om ons naar België te brengen.
Na enkele opnamen van de internationale treinen die vroeger via de Oude Lijn reden, bereiken we als eerste Brussel, waar al snel duidelijk wordt dat een bezoek aan onze zuiderburen in de jaren 70 en 80 beslist de moeite waard is. Het elektrificatieprogramma is nog niet geheel voltooid en veel reizigerstreinen rijden nog met, voor nederlandse begrippen, zware dieselloks. De Athus-Meuse lijn is een prachtig werkterrein voor de Bolle Neuzen. Ook dieselstellen en oudere elokken zijn nog volop in dienst, evenals de oude trams in Brussel, Antwerpen, Gent, Verviers en Charleroi, waar ook de laatste restanten (buiten de kustlijn) van het eens zo grote tramnet van de buurtspoorwegen in het grauwe industrielandschap van Henegouwen te vinden zijn. De grote variatie aan tram- en spoorwegmaterieel in België krijgt een vervolg bij de CFL in Luxemburg. Een klein land maar zeer veelzijdig doordat het een internationaal spoorwegknooppunt is, waar materieel uit 4 landen te zien is. Ook hier waren enkele Bolle Neuzen aktief, maar het paradepaard was ongetwijfeld de bruine krokodil. Tijdens de rondreis door de beide landen zullen ook de modernere traktiesoorten niet ontbreken.

In het dunbevolkte gebied in de Ardennen tussen Dinant en Bertrix is meestal een 2-uursdienst voldoende voor het bescheiden reizigersvervoer, die tot de elektrificatie van dit baanvak werd gereden met de dieselmotorrijtuigen van de reeks 4400 en 4500, zoals hier nabij Anseremme. (foto: Bert van der Kruk).De dubbelsporige Athus-Meuse lijn was een belangrijk inzetgebied voor de zogeheten Bolle Neuzen (serie 5300) die vanwege het hellingrijke traject veelal in dubbeltractie reden en hier met een niet al te lange keteltrein op weg zijn richting Beauraing. (foto: Bert van der Kruk).Charleroi heeft ook nog een stadstram gehad die ooit uit 9 lijnen bestond, maar die in 1970 al was gereduceerd tot 3 lijnen, waarop o.a. dit materieel dienst deed dat in 1945 in de NMVB-werkplaats in Oostende is gebouwd. (foto: Bert van der Kruk).Het knooppunt Luxemburg is voor de spoorweghobbyist erg interessant omdat hier materieel van 4 spoorwegmaatschappijen te zien is. Naast de eigen CFL ook van de NMBS, SNCF en DB. De blikvangers waren ongetwijfeld de 20 in Frankrijk gebouwde krokodillen, die zowel in de reizigers- als de goederendienst werden ingezet. (foto: Bert van der Kruk).

donderdag 12 april 2018

Tramontwikkeling in Rusland

Beamerpresentatie door Karel Hoorn

Na de revolutie van 1917 nam de communistische staat alle trambedrijven over. Steden met meer dan 100.000 inwoners kregen standaard een trambedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werden langzaam weer nieuwe trams aangeschaft, meestal van Russisch en soms Oostduits fabricaat. De Comecon bepaalde dat nieuwe trams vooral uit Praag moesten komen (Tatra’s van ČDK). Russische fabrieken van na de oorlog stonden in Riga, Ust-Katav en Leningrad. Al ras bleken de Tatra-trams van betere kwaliteit dan de Russische soortgenoten van de laatste twee fabrieken. Na 2000 ontstonden weinig succesvolle joint ventures met westerse trambouwers, die de Russische industrie wel de beschikking gaven over moderne techniek. De eigen fabrieken moderniseerden hun producten en de boycot samen met de lage roebel deden de import stranden. Een aantal trambedrijven werpt zich nu op renovatie van de beste trams (meestal Tatra T3R).
De “verbouwingscultuur” kent vele voorbeelden en is eigenlijk niet bij te houden. Sinds enkele jaren is een succesvoller model (71-623) uit Ust-Katav beschikbaar dat zich over Rusland verspreidt. De infrastructuur blijft, vooral in kleinere steden, ver achter, wat vaak tot opheffingen leidt. In de bestaande bedrijven is vaak nog een grote variëteit aan railgebonden werkwagens aanwezig. Er is ook aandacht voor trambedrijven in de voormalige Sovjet-satellieten, waaronder Oekraïne.

Samara-TOS. lijn 5 960 Krasnoarneyskaya ulitsa. 29-3-2016
Foto: Karel Hoorn

donderdag 3 mei 2018

Gedreven camerawerk in Nederland

Super-8 filmpresentatie door Raymond Naber (Delft)

Spoorwegfilmer Raymond Naber vertoont een gevarieerde keuze uit zijn rijke filmarchief:

‘NS-150 jubileum’: In 1989 bestonden de spoorwegen in Nederland 150 jaar, nu al weer 29 jaar geleden. Dat feest herinneren velen zich nog goed. Het kon allemaal niet op. Een beleving van de vele stoomritten, de cavalcade op het postperron te Utrecht en de Arend onder stoom. In veel opzichten een herinnering aan een tijd die niet meer terug zal komen.

‘Diesels in de Achterhoek’: een rondreis in 1996 per diesel 2 en 3 door de Achterhoek. Vanuit Ruurlo gaan we naar Zutphen, naar Arnhem, naar Winterswijk en dan terug naar Ruurlo.

‘Postvervoer in Nederland’: een terugblik naar het postvervoer in Nederland. Vanuit expeditieknooppunt Amsterdam reizen we in 1994 per Motorpost mP naar Utrecht. We kijken hoe het er binnen in het sorteercentrum aan toe gaat. Ook die technieken van toen zijn allemaal verleden tijd.

‘Stoom ´81‘: In 1981 bestond onze vereniging 50 jaar en we keren nog een keer terug naar de lijn Amersfoort – Woudenberg (de Pon-lijn) waar Stoom ‘81 plaatsvond. Deze Super-8 film van Willem van Doorn brengt ons even terug. Als attractie kwam uit Engeland de Rocket naar Woudenberg.

‘De Ooijevaar’: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989, zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding, de eerste intercommunale tramlijn in Nederland, 150 jaar oud.

Dieseltreinstel NS DE2 186 van de Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek te Zutphen bij het treinfeest op 14 oktober 2006 t.g.v. het 75-jarig bestaan van de NVBS. (foto: Raymond Naber).Motorpost NS mP 3004 in geel/rode kleur langs het postperron van Zwolle. De nieuwe kleuren zijn ingevoerd om de samenwerking tussen NS en eigenaar PTT te accentueren, 31 maart 1982 (bron: NVBS Beeldbank).

Contact

E-mail

Rotterdam@nvbs.com

Voorzitter

Frans Blanker

Secretaris

Paul van Baarle

Penningmeester

Jos Schmitz

Bijeenkomsten

De avonden worden gehouden in de restaurantzaal van Miniworld Rotterdam, Weena 745, 3013 AL Rotterdam.
Entree NVBS via de hoofdingang.
De zaal is open om 19.15 uur en de aanvang is om 19.45 uur.
Toegangsprijs: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden, € 2,00 voor bezoekers tot 18 jaar.

Bereikbaarheid

De zaal bij MIniworld is bereikbaar met alle metro-, tram- en buslijnen van de RET en treinen van NS die bij Rotterdam Centraal stoppen. Looproute vanaf voorzijde van het station rechts voorlangs het Groot Handelsgebouw over het Weena of via zij-uitgang van het station langs het busstation aan de Conradstraat. Looptijd circa 5 minuten.

LocatieQR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rotterdam)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rotterdam