Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Apeldoorn

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen



Iedere twee uur stopt de Highspeedtrein uit Berlijn voor het markante stationsgebouw van Apeldoorn, daarbij de stoptrein naar Almelo/Enschede verbannend naar het tegenoverliggende spoor.
De tegentrein naar Berlijn staat tegelijkertijd aan de andere zijde van het eilandperron (hier niet zichtbaar).
Download het programma 2017 - 2018 hier in PDF

Uitzending van RTV-Apeldoorn, waarin de afdeling en de NVBS als geheel worden gepromoot. Klik hier.

Agenda

Programma

woensdag 25 oktober 2017

Australië de grote steden per trein

Paul Muré

In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië.
Voor allen was het een ′nieuwe′ reisbestemming en een kennismaking met de grote variatie aan railvervoer die hier te vinden is.
We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de aandacht trekken. Met een op de Britse HST gebaseerde trein reizen we naar Sydney, een stad die ooit het grootste tramnet van het zuidelijk halfrond bezat, en waar nu weer één nieuwe tramlijn is aangelegd. Een indrukwekkend voorstadsnet brengt de reiziger tot in de verre omtrek. We bezoeken ook het trammuseum in Loftus en zien uiteraard de Harbor Bridge en het Operahouse.
Op weg naar Adelaide komen we langs de ′12 Apostelen′, een aantal bijzondere rotsformaties in zee. En we ontmoeten het symbool bij uitstek van Australië: de kangoeroe. Verder bezoeken we op weg naar Adelaide de unieke paardentram van Victor Harbor, een museumlijn met stoomtractie en we zien iets van het spoorwegverkeer op de lange afstand. In Adelaide zelf rijdt - naast de Duitse ′spoorbus′ - ook weer een nieuwe tram en kijken we rond in het spoorwegmuseum.
Tot slot komen we dan in Melbourne, dat op dit moment het grootste tramnet ter wereld bezit. Maar ook is er een uitgestrekt voorstadsnet met elektrische en dieseltreinen en nemen we een kijkje in Ballarat, waar een museumtram rijdt op de sporen van het oorspronkelijke trambedrijf.
Zowel spoor, tram en railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Illustratie

woensdag 22 november 2017

Berliner Metamorphosen

John Krijgsman

John Krijgsman vertoont beelden bij een verhaal over de stad met vier sektoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, over spookstations en twee Hauptbahnhõfe, over de Deutsche Reichsbahn die alle grenzen overschreed en over hoe alles na 1989 weer samensmolt. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die werd voltooid met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep. Toen werd het tijd om de rails in en om de stad aan te passen aan de nieuwe tijd. Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram-, U-Bahn- en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot de meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar ruim een kwart eeuw na de val van De Muur rijden er nog altijd railvoertuigen van DDR-fabricaat in de dagelijkse dienst. De presentator bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. In de afgelopen decennia ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Vanavond deel 1 van een tweeluik over de metamorfosen die zich in ruim vier decennia overal in Berlijn hebben voltrokken.

In de Schõnhauser Allee in Berlin, Hauptstadt der DDR wordt een REKO-driewagentram ingehaald door een hoogbejaard treinstel van de U-Bahn en een bruine Trabant. September 1979, foto John Krijgsman.



800400 Bornholmer Strasse. Foto Krijgsman

woensdag 27 december 2017

Presentatie door eigen leden.

U zelf

Vanavond willen wij de vaste bezoekers van onze bijeenkomsten de gelegenheid bieden om korte presentaties van eigen werk te laten zien. Wij vragen aan hen die iets willen vertonen, dat te laten weten in oktober of november, via apeldoorn@nvbs.com

Foto : Aad Griffioen

woensdag 24 januari 2018

Trams in en om Brussel, in de Ardennen en in Noord-Frankrijk

Bert van Raaij

Deze avond beginnen we met de MIVB, de Brusselse stadstram. Tot in de jaren 60 bezat Brussel een zeer omvangrijk tramnet, dat alle stadswijken bediende. Vanaf de jaren 70 werd het tramnet sterk ingekrompen, deels door het samenvoegen van tramlijnen en deels door het omzetten ervan in buslijnen. Ook ging een deel van het tram-net ondergronds: de pré-metrotunnels. Vanaf de jaren 80 werd deze "pre-metro" omgezet in een echte metro en verdwenen er een groot aantal tramtrajecten. De bovengrondse tram is grotendeels uit het oude stadscentrum verbannen, maar daarbuiten kunnen er gelukkig nog steeds lange tramritten gemaakt worden.

Het uitgebreide net van buurttrams in de regio Brussel krijgt ook aandacht. De laatste trams verdwenen hier in 1978. Daarna maken we nog even een uitstapje naar de Ardennen, waar we de dieseltjes van de TTA en in Han bekijken. Als de tijd het toelaat, sluiten we de avond af met een bezoek aan het Franse deel van Henegouwen en Vlaanderen, waar we de tram in Valenciennes en Lille bezoeken.

Illustatie



Illustatie

woensdag 28 februari 2018

De Rhãetische Bahn door de jaren heen

Hans Bikker

Een reis door Graubuenden met de Rhãetische Bahn vanaf 1983 tot heden. Een korte inleiding vooraf hoe onze landgenoot Jan Willem Holsboer de grondslag heeft gelegd voor het huidige smalspoornet van de Rhaetische Bahn. Waarbij de overweldigende natuur niet zal worden overgeslagen. We starten de reis in Chur en gaan door de Rijnkloof naar Disentis. We keren terug Reichenau-Tamins en reizen via de Albulalijn naar het thans in verbouwing zijnde station St.Moritz. We stappen hier over op de Berninalijn, die via het hoogste punt van de Rhaetische Bahn station Bernina Ospizio, 2353 meter hoogte, via Poschiavo, waar een depot van de Ferrovia Retica is gevestigd, afzakt naar het Italiaanse Tirano op 429 meter.Na de pauze pakken we de draad weer op in Pontresina en vervolgen onze reis via het Engadin naar het eindpunt Scuol-Tarasp. Van hieruit maken een grote sprong naar Filisur voor de laatste etappe via de Zuegenschlucht naar Davos. Via de Wolfgangpas arriveren we in Klosters waar de Vereinatunnel uitmondt. Hierna vervolgen we onze tocht naar Landquart waar de centrale werkplaats is gevesigd. Na bezoek hiervan reizen we verder naar Chur en rijden door deze stad naar het hooggelegen Arosa. De reis door Graubuenden is hiermee echter nog niet ten einde. We sluiten af in het Misox, waar de Rhaetische Bahn tot 2003 de exploitatie verzorgde. De impressies die gemaakt zijn in de prachtige natuur spreken uiteraard tot de verbeelding.

Bij de viering van 100 jr. Bernina Bahn, passeert de Bernina Nostalgie Expresse met twee Pullman Salonwagens van de Rhãetische Bahn het meer van Poschavio

woensdag 28 maart 2018

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs

Bart van ′t Grunewold

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich ′das Rauchen abgelernt′ hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het ′Arbeiter und Bauernparadies′ nog volop stoomlocs, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen.Niet alleen de ′ewige′ Baureihen 50.35 en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DRstoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, 58.30. Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe 03.10 met wel 12-rijtuig lange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u.Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen ′Tempo und Tonnen′, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van ′t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR - dat was toen nog een hele onderneming - en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie.

Illustratie

woensdag 25 april 2018

Nederlands spoorwegmaterieel in het buitenland.

Steven Hopman

Inzet van Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landgrens.

Het meeste Nederlandse spoorwegmaterieel maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt ook de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dat het andere, toch komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instantie misschien zou verwachten. En dit beperkt zich niet alleen tot de grensstations. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen. We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost-Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving.

NS 6437 met houttrein in Kongsvinger (Noorwegen).



Münster Hbf - 11 dec 1993



Olten 23 april 1992

woensdag 23 mei 2018

Op smalspoor tot in de haarvaten van de Achterhoek

Jaap Nieweg

De Achterhoek. Eigenlijk zegt de naam het al.
Zeker als je kijkt naar de infrastructuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Een achtergebleven gebied Vanaf 1881 worden daar stoomtramlijnen ontwikkeld, die uiteindelijk in 1934 tot het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen (GTW) leiden. Een verhaal over de stoomtramontwikkeling, de mensen die er werkten en de gebruikers.

Foto : Jaap Nieweg



Arnhem-JN-19260000 Benzinewagen 101 te Arnhem, Velperplein 1926



Illustatie

Contact

E-mail

Apeldoorn@nvbs.com

Voorzitter

Lolke Looijenga,
Tel: 0575-527524
Mobiel: 06-48212569

Secretaris

Leo van Engeland,
Tel: 055-5062267
Mobiel: 06-23206044

Penningmeester

Joop Hartjes,
Tel: 0575-544070

Lid

Anton Schultink,
Tel: 055-5213392

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten van de NVBS afdeling Apeldoorn worden gehouden in "De Duiker", Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen. De Duiker is het zalencentrum dat verbonden is aan de Bronkerk. De bijeenkomsten beginnen om 19:30 uur en de zaal is open vanaf 19:00. De toegang tot de bijeenkomsten bedraagt € 3,--

Bereikbaarheid

Met de auto vanuit alle richtingen :
Op de A1 (Apeldoorn - Amersfoort) afslag 19 Hoenderloo. Vervolgens richting Apeldoorn volgen (Europaweg). Op de eerste kruising rechtsaf (Hoog Buurloseweg). Aan het eind van deze weg (T-kruising) linksaf (Hoenderloseweg). In een flauwe bocht naar rechts staat aan de linkerkant de Bronkerk en de Duiker.

Met de bus :
U kunt ons bereiken vanaf het station met buslijn 12, richting Ugchelen. Vertrek 18:53.
Uitstaphalte ’G.P. Duuringlaan’ aankomst 19:07. Vanaf de bushalte is het ongeveer 300 meter lopen
Na het uitstappen de bus in de rijrichting volgen en na 50 meter rechtsaf de G.P. Duuringlaan op.
Na circa 250 meter ligt de Bronkerk met daarachter ’De Duiker’.

Na afloop van de bijeenkomst kunt u per auto naar het station gebracht worden.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/apeldoorn)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Apeldoorn