Driegangen rail-diner met een pittig Duits smaakje
Presentatie door Aad de Meij
Amuse
Intermezzo “SNEEUW”.
In dit korte intermezzo komen uitsluitend trams en treinen in beeld, die zich in de jaren ’70 een weg banen door een sneeuwlandschap. Vanuit een wit Den Haag HS reizen we naar Duitsland om deel te nemen aan een excursie met een stoomlok van de Baureihe 01 naar Helmstedt. Ook beleven we de stoomtractie op de besneeuwde Schiefe Ebene.
Voorgerecht
Werk Dessau 95 jaar
Naar aanleiding van het 95-jarig jubileum van het ‘Werk Dessau’ (voluit: DB Fahrzeuginstandhaltung) werd op 31 augustus 2024 een open dag gehouden. Op het buitenterrein was een omvangrijke opstelling te bewonderen van hedendaagse- en museumlocomotieven. In de werkhallen bevonden zich talrijke locomotieven in diverse stadia van onderhoud en revisie. Verder konden kleine stukjes worden meegereden op een tweetal locomotieven. Een impressie van een bezoek aan dit zeer goed georganiseerde en groots opgezette evenement.
Hoofdgerecht
Retourtje Magdeburg
In mei 1977 organiseerde de NVBS een driedaagse excursie naar de Harz in de toenmalige Deutsche Demokratische Republik. Overnacht werd in het Interhotel, tegenover het Hauptbahnhof van Magdeburg en dit bood de excursiegangers de gelegenheid deze stad, het spoor en ook het trambedrijf te bezoeken. In 1989 sneuvelde het ijzeren gordijn en volgde de hereniging van de beide Duitslanden en kon in de “Neue Bundesländer” worden begonnen met het opknappen van de totaal verwaarloosde infrastructuur, zowel bij spoor en tram als het wegverkeer. Jaren na de Wende nam uw verslaggever een kijkje in de stad om te zien wat er van het opknappen terecht was gekomen. Een verslag met een hoog “toen en nu”- gehalte.
Dessert
Het fenomeen Vectron. Kroniek van een bestseller
De Vectron locomotieven zijn het antwoord van Siemens Mobility op het in 1998 geïntroduceerde en later Traxx genoemde platform van Bombardier. In dit locomotievenportret wordt op luchtige wijze de ontwikkelingsgeschiedenis en de actuele inzet van de Vectron onder de loep genomen. Voorts aandacht voor een beetje techniek, enkele grote leasemaatschappijen, opvallende kleurvarianten en de toegepaste nummering. Ook wordt stilgestaan bij enkele markante locomotieftypen van concullega’s Bombardier en Stadler.