Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Portal

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Nieuwsbrief

Het julinummer van NVBS Actueel

Het julinummer van NVBS Actueel is verschenen. Ondanks het tropische weer heeft de redactie de afgelopen weken niet stilgezeten. Zo brachten wij een bezoek aan het Weverijmuseum in Geldrop. Hier worden nog steeds onderdelen gemaakt die van levensbelang zijn voor het behoud van oudere treinen en trams.

Ons team bezocht ook twee museumlijnen: in Baden-Württemberg en in Noord­west-Frankrijk. Voor wie het iets dichter bij huis zoekt is een dagje Brussel misschien de moeite waard. Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, excursies en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op deze website.

Sitemap

Klik hier voor een overzicht van alle links op onze website.

Winkel

De winkel is voor het laatst bijgewerkt op 21 juli 2018.

Vereniging actueel

13 augustus 2018:
Als u nog een paar dagen weg wilt, kijk dan eens naar de wisselexpositie over Boedapest .
23 juli 2018:
Het programma voor de tweede helft van 2018 is gepubliceerd. Afdeling Kennemerland .
12 juli 2018:
Het programma voor de tweede helft van 2018 is gepubliceerd. Afdeling Den Haag .
8 juli 2018:
Het programma voor de tweede helft van 2018 is gepubliceerd. Afdeling Noord Holland Noord .
Meer op de pagina Updates.

Railagenda (binnen- en buitenland)

Voor overige activiteiten op het gebied van Spoor- en tramwegen zie bijgaand overzicht .

ANBI


Stichting NVBS Railverzamelingen

Disclaimer

Lees onze disclaimer.

Mededelingen

Welkom op de website van de NVBS !

Kennismaken met de NVBS? Vraag dan een proefnummer aan van ons magazine ′Op de Rails′. Mail je NAW-gegevens naar penr@nvbs.com en er komt een exemplaar naar je toe!

Agenda

Morgen (18 augustus 2018)
NVBS Winkel   Middagopening (12-16 uur)
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
20 augustus 2018
Afdeling Modelbouw   Rij en Praat
23 augustus 2018
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
24 augustus 2018
Langs de Engelse zuidkust   Langs de Engelse zuidkust
Aan het einde van de zomer wordt een ontspannen 10-daagse reis naar Zuid-Engeland georganiseerd met twee overnachtingsplaatsen en veel stoom. Lees verder
28 augustus 2018
Afdeling Modelbouw   Engelse treinen en locs
29 augustus 2018
Afdeling Apeldoorn   Groeten uit Amsterdam
Vanavond neemt Uw presentator U mee op een kleurrijke wandeling door zijn geboortestad Amsterdam. Kris kras gaan we door de stad, overstappend van de ene tramlijn op de andere. Daarbij springen we ook voortdurend in de tijd heen en weer om te vergeli... Lees verder
30 augustus 2018
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
1 september 2018
NVBS Winkel   Middagopening (12-16 uur)
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
3 september 2018
Afdeling Utrecht   Trams in oostelijk Duitsland, heden en verleden deel 2
In deze presentatie bezoeken we het zuidelijke deel van de voormalige DDR. Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepublik in het westen van Duitsland nie... Lees verder
Afdeling Modelbouw   Elocs Nederland
4 september 2018
Afdeling Noord Holland Noord   “Colorado, een “Railfan Paradijs”
De staat Colorado in Amerika is een echt Eldorado voor Railfans. Naast moderne doorgaande routes vol met dreunende dieseltreinen bestaan er talrijke unieke historische museumlijnen, waar tijden uit het verleden bewaard zijn gebleven.
In deze ... Lees verder
5 september 2018
Afdeling Oost   Stoomlocs op hoofdsporen
Hoe groter de stoomlocomotief hoe groter de aantrekkingskracht op vele spoorliefhebbers. Ze waren de belangrijkste trekkracht van vele soorten treinen. Langzamerhand verdwijnen ze. Ton Pruissen heeft stoomlocomotieven in veel landen over de gehele we... Lees verder
6 september 2018
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
10 september 2018
Afdeling Den Haag   Nieuwe tramontwikkelingen in Rusland
Na de revolutie van 1917 nam de communistische staat alle trambedrijven over. Steden met meer dan 100.000 inwoners kregen standaard een trambedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werden langzaam weer nieuwe trams aangeschaft, meestal van Russisch en soms... Lees verder
12 september 2018
Afdeling Kennemerland   Een week Milaan en Turijn in 2017
Afdeling Zwolle   Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij (NOLS)
De spoorlijn van Zwolle naar Emmen maakte ooit deel uit van de NOLS (Noordooster-locaalspoorweg-Maatschappij), evenals de lijnen van Mariënberg naar Almelo, van Coevorden naar de Duitse grens en van Zuidbroek naar Stadskanaal. De textielindustrieel ... Lees verder
13 september 2018
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
Afdeling Rotterdam   Australië: de grote steden per trein
In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië. We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de aandacht trekken. Met de trein reiz... Lees verder
Afdeling Eemland   Spoorwegveiligheid
Spoorwegongevallen spreken tot de verbeelding en dat geldt vooral voor ongevallen als gevolg van het rijden door onveilig sein: De eenzame machinist die een fout maakt en daarmee de levens van anderen in gevaar brengt. Al vroeg kwam de roep om hulpmi... Lees verder
14 september 2018
Afdeling Oost Brabant   Vijflandentocht per Pullman
Afdeling Zuid-Limburg   Grensperikelen bij de Pyreneeën
De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In ... Lees verder
15 september 2018
Per tram door Antwerpen   Per tram door Antwerpen
Op zaterdag 15 september verkennen we de Scheldestad met Poldertram 9994 en PCC 2000. Een dagje met de tram door Antwerpen? Daar teken je toch voor. Lees verder
NVBS Winkel   Middagopening (12-16 uur)
Bibliotheek   Middagopening (12-16 uur)
17 september 2018
Afdeling Modelbouw   Rij en Praat

