Lokaalspoor en interlokale trams


Rook boven de Rosestraat

Lengte 6½ minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Terwijl de RTM rangeert met stoom in de Rosestraat begin jaren vijftig, komt een NS-stoomtrein voorbij. We zien een werktram en een kleine locomotievenshow op het Handelsterrein. Op 31 maart 1961 vertrekt een NVBS-stoomtram uit de Rosestraat, begeleid door het destijds ter plekke opgenomen commentaar van J.H. Broers, de toenmalige voorzitter van de NVBS. Camera: Hans van Engelen, A.G. Nijmeijer.


De RTM in kleur

Lengte 8 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

Deze impressie uit het laatste RTM-jaar (1965) begint met de “Sperwer” die bij de Tweede Rosestraat het NS-spoor kruist. In de laatste scène vertrekken twee trams tegelijk uit Spijkenisse. Daartussen nostalgische beelden van de “Kluut”, de “Kievit” en andere vogels. Camera: Albert G. Nijmeijer, Ton Pruissen.


 Op zondag naar Zandvoort

Lengte 10½ minuten. Een film van Luud Albers.

Hilarische beelden van een zomers spitsuur met veel trams, Blokkendozen en stroomlijnstellen, gefilmd door L.J.P. Albers. De begeleidende tekst is door hemzelf geschreven en wordt door hemzelf gesproken.


Zandvoort Expres

Lengte 14 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

De Haarlemmer Jan Th. van der Feer maakte met zijn 16mm-camera in de zomer van 1957 dit filmverslag van een tramreis van de Spuistraat in Amsterdam via Halfweg, Haarlem en Aerdenhout naar Zandvoort. Prachtige beelden, gemaakt door iemand met liefde voor zowel film als tram.


HTM buitenlijn I³ – Den Haag-Voorburg

Lengte 5 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

We volgen verschillende tramstellen, alle afkomstig van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij, op hun weg van de Turfmarkt naar Station Voorburg. De cameraman is niet bekend. Te zien is dat het pand Kuys Witsenburg gesloopt wordt, en zo kan de film gedateerd worden op augustus 1963, twee maanden voor het verdwijnen van de ′Limburgers′ op deze lijn.


HTM buitenlijn I’ – Delft-Den Haag

Lengte 11½ minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

In 1964 filmde Herbert de Roy van Zuydewijn de laatste Buitenlijners. We volgen verschillende tramstellen op hun weg van Delft naar de Turfmarkt. De laatste beelden dateren van januari 1965, vlak voordat de Buitenlijners het stokje moeten overgeven aan PCC-cars.


De “Ooievaar” in Rotterdam, 1988

Lengte 3½ minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

In juni 1988 zien we de “Ooievaar” proefritten maken in Rotterdam. Eerst als losse loc, en daarna met een rijtuig en een goederenwagen. Gefilmd door Aad de Wolf. De Ooievaar is in 1904 gebouwd door Backer & Rueb en deed aanvankelijk bij de HTM dienst op de buitenlijnen. Later werd ze verkocht aan de NZH. In 1988 reed ze een aantal ritten door Den Haag en Rotterdam. De loc is tegenwoordig eigendom van de Museumstoomtram in Hoorn.


De zwanenzang van de Silvolde

Lengte 10 minuten. Samenstelling Ton Pruissen.

In de zomer van 1956 reed, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Geldersche Tramweg-Maatschappij, een jubileum­stoomtram tussen Doetinchem en Doesburg. Dit was zo’n succes dat deze jubileum­stoomtramritten in de zomer van 1957 herhaald werden – daarna was het afgelopen. We zien de locomotief “Silvolde” met personenrijtuig en goederenwagen tussen Doetinchem en Doesburg, en beelden van het afscheid op 31 augustus 1957. Camera: H.A. van Diggele, N.J.W. Easton, J.F.S. Esser, Albert G. Nijmeijer.


Gelderse Tramwegen in 1957. Laatste rit loc 3737.

Lengte 5 minuten.

Twee zwart-witfilms van Jan Blijerveld. De films duren elk 2½ minuut. In de eerste film zien we stoomlocs in actie bij de Gelderse Tramwegen in 1957. In de tweede film zien we de laatste rit van de laatste NS-stoom­locomotief: loc 3737 verhuist naar het Spoorwegmuseum op 7 januari 1958.


Toen er nog rails lagen naar Zeist

Lengte 6 minuten.

In april 1940 maakte S.W Hagedoorn met vrouw, dochter en hondje een rit per trein van Zeist naar Utrecht. Goed is te zien dat er toen nog dubbelspoor lag tussen Zeist en Bilthoven. Het tijdens de oorlog opgebroken tweede spoor is nooit herlegd. Dit is te zien in een filmpje dat Kees van de Meene maakte tijdens een NVBS-excursie op 10 september 1966. Tot slot beelden van de elektrische tram in Zeist, kort na de oorlog gefilmd door Han Esser, met een bijzondere rangeerloc. Lees ook het artikel over de verdwenen spoorlijnen Bilthoven-Zeist en Nijkerk-Barneveld in NVBS Actueel, april 2019.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 23 mei 2024.