Openbaar vervoer in Amersfoort, Utrecht, Gotha en Leipzig
Presentatie door Rob de Haan
Wij beginnen met een paar foto’s uit het verre verleden van de paardentram in Amersfoort tussen Station en Langestraat. Thans rijden grote aantallen stads- en streekbussen, meestal naar en van het Centraal Station.
Hierna doen wij Utrecht aan. Eerst wat beelden uit verleden en heden van de binnenstad en het Centraal Station met treinen, trams en bussen. We zien de afbraak van de oude en de bouw van de nieuwe stationstraverse. En we schenken uitgebreid aandacht aan de komst van de Sneltram naar Nieuwegein, IJsselstein en in latere jaren naar De Uithof, wat we nu Science Park mogen noemen.
Wij verlaten de Domstad en verplaatsen ons naar Gotha in de Duitse deelstaat Thüringen. Behalve een paar stadslijnen vinden we hier de Thüringer Waldbahn. De trams van deze lijn brengen ons via een fraaie route naar Bad Tabarz. Vertoond worden foto’s van de wagens die op deze lijn 4 rijden, maar ook veel beelden van nostalgische trams. Het bijzondere van deze tramlijn is dat op een deel langs de spoorlijn Fröttstädt – Friedrichroda gereden wordt. Natuurlijk soms ook met historisch materieel van museumclubs!
Tot slot brengen wij een bezoek aan Messestadt Leipzig in Sachsen. Wij beginnen met foto’s van het in 1915 geopende Hauptbahnhof. Bij de opening was dit met 26 sporen het grootste kopstation in Europa. In de jaren 2003 tot 2013 is de Citytunnel gebouwd tussen het Hauptbahnhof en het station Bayerische Bahnhof aan de zuidzijde van de binnenstad. Reizigers hebben thans vanuit de stations in de City een directe treinverbinding met veel plaatsen in de omgeving van Leipzig. Daarna worden foto’s vertoond van de vele trams die in Leipzig rijden. Nog niet zolang geleden werd de stad gedomineerd door de wagens van het type T4D. Tussen 1968 en 1986 zijn 598 motorwagens en 273 bijwagens afgeleverd door CKD-Praag. Wij eindigen deze avond met opnamen van diverse museumtrams.