Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Apeldoorn

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenAl weer een paar jaar van het Apeldoorns spoor verdwenen: het vuilvervoer naar Wijster.
De laatste jaren door LOCON hier met een stoere ex-DR dieselloc met een ex NS 1600 in opzending.

Foto: Leo van Engeland
Download het programma voor de tweede helft van 2018 hier in PDF

Uitzending van RTV-Apeldoorn, waarin de afdeling en de NVBS als geheel worden gepromoot. Klik hier.

Agenda

Programma

woensdag 29 augustus 2018

Groeten uit Amsterdam

René Platjouw

Vanavond neemt Uw presentator U mee op een kleurrijke wandeling door zijn geboortestad Amsterdam. Kris kras gaan we door de stad, overstappend van de ene tramlijn op de andere. Daarbij springen we ook voortdurend in de tijd heen en weer om te vergelijken wat er zoal veranderd is. Of juist om te zien wat er nog steeds aanwezig is, want lang niet al het oude is verdwenen. Op deze manier krijgen we het westen van de stad, het oosten en het centrum te zien, maar ook paardetrams, stoomtreinen op de spoorlijnen rond de stad. De interlokale tramdiensten van de NZH en de Gooise komen ook in beeld.
Kortom een avond vol verrassing en - als U de hoofdstad een beetje kent - herkenning.

AOM Weesperzijde - CS rijtuig 122 bij eindpunt en remise Schollebrug, ca. 1900.De Blauwbrug ter plekke van de huidige Stopera, 309+830, 19 juli 1957.
woensdag 26 september 2018

50 jaar Museum Buurtspoorweg

Een beamerpresentatie door Michel Dispa en Peter Barink

Deze presentatie heeft een andere aanvangstijd dan gebruikelijk, namelijk 19.30 uur!
Deze presentatie gaat over de jubilerende Museum Buurtspoorweg (MBS) tussen Boekelo en Haaksbergen. MBS-historicus Peter Barink (geboren en getogen in Haaksbergen) vertelt samen met Michel Dispa (voorzitter MBS) een spannend en boeiend verhaal over de hoge pieken en diepe dalen waar één van de oudste railmusea van Nederland gedurende 50 jaar doorheen is gegaan. Er wordt een keuze gemaakt uit de inmiddels vele duizenden beschikbare foto’s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd. De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting en in Twente. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint! Wat begon met één dieselmotorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp spoor- en tramwegmaterieel en een ongeremde dosis enthousiasme en inzet, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, 3 vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst?

De Wismar motorwagens en ander materieel op het raccordement van de Gasfabriek in Enschede, 12 juli 1970. Foto: Frits van der Gragt.MBS loc 4 (bouwjaar 1925) met rijtuigen afkomstig van de Butzbach-Licher Eisenbahn in Haaksbergen, augustus 1977. Foto: Jan Markerink.SS 657 in Hengelo nadat de loc is afgeladen na het transport per dieplader uit Haaksbergen, september 1990. Foto: Thom Winkelman.De MBS railbus 25 (KDH T1 Wismar) passeert een typische Twentsche boerenkar bespannen met een Duitsche koudbloed, 31 oktober 2015. Foto: Sevrien F.

woensdag 24 oktober 2018

Door onveilig sein: spoorwegongevallen en automatische treinbeïnvloeding

René Jongerius

Spoorwegongevallen spreken tot de verbeelding en dat geldt vooral voor ongevallen als gevolg van het rijden door onveilig sein: De eenzame machinist die een fout maakt en daarmee de levens van anderen in gevaar brengt. Al vroeg kwam de roep om hulpmiddelen om het rijden door onveilig sein te verhinderen. Niet alleen spoorwegingenieurs maar ook amateuruitvinders stortten zich op het onderwerp, maar meestal met weinig succes. Spoorwegdirecties hadden ook lange tijd weinig trek om in automatische treinbeïnvloeding te investeren.
In zevenmijlsstappen gaan we door de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Per periode bekijken we welke ernstige ongevallen zich voordeden en tot wat voor ontwikkelingen dat leidde. Na de ramp bij Harmelen werd dat niet alleen een zaak van het spoorwegbedrijf maar ook van de nationale en zelfs internationale politiek. Zo eindigen we bij een spoorwegnet dat anno 2017 vier systemen voor automatische treinbeïnvloeding kent: ATB-EG, ATB-Vv, ATB-NG en ERTMS.

Schiedam. Foto: H. P. van Keulen.Harmelen. Foto: J. A. Bonthuis.

woensdag 28 november 2018

Berliner Metamorphosen deel 2

John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Ook in de jaren ′80 reden in de hoofdstad van de DDR nog stoomlocs in de dagelijkse dienst. Op 6 oktober 1983 passeert loc 52 8097 in Adlershof een S-Bahn treinstel. Foto: John KrijgsmanOp de Oberbaumbrücke steekt een trein van U-Bahn-lijn 1 de Spree over op 4 mei 2009. Bij de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 werd het metroverkeer over deze brug tussen Oost- en West-Berlijn onderbroken. Na renovatie van de brug konden de treinen in 1995 weer de Spree kruisen. Foto: John Krijgsman

woensdag 19 december 2018

Eigen werk van leden

Vanavond willen wij de vaste bezoekers van onze bijeenkomsten
de gelegenheid bieden om korte presentaties van eigen werk te laten zien.
Wij vragen aan hen die iets willen vertonen,
dat te laten weten in oktober of november, via apeldoorn@nvbs.com .

Foto: Leo van Engeland


Foto: Steven HopmanFoto: Jan HaasdijkFoto: Aad Griffioen

Contact

E-mail

Apeldoorn@nvbs.com

Voorzitter

Lolke Looijenga,
Tel: 0575-527524
Mobiel: 06-48212569

Secretaris

Leo van Engeland,
Tel: 055-5062267
Mobiel: 06-23206044

Penningmeester

Steven Hopman

Lid

Steven Hopman

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten van de NVBS afdeling Apeldoorn worden gehouden in "De Duiker", Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen. De Duiker is het zalencentrum dat verbonden is aan de Bronkerk. De bijeenkomsten beginnen om 19:30 uur en de zaal is open vanaf 19:00. De toegang tot de bijeenkomsten bedraagt € 3,--

Bereikbaarheid

Met de auto vanuit alle richtingen :
Op de A1 (Apeldoorn - Amersfoort) afslag 19 Hoenderloo. Vervolgens richting Apeldoorn volgen (Europaweg). Op de eerste kruising rechtsaf (Hoog Buurloseweg). Aan het eind van deze weg (T-kruising) linksaf (Hoenderloseweg). In een flauwe bocht naar rechts staat aan de linkerkant de Bronkerk en de Duiker.

Met de bus :
U kunt ons bereiken vanaf het station met buslijn 12, richting Ugchelen. Vertrek 18:53.
Uitstaphalte ’G.P. Duuringlaan’ aankomst 19:07. Vanaf de bushalte is het ongeveer 300 meter lopen
Na het uitstappen de bus in de rijrichting volgen en na 50 meter rechtsaf de G.P. Duuringlaan op.
Na circa 250 meter ligt de Bronkerk met daarachter ’De Duiker’.

Na afloop van de bijeenkomst kunt u per auto naar het station gebracht worden.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/apeldoorn)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Apeldoorn