Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zuid-Limburg

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 12 januari 2018

Trams in Noord Afrika, Exotisch en modern

Een programma door Karel Hoorn

Oorspronkelijke trambedrijven die 2018 gehaald hebben, vinden we alleen in Egypte. Het betreft een restant van het mooie voorstadsnet van Cairo Heliopolis en twee netten in Alexandrië. Het programma begint met de exotische omstandigheden waarmee het stadstrambedrijf van Cairo zich voortsleepte in het verkeer, tot het tenslotte ten onder ging. De voorstadstram van Heliopolis heeft zich door zijn vrije banen in zeer afgeslankte vorm nog weten te handhaven. De woestijnstad Helwan, ten zuiden van Cairo heeft in de 80-er jaren een heel nieuw tramnet gekregen, dat door verwaarlozing eigenlijk niet meer in bedrijf is. Rest ons in Egypte Alexandrië met een stevig voorstadsnet (Ramleh) en een vrij goed stadsnet. Op dit laatste rijden nog steeds de Düwag trams uit Kopenhagen in verschillende aangepaste uitvoeringen. Het bedrijf ziet deze trams als de beste koop die zij ooit gesloten heeft ondanks nieuwere trams uit Japan.
Modern zijn de bedrijven in Marokko, waar in Rabat en Casablanca gigantische eenheden voor meer dan 400 personen een druk vervoer afwerken.
In Tunis is in 1985 een nieuw trambedrijf opgericht, dat zich de laatste jaren weer heeft uitgebreid tot een 6 tal lijnen, met hoge- en lagevloer materieel.
Tenslotte gaan we naar Algerije waar 3 fonkelnieuwe trambedrijven in dienst zijn in Algiers (2011), Oran (2013) en Constantine (2013). Het materieel is Frans (Citadis) en wordt nu ook in Algerije gemaakt. In 4 andere steden is de aanleg van nieuwe netten al begonnen en nog een achttal is in de planfase. Kortom oud en nieuw in verschillende vormen.


vrijdag 16 februari 2018

Dienstregelingen toen en nu

Pierre Keulen

Vele NVBS-leden vragen zich af hoe een dienstregeling tot stand komt. Waarom kan dit niet zo of waarom verlengen ze die trein niet bij zo’n drukte. Kortom vele vragen.
Vroeger was alles handwerk wat betreft de dienstregelingsbescheiden, nu is alle computer.
Vroeger was er voldoende personeel op de stations en op de posten, nu is veel vervangen door de computer.
Vroeger was de opzet van het gehele dienstregelingspakket denkwerk, nu is dat nog zo!
Ik hoop u d.m.v. een uiteenzetting over dienstregeling en alles wat hierbij samenhangt antwoord te kunnen geven.
Ik zou het fijn vinden als ik velen mag begroeten om m.b.v. sheets en foto’s duidelijkheid te kunnen verschaffen op vele vragen over het rijden van treinen. Dus kom op vrijdag 16 februari (na de Carnaval) naar Schin op Geul, de dienstregelingstrein start “punctueel” om 19.30 uur.

vrijdag 9 maart 2018

Spoorgebeurtenissen in 2017 in Zwitserland

door Sef Rameckers

100 Jaar oud en nog steeds Fit
In deze reportage nemen wij u mee naar de oude Gotthard Spoorlijn waar op 21 en 22 oktober het 100-jarig bestaan werd gevierd van de twee C 5/6 stoomlocs van de SBB. Na een grondige revisie in de depots van Olten en Brugg waar zij overigens niet thuishoren (thuisbasis is Depot Delémont, maar daar ontbreken de kennis en de techniek om deze locomotieven te reviseren) werden op 21 en 22 oktober de eerste officiële ritten gereden. En waar kan dat beter dan op de oude Gotthard spoorlijn, dat was vroeger tenslotte hun inzetgebied. Helaas was ik zelf niet in de gelegenheid om dit spektakel live mee te maken, maar daarvoor heb ik binnen onze organisatie ook genoeg collega’s die zo vriendelijk zijn om hun eigen reportage beschikbaar te stellen, zodat ik dit ook met andere spoorwegliefhebbers kan delen. In een prachtig herfstdecor begeleiden wij beide C5/6 Locomotieven, ook wel Elephant genoemd, tijdens hun reis van Erstfeld naar Bellinzona. Door een ernstig gevaar voor bosbranden in de zuidelijke regio’s van Zwitserland werden voorspan locomotieven ingezet vanaf Airolo, de natuur was er sinds mensenheugenis nog nooit zo droog.


