Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Apeldoorn

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenIedere twee uur stopt de Highspeedtrein uit Berlijn voor het markante stationsgebouw van Apeldoorn, daarbij de stoptrein naar Almelo/Enschede verbannend naar het tegenoverliggende spoor.
De tegentrein naar Berlijn staat tegelijkertijd aan de andere zijde van het eilandperron (hier niet zichtbaar).
Download het programma 2017 - 2018 hier in PDF

Uitzending van RTV-Apeldoorn, waarin de afdeling en de NVBS als geheel worden gepromoot. Klik hier.

Agenda

Programma

woensdag 28 februari 2018

De Rhätische Bahn door de jaren heen

Hans Bikker

Een reis door Graubünden met de Rhätische Bahn vanaf 1983 tot heden. Een korte inleiding vooraf hoe onze landgenoot Jan Willem Holsboer de grondslag heeft gelegd voor het huidige smalspoornet van de Rhätische Bahn. Waarbij de overweldigende natuur niet zal worden overgeslagen. We starten de reis in Chur en gaan door de Rijnkloof naar Disentis. We keren terug naar Reichenau-Tamins en reizen via de Albulalijn naar het verbouwde station St. Moritz. We stappen hier over op de Berninalijn, die via het hoogste punt van de Rhätische Bahn station Bernina Ospizio, 2353 meter hoogte, via Poschiavo, waar een depot van de Ferrovia Retica is gevestigd, afzakt naar het Italiaanse Tirano op 429 meter. Na de pauze pakken we de draad weer op in Pontresina en vervolgen onze reis via het Engadin naar het eindpunt Scuol-Tarasp. Van hieruit maken we een grote sprong naar Filisur voor de laatste etappe via de Zuegenschlucht naar Davos. Via de Wolfgangpas arriveren we in Klosters waar de Vereinatunnel uitmondt. Hierna vervolgen we onze tocht naar Landquart waar de centrale werkplaats is gevestigd. Na bezoek hiervan reizen we verder naar Chur en rijden door deze stad naar het hooggelegen Arosa. De reis door Graubünden is hiermee echter nog niet ten einde. We sluiten af in het Misox, waar de Rhätische Bahn tot 2003 de exploitatie verzorgde. De impressies die gemaakt zijn in de prachtige natuur spreken uiteraard tot de verbeelding.

Bij de viering van 100 jr. Bernina Bahn, passeert de Bernina Nostalgie Expresse met twee Pullman Salonwagens van de Rhãetische Bahn het meer van Poschavio

woensdag 28 maart 2018

Op smalspoor tot in de haarvaten van de Achterhoek

Jaap Nieweg

De Achterhoek. Eigenlijk zegt de naam het al.
Zeker als je kijkt naar de infrastructuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Een achtergebleven gebied Vanaf 1881 worden daar stoomtramlijnen ontwikkeld, die uiteindelijk in 1934 tot het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen (GTW) leiden. Een verhaal over de stoomtramontwikkeling, de mensen die er werkten en de gebruikers.

Foto : Jaap NiewegArnhem-JN-19260000 Benzinewagen 101 te Arnhem, Velperplein 1926Illustatie

woensdag 25 april 2018

Nederlands spoorwegmaterieel in het buitenland.

Steven Hopman

Inzet van Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landgrens.

Het meeste Nederlandse spoorwegmaterieel maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt ook de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dat het andere, toch komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instantie misschien zou verwachten. En dit beperkt zich niet alleen tot de grensstations. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen. We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost-Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving.

NS 6437 met houttrein in Kongsvinger (Noorwegen).Münster Hbf - 11 dec 1993Olten 23 april 1992

woensdag 23 mei 2018

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs

Bart van ′t Grunewold

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich ′das Rauchen abgelernt′ hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het ′Arbeiter und Bauernparadies′ nog volop stoomlocs, door het hele land. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen.Niet alleen de ′ewige′ Baureihen 50.35 en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DRstoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, 58.30. Er reden zware en snelle treinen. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe 03.10 met wel 12-rijtuig lange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u.Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Het waren niet alleen ′Tempo und Tonnen′, maar ook was er nog veel smalspoor met stoom. Bart van ′t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR - dat was toen nog een hele onderneming - en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie.

Illustratie

Contact

E-mail

Apeldoorn@nvbs.com

Voorzitter

Lolke Looijenga,
Tel: 0575-527524
Mobiel: 06-48212569

Secretaris

Leo van Engeland,
Tel: 055-5062267
Mobiel: 06-23206044

Penningmeester

Joop Hartjes,
Tel: 0575-544070

Lid

Steven Hopman

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten van de NVBS afdeling Apeldoorn worden gehouden in "De Duiker", Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen. De Duiker is het zalencentrum dat verbonden is aan de Bronkerk. De bijeenkomsten beginnen om 19:30 uur en de zaal is open vanaf 19:00. De toegang tot de bijeenkomsten bedraagt € 3,--

Bereikbaarheid

Met de auto vanuit alle richtingen :
Op de A1 (Apeldoorn - Amersfoort) afslag 19 Hoenderloo. Vervolgens richting Apeldoorn volgen (Europaweg). Op de eerste kruising rechtsaf (Hoog Buurloseweg). Aan het eind van deze weg (T-kruising) linksaf (Hoenderloseweg). In een flauwe bocht naar rechts staat aan de linkerkant de Bronkerk en de Duiker.

Met de bus :
U kunt ons bereiken vanaf het station met buslijn 12, richting Ugchelen. Vertrek 18:53.
Uitstaphalte ’G.P. Duuringlaan’ aankomst 19:07. Vanaf de bushalte is het ongeveer 300 meter lopen
Na het uitstappen de bus in de rijrichting volgen en na 50 meter rechtsaf de G.P. Duuringlaan op.
Na circa 250 meter ligt de Bronkerk met daarachter ’De Duiker’.

Na afloop van de bijeenkomst kunt u per auto naar het station gebracht worden.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda gemakkelijk te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/apeldoorn)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Apeldoorn