Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 15 september 2017

Spoorwegen in Denemarken 1990 - 2015

Een dia-presentatie door Mar de Klerk

Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentrei-nen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen.
Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (S) waren karakteris-tiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Putt-garden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land.
Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.
In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buur-landen Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boei-end vakantieland.

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie.

vrijdag 13 oktober 2017

Spoorwegen in Indonesië in 1980

Een presentatie door Bert van der KrukMallet CC 50 in GarutMallet CC 50 19 in PurwakartaSuikerfabriek PurwodadiTandradloc op Sumatra

Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosma-kelijk verbonden met Nederland. Daarvan was anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West- naar Oost-Java. Hoewel het einde van de stoomtractie toen ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende loc-series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs locomotieven van 100 jaar oud. Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde Mallet-locomotieven van de serie CC 50. Ook waren nog heel wat reeds uitgediende exemplaren van andere series in de depots te bewonderen, waaronder nog een paar vierkante stoomtramlocjes. Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlo-comotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan locjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöller-locs. Het culturele aspect zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken. Na deze belevenis-sen op Java wordt Midden-Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlocs in actieve dienst worden vastgelegd. Niet al-leen de uit 1967 daterende locomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

Sef Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191
ramec019@planet.nl

Secretaris

Jan Roos
email: jan@railfix.nl

Penningmeester

Wim Vos
email: wim.vos@casema.nl

Algemeen bestuurslid

Pierre Keulen
email: phkeulen@hetnet.nl

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100, van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "Op de Rails" en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul gelegen aan de Baanweg 1. (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191) waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt
rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hier van wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen wij U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg