Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Trammen door de Ruhrpott

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Activiteiten

Verslagen

Zie de verslagen uit de jaren:

2018   2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006   2005   2004   2003   2002   2001   2000   1999  

Verslag

zaterdag 24 juni 2017 - zondag 25 juni 2017

Trammen door de Ruhrpott

door Ben A. Bles

Op 24 juni 2017 rond 8.30 uur verzamelen we met 42 personen op Arnhem Centraal om vanaf spoor 6b met de nieuwe trein van Abellio onze excursie te starten. Martin Vogelaar is als reisleider bij velen bekend en Rob Zoomer - nieuw bij de SNE - gaat dat ongetwijfeld nog worden.

In de trein wordt de groep gesplitst en stapt de helft van de deelnemers in Dinslaken en de andere helft in Oberhausen Sterkrade uit voor een gespiegelde tramrit. Rond het middaguur komen beide groep in Essen Hbf aan, waar wordt ingecheckt in het nabijgelegen hotel en een stukje verderop de lunch plaatsvindt. Met de SNE-bon kan ieder zijn maaltijd naar believen samenstellen door een keuze te maken uit het ruime aanbod van het lunchbuffet.

De route met diensttrams begint voor de helft van het gezelschap in Dinslaken met lijn 903 naar Duisburg Marxloh, waar wordt overgestapt op lijn 901 naar Mühlheim Hbf. Vervolgens gaat het met U 18 naar Essen Hbf, de S-Bahn naar Oberhausen Hbf en de RegionalBahn naar Sterkrade. Met de 112 naar Mühlheim Friedhof en op de 104 naar Essen Altenstrasse. De 105 brengt ieder weer naar Essen Hbf. Onderweg is er tijdens het overstappen tijd voor fotostops.

Die dag voert ons door een deel van het Ruhrgebied. Grote veranderingen in de bebouwde omgeving: van grauwe straten en omgevingen uit de tijd dat mijnbouw en hoogovens beeldbepalend waren naar opgeknapte huizen en straten met veel nadruk op cultuur. Ook de bevolkingssamenstelling is veranderd. Typisch Duitse eethuizen met hun naam aan de gevel en binnen gerechten uit andere eetculturen. Ook vallen veranderingen op in het winkelaanbod: op een overstappunt grote etalages met trouwjurken uit Turkije, Griekenland en Marokko. Rond 17 uur zijn beide tramtours ten einde, waarna een ieder de avond op zijn eigen wijze doorbrengt.

Op zondagmorgen 25 juni reizen we samen met een Regional-Express naar Gelsenkirchen, waar om 9 uur museumtram GT6 van de Bogestra het U-Bahnstation binnenrijdt. Onze gastheren ontvangen ons hartelijk voor een rondrit met verrassingen. Zo wordt in Bergwerk uitleg gegeven over de complexe bouw van dit station midden in het mijngebied met zijn vele zakkingen. Voort gaat het over de route van lijn 301 en we houden een fotostop waar meterspoor en normaalspoor (van Essen) naast elkaar liggen. Ook bij de kruising met het treinspoor bij Gelsenkirchen-Buer Süd wordt een stop georganiseerd. De infrastructuur van de tramlijn is bijna geheel vernieuwd. Het aantal inwoners van Buer is na de mijnsluitingen gekrompen van 45.000 naar 20.000, wat goed te zien is aan de winkelleegstand.

Voor de lunch wordt doorgereden naar de nieuwe remise Engelsburg in Bochum. ’s Middags staat Wanne-Eickel op het programma waar Triebwagen 96 uit 1948 met de excursietram kan worden gefotografeerd. Via Hattingen wordt teruggereden naar Bochum om op tijd de trein terug naar Arnhem te halen, maar niet voordat Martin onze gastheren heeft bedankt met mok en kalender. Een geslaagde excursie. Op de terugreis denk ik met een zucht: ’Hadden we in de Randstad het NZH-net maar nooit afgebroken. Wat zouden we prachtig vervoer gehad hebben.’

Bedankt Martin en Rob!

Foto

Klik op een foto om deze vergroot te zien;
naar het fotoverslag.