Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Metro Rotterdam 50 jaar

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Links

Documentatie

Over wisselexposities

Hiernaast ziet u een wisselexpositie. Als u op een van de foto′s klikt, krijgt u een vergrote versie ervan te zien.
In de rechter kolom staat een overzicht van alle beschikbare wisselexposities.
Het doel van de wisselexpositie is NVBS-leden (en ook niet-leden) de mogelijkheid te bieden om een kort fotografisch beeld te schetsen van een interessant spoorthema. De redactie van deze pagina nodigt u daartoe van harte uit. U kunt denken aan thema′s als: materieel, infrastructuur, binnen- en buitenland, tram, trein, metro, gebouwen, geschiedenis, vervoersbedrijven, verzamelingen etc. Ongeveer eenmaal per maand verschijnt er een nieuwe wisselexpositie.
Als u op- of aanmerkingen hebt over de wissel­tentoon­stellingen of als u zelf een tentoon­stelling wilt indienen, kunt u contact opnemen met de redactie .

Copyright

Indien u materiaal uit deze website wilt kopiëren voor publicatie op internet of anderszins, dient u hiervoor toestemming te vragen aan de auteursrechthebbende; u kunt hiervoor een e-mail bericht sturen aan de redactie, adres: wisselexpo@nvbs.com.

Inleiding

Metro Rotterdam 50 jaar

door Cor Engelbert en Nico Booij

De metro van Rotterdam is in februari 2018 50 jaar in gebruik. In deze wissel­tentoon­stelling laten we wat dingen zien uit die halve eeuw. Van een kort lijntje van nog geen 6 km is de metro uitgegroeid tot een netwerk dat ver buiten de Rotterdamse agglomeratie komt, en dat nog niet is uitgegroeid.
De tentoonstelling is als volgt opgebouwd: eerst kijken we naar de eerste lijn en hoe deze werd verlengd naar Spijkenisse, dan besteden we aandacht aan de Oost-West-lijn waar in de 70-er jaren mee werd begonnen, en tenslotte komt de lijn naar Den Haag aan de orde.
De Oost-West-lijn is later Calandlijn genoemd, en nu spreekt men van de A-, B- en C-lijn; A rijdt van Binnenhof (Ommoord) naar Schiedam-Centrum, B van Nesselande naar Schiedam-Centrum en C van De Terp (Capelle a.d. IJssel) naar De Akkers (Spijkenisse). De andere lijn heette enkele jaren Erasmus-lijn, en nu vind je hier de D- en E-lijn; D van De Akkers naar Rotterdam Centraal, en E van Slinge naar Den Haag Centraal. Zie de metroplattegrond
Het februari-nummer van Op de Rails besteedt ook aandacht aan het jubileum van de metro.
De foto′s zijn op één na allemaal van Cor Engelbert.

Expositie

We beginnen op de plek waar de vorige wisselexpo over de Rotterdamse metro eindigt, te weten op Rotterdam Centraal. Het metrostation telt nu 3 sporen, waarvan het middelste dient als keerspoor voor de D-lijn en de beide andere voor de E-lijn van en naar Den Haag. De getoonde foto is gemaakt in de beginperiode toen spoorgebruik anders was dan na de doortrekking van lijn E naar de Slinge. De metrostellen op de foto staan op het noordelijke spoor dat later in gebruik is genomen voor richting Den Haag. Het zuidelijke spoor wordt nu in de spits wisselend gebruikt door de lijnen D en E richting Slinge en verder.

Foto: CE, 5-4-2010

Kort na het passeren van het station Wilhelminaplein komt de metro boven de grond. Hier staan rond de metro veel hoge gebouwen.
We zien de stellen 5315 (achteraan), 5305 en 5313 op weg naar het Centraal Station. Dit is het materieeltype dat het leeuwendeel van de ritten op de D-lijn uitvoert.

Foto: CE, 12-6-2016

Ouder materieel op het traject langs de Maashaven, waar in die tijd nog zeeschepen kwamen. We zien de stellen 5023, 5122 en 5115 op weg naar het Zuidplein. Het voorste stel is van de oudste serie die in 1966 en 1967 door Werkspoor Utrecht is afgeleverd. De rode sluitlichten zijn bij de eerste serie in de dakrand geplaatst. Bij de vervolgserie 5100 vinden wij de lichten terug in de doorlopende gele band.

Foto: CE, 11-3-1995

Reeds enkele jaren na de opening van eerste lijn is deze verlengd naar Hoogvliet. Hier zien we de stellen 5331, 5321 en 5318 in de buurt van Rhoon. De metro volgt hier hetzelfde tracé als van de vroegere tramlijn van de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij naar Spijkenisse, Hellevoetsluis en Oostvoorne.

Foto: CE, 20-4-2014

Het station Spijkenisse-Centrum heeft een opvallende kap. Op dit station kan worden overgestapt op diverse buslijnen naar bestemmingen op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
De stellen 5101 en 5121 hebben bijna de eindbestemming Spijkenisse-De Akkers bereikt.

Foto: CE, 21-6-1985

We springen nu over naar de Oost-West-lijn. Deze werd in 2002 doorgetrokken via Schiedam naar Hoogvliet waar hij aansluit op de al bestaande lijn naar De Akkers. We zien hier station Schiedam-Centrum waar de lijnen A en B eindigen en lijn C doorrijdt naar De Akkers.

Foto: CE, 22-11-2013

Vanaf Schiedam rijden we in oostelijke richting. Even voor het station Marconiplein gaat de lijn ondergronds. Op de foto het station Voorschoterlaan in de wijk Kralingen. We zien rechts stel 5617 op lijn A en links de 5307 op lijn C.

Foto: CE, 13-3-2015

Bij het station Kralingse Zoom komt de lijn weer boven de grond. We zien hier het station bij avond.

Foto: CE, 18-12-2015

Bij Kralingse Zoom kan men overstappen op de Parkshuttle, een onbemand busje dat over een eigen baan rijdt naar de kantorenwijk Rivium. Het busje is hier te zien op het schuin aflopend weggedeelte vanaf Rivium naar de onderdoorgang onder de A16 bij Kralingse Zoom.

Foto: CE, 3-5-2013

De stellen 5204, 5208, 5218 en 5215 rijden de openingsrit ter gelegenheid van de opening van het eerste deel van de Oost-West-lijn, dat liep van Coolhaven naar Capelsebrug; de opname is gemaakt even ten oosten van het station Capelsebrug.
De stellen die voor deze lijn zijn aangeschaft, hebben een grotere voorruit dan hun voorgangers opdat de bestuurders voldoende uitzicht hebben bij de gelijkvloerse kruisingen die in het vervolg van de lijn zouden voorkomen.

Foto: CE, 8-5-1982

De stellen 5403 en 5418 zijn op de terugweg naar het centrum; zij gaan op de Prins Alexanderlaan de laatste met slagbomen en verkeerslichten beveiligde kruising met het wegverkeer bij de ‘s-Gravenweg passeren. Voorbij de kruising gaat de pantograaf omlaag en wordt op de derde rail verder gereden naar Schiedam. De serie 5400 heeft afwijkend van de serie 5300 die alleen op derde rail trajecten ingezet wordt, extra zijruitjes in de cabine waardoor de bestuurder beter zicht heeft op wegkruisingen.

Foto: CE, 8-10-2007

In de wijk Alexander rijdt de metro, die aanvankelijk als sneltram werd aangeduid, op straatniveau. Al bij de aanleg is hier veel over te doen geweest, er zijn op de kruisingen met wegen en fietspaden veel aanrijdingen gebeurd. Later zijn er spoorbomen aangebracht. We zien hier de stellen 5248, 5206 en 5254 bij de kruising met de Rooseveltweg in Ommoord.

Foto: CE, 17-12-2010

In de wijk Ommoord splitst de lijn zich in een tak naar Binnenhof (lijn A) en één naar Nesselande (lijn B). De afgebeelde metro-trein bestaande uit de stellen 5254, 5206 en 5238 rijdt in winterse omstandigheden op lijn B. We zijn hier in de wijk Ommoord, een wijk die vanaf 1965 is opgebouwd; er zijn hier veel grote, hoge flatgebouwen.

Foto: CE, 17-12-2010

De andere tak (lijn B) eindigde enkele jaren bij het station De Tochten. Dit station is gefotografeerd in de begintijd, toen er nog weinig bebouwing in de omgeving was. De metro-trein in het station bestaat uit de stellen 5256 en 5235. In 2005 is lijn B doorgetrokken naar Nesselande; deze verlenging is weer op een viaduct gebouwd.

Foto: CE, 21-4-1984

In 1994 is er aan de oostkant een derde tak bijgekomen naar Capelle aan den IJssel. Ook deze lijn ligt op een viaduct. De trein bestaande uit de stellen 5301, 5350 en 5312 rijdt hier op lijn C tussen de beide laatste stations van de lijn: Capelle-Centrum en De Terp.

