Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 13 april 2018












vrijdag 14 september 2018

Grensperikelen bij de Pyreneeën

Sjoerd Bekhof

De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën. Het gebied aan weerszijden daarvan is dun bevolkt en de mogelijkheden om door het gebergte de grens over te steken zijn beperkt. Momenteel zijn er drie spoorgrenzen in gebruik. In het westen tussen Hendaye (F) en Irun, waar treinen op drie spoorwijdten de grens passeren. Smalspoor met elk halfuur de regionale Uskotreinen, normaalspoor voor de goederentreinen en de weinige reizigerstreinen. Het breedspoor uit Spanje eindigt in Hendaye. Voor grensoverschrijdend reizigersvervoer geldt dat ‘men elkaar over de grens brengt’. De TGV en de slaaptreinen uit Parijs eindigen in Irun. De Intercity uit Madrid en de nachttrein uit Lissabon eindigen in Hendaye. Door de verder oostwaarts in gebruik genomen HSL zijn doorgaande reizigerstreinen over de oude grensovergangen vervallen. Goederentreinen kunnen over driebenig spoor in beide richtingen de grens passeren.
Van de Franse lijn Dax – Toulouse takte in Pau een lijn naar de Spaanse stad Huesca via het grensstation Canfranc af. Lang reden de treinen niet verder dan Oloron Ste Marie. Tot veler verbazing is in 2016 de spoorlijn tot Bedus weer in gebruik genomen. Het vervolg richting Spanje is sinds 1970 in verval. In Canfranc komt een paar keer per dag een dieseltrein uit Huesca. Het ’Franse’ gedeelte is geheel verkommerd.
In het ministaatje Andorra ontbreekt elk spoor van spoor. De naam van het station ‘Andorre l’Hospitalet’ aan de hoofdlijn van Toulouse naar La Tour de Carol doet vermoeden dat er een lijn naar Andorra zou hebben gelopen. Echter de Pyreneeën gaven zich niet gewonnen.
In La Tour de Carol begint de ‘Train jaune’, de gele SNCF smalspoorlijn naar Villefranche. Deze toeristische lijn loopt door de noordelijke Pyreneeën; het beroemde hangviaduct slaan we natuurlijk niet over. De gele smalspoortrein rijdt dicht langs de grens maar blijft op Frans grondgebied. In La Tour eindigen de nachttrein uit Parijs (normaalspoor) en de locale trein uit Barcelona (breedspoor). De nieuwe HSL-verbinding van Barcelona naar Perpignan heeft het doorgaande reizigersvervoer overgenomen.
De meest oostelijk gelegen grensovergang verbindt Frankrijk met Spanje via de stations Cerbère en Port Bou. Hier zien we twee Talgotreinen de overgang van normaal- op breedspoor passeren. De doorgaande reizigerstreinen behoren hier tot het verleden.

De Talgo nachttrein wordt in Cerbère door de SNCF-loc 7293 richting Port Bou geduwd.



Aankomst in Irun van de Talgo nachttrein uit Lissabon

vrijdag 12 oktober 2018

De Duitse Waddeneilanden en Ostfriesland

Peter Doove

Op de Duitse Waddeneilanden voor de kust van Ostfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig.
Borkum heeft een flinke dubbelsporige spoorlijn. Gemotoriseerd verkeer is op dit eiland toegestaan.
De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden.
Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren.
Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Om met het oude materieel van de “Inselbahn” te reizen kun je terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen.

Het programma bestaat uit een diapresentatie over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland, die ik in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emden, Aurich en Esens aan. Er zijn o.a. oude dia’s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moormuseum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Ansichtkaarten vullen het overzicht aan.
Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt.

Op Borkum rijdt nog regelmatig de Wismarer Schienenbus T1 uit 1940.



Stoomlocomotief Borkum III (oorspronkelijk “Dollart” uit 1942) is regelmatig met de klassieke rijtuigen onderweg.



Naar het Moormuseum te Wiesmoor rijdt een smalspoortreintje voor de bezoekers. In het park staan o.a. machines uit het veen en enkele locomotieven tentoongesteld.



Drukte bij de veerboot van Wangerooge naar het vasteland. Op en naar Wangerooge wordt het vervoer door de DB verzorgd. De passagiers lopen om de trein met locomotief DB 399 107-2 uit 1999 die de bagagecontainers bij het schip brengt.



Kreisbahn Aurich in 1969 met T55, ex-Köln Bonner Eisenbahn en ex-Emden Pewsum Greetsiel, en D597 ook afkomstig van EPG. Van 1963 tot 1967 reed dit stel op de lijn Esens - Bensersiel met aansluiting op de veerdienst naar Langeoog.

vrijdag 9 november 2018

Raccordementen en verdwenen goederenlijnen in Nederland

Steven Hopman

In de jaren zestig van de vorige eeuw had het gespreid wagenladingvervoer bij de NS zijn grootste omvang ooit. In deze periode werden in vele plaatsen raccordementen aangelegd om de diverse spoorklanten te kunnen bedienen. Inmiddels zijn de meeste raccordementen in Nederland al weer verdwenen. Ook waren er in de vorige eeuw alleen voor het goederenvervoer nog vele korte en enkele langere spoorlijnen in gebruik, waarvan er ondertussen vele zijn verdwenen.
Vanavond gaan we nog weer even terug naar die tijd waarin er nog veel kleinschalig goederenvervoer te zien was in Nederland.

ACTS7106 in de Houtrakpolder Amsterdam, 2009

vrijdag 14 december 2018

Onderwerp nog niet bekend

Sef Rameckers

Sef Rameckers sluit het jaar traditiegetrouw af met een programma waarvan het onderwerp nu nog niet bekend is.

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

Sef Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191
ramec019@planet.nl

Secretaris

Jan Roos
email: jan@railfix.nl

Penningmeester

Wim Vos
email: wim.vos@casema.nl

Algemeen bestuurslid

Pierre Keulen
email: phkeulen@hetnet.nl

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100 van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "Op de Rails" en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul, gelegen aan de Baanweg 1 (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191), waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hiervan wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg