Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Digitaal filmarchief (Niet-leden)

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Over het digitaal filmarchief

Contact

Email:

filmarchief@nvbs.com

Links

Verzamelingen

Films

Te zien in het filmarchief

* (alleen voor leden)

NVBS-excursies
Afscheid houten rijtuigen
Op 16 juni 1956 vierde de NVBS haar 25-jarig jubileum met een excursietrein die tevens de laatste trein van NS was met houten rijtuigen. De trein wordt getrokken door de 3737, toen al "gepromoveerd" tot museumlocomotief. De voornamelijk vanuit de rijdende trein opgenomen scènes geven een fascinerend beeld van een Nederland dat niet meer bestaat. De "houten trein" vertrekt vanaf Den Haag Staatsspoor en rijdt via Den Haag Hollands Spoor, Schiedam, Gouda en Harmelen naar het Amsterdam Amstel Station. In Gouda is een korte stop waarbij stroomlijnstellen en elektrische locomotieven vol minachting langs onze trein stuiven. In Amsterdam Amstel wordt overgestapt in een gloednieuwe Hondekop. De film eindigt met de aankomst in Den Haag Hollands Spoor. Camera: L.J.P. Albers (zwart-wit), Albert G. Nijmeijer (kleur), aanvullende scènes (vanaf Schenkviaduct en een scène in Gouda): John McCann. Lengte 9:14.

Met het Strijkijzer op stap*
Op 16 december 1967 reed locomotief H 52 van de HTM, bijgenaamd "Het Strijkijzer", met vier Blokkendoosrijtuigen over de oude tramlijn naar Scheveningen Duinstraat. Uiteraard was dit een NVBS-excursie, wie anders had de HTM zo gek kunnen krijgen? Aad de Wolf volgde de tramtrein zowel op de heen- als de terugreis. Enkele aanvullende beelden zijn afkomstig van Hans van Engelen. Deze excursie werd voortgezet met een stoomrit over de WSM-lijn naar Loosduinen, zie de film "Westland Expres". Lengte 5:24.

Westland Expres*
Op 15 en 16 december 1967 waren er stoomritten op de WSM-lijn Delft – Naaldwijk – Loosduinen. Dit was het afscheid van deze lijn, die twee weken later gesloten zou worden, en tegelijkertijd het eerste publieke optreden van de Tramweg Stichting, waaruit later de Stoomtram Hoorn – Medemblik zou ontstaan. De rit van 15 december was voor het gezelschap "Leeghwater". De rit van 16 december was een NVBS-excursie en is tevens het onderwerp van deze film. We zien o.a. hoe men zich de ogen uitwrijft bij het ontwaren van een stoomtram in de straten van Naaldwijk. Camera: Ton Pruissen, Aad de Wolf. Lengte 12:50.

Stoom ‘81*
Op 26 en 27 september 1981 vierde de NVBS op grootse wijze haar vijftigste verjaardag met een locomotieven­manifestatie tussen Amersfoort en Woudenberg. Deze in opdracht van de NVBS gemaakte film laat beelden zien van een feest dat nu in deze vorm niet meer gehouden zou kunnen worden. Lengte 28:18.


Treinen door Nederland
NS-impressies jaren vijftig*
In de jaren vijftig verspreidt de elektrificatie zich als een olievlek over het land. We zien stroomlijn­stellen en gloednieuwe locomotieven op verschillende plaatsen in het land. Camera: L.J.P. Albers, Roef Ankersmit, Hans Hanenbergh. Lengte 4:19.

Dieselend door Nederland, 1981-1990*
Van het Hoge Noorden tot de Miljoenenlijn: diesel-tweeën, wadlopers, hippels, een klompentrein... Soms staan er nieuwe bovenleidingpalen naast de baan, maar zolang er nog geen spanning op de draad staat, kunnen de diesels hun kunsten vertonen. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 14:55.

Winterse beelden, 1976-1991*
Hondekoppen en Beneluxstellen in stuifsneeuw – onverschrokken komen ze voorbij alsof het geen winter is. Zullen we ooit nog zulke beelden kunnen maken, nu Nederland langzaam maar zeker tot de subtropen gaat behoren? Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 5:24.

Spoorse ontmoetingen in Limburg en Brabant, 1979-1990*
Dit filmpje begint en eindigt met stroomlijnstellen in Maastricht en Tilburg. Daartussen ontmoeten we elektrische locs in Eindhoven, Boxtel en Den Bosch. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 5:13.

Spoorse ontmoetingen tussen Delft en Deventer, 1971-1985*
DB-stoomloc 011 062 dendert in 1971 door Delft. Daarna gaat het elektrisch verder naar Deventer via Den Haag, Zandvoort, de Hembrug, Amsterdam, Hilversum en Amersfoort. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 9:08.

Station Voorburg, 1964-1987*
De filmer, Aad de Wolf, woonde vlak bij station Voorburg. Hij heeft de metamorfose die dit station onderging vastgelegd. Lengte 6:56.

Spoorstad Rotterdam, 1978-1989*
Alles in deze film is historie: het oude Rotterdam CS, de stations Hofplein en Blaak, en natuurlijk het Luchtspoor en de Hef. En ook bijna alle treinen die voorbijkomen zijn inmiddels historie... Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 16:05.


NS-materieel in actie
Afscheid van de locomotieven serie 1000,
1979 en 1981
*
In 1979 mag de 1001 nog de Bergland Expres rijden. Twee jaar later is het afgelopen; in de sneeuw neemt de NVBS afscheid van deze locserie. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 2:33.

Getrokken treinen, locomotieven serie 1100 en 1200
in actie
*
1200-den in al hun glorie, vertrekkend uit Den Haag met de Venlo-trein, en voorbijstuivende treinen met 1100-den en 1200-den bij Loenersloot. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 3:37.

Elektrische locomotieven serie 1500, 1981-1986*
1500-den in de normale dienst, de 1505 die wordt voortgesleept op de Haarlemmermeerlijn, en het afscheid in 1986 waarbij merkwaardigerwijs een doedelzakspeler werd opgetrommeld. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 6:52.

Benelux-treinstellen en -trekduwtreinen, 1981-1986*
Blauwe Benelux-stellen en -trekduwtreinen verlevendigden het spoorbeeld in de jaren 80. We zien deze treinen op stations en onderweg, beginnend in Amsterdam en eindigend in Brussel. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 10:30.

Stroomlijnstellen, 1964-1983*
Na enkele beelden van stroomlijnstellen mat′40 in Den Haag volgen scènes met mat′46 in Amsterdam, bij Nootdorp en Zoetermeer, in Leiden en (in de film nog een vraag maar een aandachtig lid wist het antwoord) Dieren, en dan nog enkele andere plaatsen. We eindigen met een opname van de afscheidstrein, 8 oktober 1983, en enkele sloopbeelden bij de firma Koek in Mijdrecht. Camera: Aad de Wolf. Lengte 5:28.

Stadstrams
Amsterdamse trams 1947-1948.
Stoeltjeswagens, Unions, grootbordessers en splinternieuwe drieassers. Camera A.G. Nijmeijer. Lengte 3:55.

Amsterdamse trams in kleur*
Beelden uit begin jaren 50 van het Leidseplein, het Haarlemmermeer Circuit en het Surinameplein met veel trams en (nog) weinig auto’s. Camera A.G. Nijmeijer. Lengte 2:23.

HTM buitenlijn I1*
In 1964 filmde Herbert de Roy van Zuydewijn de laatste Buitenlijners. We volgen verschillende tramstellen op hun weg van Delft naar de Turfmarkt. De laatste beelden dateren van januari 1965, vlak voordat de Buitenlijners het stokje moeten overgeven aan PCC-cars. Lengte 11:24.

HTM buitenlijn I3*
We volgen verschillende tramstellen, alle afkomstig van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij, op hun weg van de Turfmarkt naar Station Voorburg. De cameraman is niet bekend. Te zien is dat het pand Kuys Witsenburg gesloopt wordt, en zo kan de film gedateerd worden op augustus 1963, twee maanden voor het verdwijnen van de ′Limburgers′ op deze lijn. Lengte 4:51.

Trams in Arnhem*
Rond 1935 – over het juiste jaartal doen tegenstrijdige berichten de ronde – werd de Velperweg in Arnhem gereconstrueerd, waarbij tevens de tramlijn werd vernieuwd en verlegd. Het werk werd uitgevoerd door Wegenbouw Maatschappij Jaartsveld, en de werkzaamheden zijn gefilmd door drs. J. Th. Jaartsveld. Tijdens het werk ging het trambedrijf onverstoorbaar door – wellicht een voorbeeld voor ProRail? Het bezoek aan Arnhem wordt afgesloten met beelden gemaakt door F.C. Wieder in de zomer van 1940. Lengte 7:46.


Regionaal vervoer
Zandvoort Expres*
De Haarlemmer Jan Th. van der Feer maakte met zijn 16mm-camera in de zomer van 1957 dit filmverslag van een tramreis van de Spuistraat in Amsterdam via Halfweg, Haarlem en Aerdenhout naar Zandvoort. Prachtige beelden, gemaakt door iemand met liefde voor zowel film als tram. Lengte 13:56.

Op zondag naar Zandvoort*
Hilarische beelden van een zomers spitsuur met veel trams, Blokkendozen en stroomlijnstellen, gefilmd door L.J.P. Albers. De begeleidende tekst is door hemzelf geschreven en wordt door hemzelf gesproken. Lengte 10:38.

Rook boven de Rosestraat*
Terwijl de RTM rangeert met stoom in de Rosestraat begin jaren vijftig, komt een NS-stoomtrein voorbij. We zien een werktram en een kleine locomotievenshow op het Handelsterrein. Op 31 maart 1961 vertrekt een NVBS-stoomtram uit de Rosestraat, begeleid door het destijds ter plekke opgenomen commentaar van J.H. Broers, de toenmalige voorzitter van de NVBS. Camera: Hans van Engelen, A.G. Nijmeijer. Lengte 6:37.

De RTM in kleur*
Deze impressie uit het laatste RTM-jaar (1965) begint met de "Sperwer" die bij de Tweede Rosestraat het NS-spoor kruist. In de laatste scène vertrekken twee trams tegelijk uit Spijkenisse. Daartussen nostalgische beelden van de "Kluut", de "Kievit" en andere vogels. Camera: Albert G. Nijmeijer, Ton Pruissen. Lengte 7:48.

De zwanenzang van de Silvolde*
In de zomer van 1956 reed, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Geldersche Tramweg-Maatschappij, een jubileum­stoomtram tussen Doetinchem en Doesburg. Dit was zo’n succes dat deze jubileum­stoomtramritten in de zomer van 1957 herhaald werden – daarna was het afgelopen. We zien de locomotief "Silvolde" met personenrijtuig en goederenwagen tussen Doetinchem en Doesburg, en beelden van het afscheid op 31 augustus 1957. Camera: H.A. van Diggele, N.J.W. Easton, J.F.S. Esser, Albert G. Nijmeijer. Lengte 10:06.

De “Ooievaar” in Rotterdam, 1988*
In juni 1988 zien we de “Ooievaar” proefritten maken in Rotterdam. Eerst als losse loc, en daarna met een rijtuig en een goederenwagen. Gefilmd door Aad de Wolf. Lengte 3:27.


Nederlands-Indië
Trams in Batavia 1929-1933*
Een stoomtramlijn van de Bataviasche Verkeers Maatschappij wordt onder leiding van directeur ir. A. baron Kraijenhoff geëlektrificeerd. Hij heeft deze film zelf gemaakt, en het commentaar wordt door hemzelf gesproken. Lengte 34:48.


Overige films
* Eerbetoon aan Aad de Wolf*
Posthuum eerbetoon aan Aad de Wolf (1927-2012), de film-chroniqueur van het Nederlandse railgebeuren, waarin hij ook zelf aan het woord komt. Lengte 3:02.

Uit de schatkamer van de SNR
Enige beelden uit de collectie van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR). Lengte 5:26.

Een selectie uit de collectie
Een beeld van de activiteiten van de SNR. Lengte 8:35.

Bijzondere treinkaartjes voor bijzondere gelegenheden
Treinkaartjes voor tentoonstellingstreinen, introductie van nieuw materiaal, (her)opening van lijnen, bruggen, stations, e.d. uit de collectie van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR). Lengte 6:55.

Met de trein mee (1980)*  
Het jongetje Leo gaat met de trein van Schiedam naar Den Haag CS. In zijn eentje moet hij de weg naar het loket en naar de trein vinden. Een geluidsdiaserie van de Stichting Nederlands Instituut voor Audio-Visuele Media (NIAM) uit 1980. Lengte 12:22.

Kees van de Meene over blokposten en meer

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht staat al jarenlang een houten blokpost. Het gebouwtje stond eerst nogal achteraf op het buitenterrein, maar is later verplaatst naar een prominentere plek. Bovendien is het gebouwtje toen  voorzien van een interieur, compleet met bloktoestel. Op 2 september 2017 werd de vernieuwde blokpost Arnhemschestraat officieel geopend. De naam geeft de locatie aan waar het gebouwtje tot 1980 stond: de overweg in de Arnhemschestraat in Elst, aan de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Een van de sprekers tijdens de openingsbijeenkomst was Kees van de Meene, kenner van alles wat met seinhuizen, blokposten en beveiligingssystemen te maken heeft. Daarbij vertoonde hij diverse foto’s uit zijn bijzondere collectie en vertelde hij een aantal anekdotes. Klik hier voor het filmpje.