Foto: CE, 27-10-2015

In 2006 is het metro-net uitgebreid met een verlenging van de Noord-Zuid-lijn over de voormalige ZHESM-lijn naar Den Haag onder de naam Randstadrail. Tot 2010 had deze lijn nog geen verbinding met de rest van het net; men reed toen nog naar het oude station Hofplein over het viaduct dat in 1908 was gereedgekomen. Voor Randstadrail was nieuw materieel besteld, maar aanvankelijk reed men met stellen uit de serie 5200, die wel van een Randstadrail-beschildering waren voorzien. Momenteel wordt er gewerkt aan plannen om voor het niet meer gebruikte viaduct een nieuwe bestemming te vinden.

Foto: NB, 11-8-2007

Bij de kruising met de Kleiweg zien we twee van de voor Randstadrail aangeschafte metro­stellen, te weten de 5513 en 5506. Op deze plek komt lijn E op het tracé van de oorspronkelijke ZHESM-lijn.

Foto: CE, 15-6-2010

Voor Randstadrail is er in Pijnacker een onderdoorgang gemaakt in plaats van de gelijkvloerse kruising die er voor die tijd was. We zien een trein bestaande uit het stel 5266. Het station Pijnacker van de ZHESM-lijn is gesloopt, maar sommige andere stations zijn nog te vinden, zij het dat de bestemming veranderd is.

Foto: CE, 28-6-2008

Metrolijn E eindigt in Den Haag Centraal, aanvankelijk op sporen die voordien door NS werden gebruikt voor treinen in de richting Leiden en verder.

Foto: CE, 24-11-2006

Later had NS de sporen van Randstadrail toch weer nodig, zodat voor de metro een eigen station werd gebouwd boven het autobusplateau. We zien een trein van lijn E vertrekken uit dit station. Vooraan rijdt de 5516, een stel uit het echte Randstadrail-materieel, erachter de 5612, een stel dat alleen uiterlijk verschilt van de 5500-serie.

Foto: CE, 6-9-2016

Andere exposities

Hieronder vindt u een lijst van alle wisselexposities op volgorde van publicatie­datum
61 sauschwänzlebahn
60 Haagsche Tramweg Maatschappij
59 Boedapest
58 Westervoort
57 Lissabon en de tram
56 voormalige spoorwegstations in Nederland
55 De tram naar Oostvoorne
54 Metro Rotterdam 50 jaar
53 Zout-treintjes op Sicilië
52 Walcheren
51 Trams in Groningen
50 Motortrams in Nederland
49 20 jaar NVBS-Excursies onder SNE-regie
48 HET TEAM DIGITAAL PRESENTEERT: DELFT
47 Met een andere blik
46 Fabrieksspoor
45 Spoorzoeken met Google Earth
44 Spoorzoeken met Railtrash
43 De Oude Lijn
42 Treinen in de Bollenstreek
41 Deventer Industriespoor
40 De laatste afvaltrein
39 Jubileum-feest
38 Drie en meer
37 Zutphen - Hengelo 150 jaar
36 175 jaar spoor (deel 3)
35 175 jaar spoor (deel 2)
34 175 jaar spoor (deel 1)
33 postvervoer
32 de tram in Adelaide
31 Nikrasa
30 Museum in een museum
29 Afscheidsalbum van de chef van de werkplaats
28 De Bevrijding!
27 Pekeltrams
26 De eerste metro
25 Cachoeira, Brazilië
24 In en om de werkplaatsen NS
23 Smalspoormuseum: een tweeluik
22 Van tram naar station
21 Tramrit in Istanbul
20 Noord-Friese lokaalspoorwegen in de jaren zestig en zeventig
19 Modelbouw en tuinspoor
18 Amersfoort 80 jaar geleden
17 Een rondrit per Kameel
16 De tram in Noord-Friesland (1880-1967)
15 HTM lijnborden
14 Smalspoor rond Dresden
13 Omleidingen in Rotterdam
12 Wales 2013
11 Railvervoer in Tokio
10 Spoorwegbeveiliging
9 Maas-Buurtspoorweg
8 station Rotterdam CS
7 cablecar San Francisco
6 Railbevestigingen
5 Jos Jekel en de Fotocollectie tramwegen Nederland
4 Een echte buitenlijn
3 Kruispunt Beugen
2 Onderhoud spoorbrug bij Buggenum
1 Treinrondreis Scandinavië 2010