Contact

Contact opnemen met de NVBS ?

Mail ons op info@nvbs.com of bel naar 0334614825 (er is niet altijd iemand aanwezig om de telefoon aan te nemen). Of kijk hier voor een lijst van verenigings-emailadressen.

Lidmaatschap

Profiteren van het NVBS-lidmaatschap? hier.
Lid worden of opzeggen? Kijk dan hier.

Ons maandblad

2018 - Nr. 8 (Augustus)
  • Burenhulp voor een koning
  • De toelating van spoorvoertuigen
  • Spoorwegen in Israël - Deel 1: tot 1948
  • Bestemming bereikt - Lijn- en nummeraanduidingen op de tram
  • De grenzeloze Flirt (vervolg)

Reisprogramma

20 sept 2018:
Madurodam achter de schermen
Altijd al eens willen weten hoe in de Haagse miniatuurstad het treinverkeer in goede banen wordt geleid? Kom dan langs op donderdag 20 september en ontdek alle geheimen. - Zie de aankondiging.


29 sept 2018:
Sporen uit het verleden 19: de GTW
Op 29 september en 20 oktober kan in de Achterhoek onder begeleiding van Jaap Nieweg gezocht worden naar restanten van de Geldersche Tramwegen. - Zie de aankondiging.


25 okt 2018 - 29 okt 2018:
Schönes Wochenende Dresden
In het laatste weekeinde van oktober staat het Schönes Wochenende naar oostelijk Duitsland op het programma. Hoogtepunt is de excursie met dubbeldeksrailbus 670 002. - Zie de aankondiging.

Verslagen

27 apr 2018:
Koningsdag 2018: rondrit met de 766
Op 27 april 2018 was Hondekopvier 766 gevuld met circa 180 belangstellenden die deelnamen aan de Koningsdagrit. Reisdoelen waren onder meer drie voetbalstadions, zo meldt Edward Bary. Zie het verslag.


8 apr 2018:
Verre Reis Iran
In april heeft de SNE met een tweeweekse reis het gastvrije Iran bezocht. Peter de Winter ging mee en noteerde vele wetenswaardigheden. Ook fraaie foto’s zijn van zijn hand. Zie het verslag.


7 apr 2018:
Sporen uit het Verleden 18: de Haarlemmermeer
Een volle bus en 60 enthousiaste deelnemers. Het spoorzoeken blijft liefhebbers trekken, ook tussen Haarlem en Boskoop op 7 april. Frank Hoogenboom was er bij. Zie het verslag.


8 febr 2018:
Winters dieselen in Slovenië en Oostenrijk
Een Wintertreinrondreis noemt Hans Brouwer de 11-daagse excursie naar Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Zelden had een Winterreis zo veel sneeuw. Zie het verslag.


29 dec 2017:
Oliebollen in een warme Muizeneus
Oliebollen eten in Mat’46 273, wie wil dat nu niet? De jaarafsluiting tussen Utrecht en Den Helder trok met twee volle bakken 104 deelnemers. Zie het verslag.


12 nov 2017:
Railpuzzelrit
Een nieuwe excursieformule voor kinderen tussen 9 en 15 jaar bracht op 12 november 2017 21 kinderen en hun (groot)ouders op de been. De deelnemertjes reageerden enthousiast, dus we gaan dit vaker doen. Zie het verslag.