Krokodil komt na twee en een half Jaar terug naar Olten
Na een grondige totaalrevisie in het Ausbesserungswerk Meiningen waar zij naar haar reis in Zweden werd achtergelaten, is het eindelijk zover, Krokodil Ce 6/8 13305 wordt in het weekend van vrijdag 3 nov t/m zondag 5 nov overgebracht naar haar thuisbasis Olten. De revisie van de lok werd in opdracht van SBB Historic uitgevoerd door het Dampflokwerk Meiningen, waarbij o.a. alle glijlagers van loopassen, aandrijfassen en drijfstangen werden vernieuwd, en verder revisie van de motoren, vervangen van de transformatorolie, ontroesten, grondverven en lakken van de gehele behuizing en drijfwerk. Met deze revisie was een bedrag gemoeid van ruim SFr 1.000.000. In deze presentatie volgen wij de wederopbouw van de lok in Meiningen door een team van specialisten van SBB Historic, die gedurende twee en een halve week de klok rond hebben gewerkt om de lok gereed te maken voor transport naar Zwitserland. Op 9 oktober reisde de Zwitserse delegatie af naar Meiningen en op 26 oktober vonden de eerste testritten plaats. Kijkt u mee naar deze prachtige fotoreportage van mij maar ook van onze fotograaf Christiaan Zellweger.


Juli 2016, Nog 60 dagen te gaan en dan?
Op een prachtige zomerse dag in juli 2016 onbewolkt en ruim 35 graden ben ik nog maar eens een kijkje gaan nemen op het tracé van de oude Gotthard spoorlijn wetende dat ik met ingang van eind september 2016 geen plaatjes meer zou kunnen maken van het verkeer op deze voor mij wel heel bijzondere lijn. We starten deze reportage dan ook in het Infocenter van de bouw van de nieuwe tunnel, waar men op een heel bijzondere manier d.m.v bewegende beelden onder begeleiding van commentaar een indruk krijgt van de bouw van de nieuwe Gotthardtunnel. En ik moet zeggen dat was zeer indrukwekkend. Naast het Infocenter liggen beide Tunnelportalen van de nieuwe tunnel ter hoogte van Rynächt voor Erstfeld in/uitrit waarbij de andere zijde gelegen is in Bodio, Tessin. Na mijn bezoek aan het Infocenter heb ik de laatste plaatjes gemaakt van het op de Gotthard aanwezige goederenverkeer. En nog steeds was het even indrukwekkend, ongeveer iedere 2 minuten een trein, het leek wel drukker als vroeger, net alsof al dat verkeer nog even over de “berg” werd gestuurd voor de in bedrijf name van de nieuwe tunnel.

Contact

E-mail

ZuidLimburg@nvbs.com

Voorzitter

Sef Rameckers,
Baanweg 1,
6305PH Schin op Geul.
Tel: 043-4599191
ramec019@planet.nl

Secretaris

Jan Roos
email: jan@railfix.nl

Penningmeester

Wim Vos
email: wim.vos@casema.nl

Algemeen bestuurslid

Pierre Keulen
email: phkeulen@hetnet.nl

Bijeenkomsten

De afdeling Zuid-Limburg van de vereniging NVBS bestrijkt ongeveer het gebied tot en met Roermond. Hier wonen ruim 100 van de plm. 6000 leden, landelijk gezien.
Er wonen ook enkele leden over de grens met België en Duitsland. Voor de leden is er een maandelijks tijdschrift "Op de Rails" en is er ook een adressenlijst van de sectie beschikbaar!
NVBS heeft een internetadres: www.nvbs.com

In principe is er elke tweede vrijdag van de maand een bijeenkomst in Restaurant Station Schin op Geul, gelegen aan de Baanweg 1 (exploitant Sef Rameckers, tel. 043-4599191), waarbij interessante spoorse zaken middels dia- en filmavonden gepresenteerd worden.
De avond begint om 19.30 u. en eindigt rond 22.30 u.
Tussendoor is een pauze ingelast voor het nuttigen van een consumptie. Er wordt een bijdrage van €2,50 per bijeenkomst gevraagd van de leden. Hiervan wordt de zaalhuur betaald en worden de kosten voor sprekers gedekt. Aanbiedingen van presentaties, bij voorkeur door sprekers uit de eigen sectie dan wel regio Limburg, zijn welkom. In juli en augustus zijn geen bijeenkomsten gepland.

Wij willen graag op tijd met de presentatie beginnen en vragen U daarom beleefd op tijd aanwezig te zijn!

U bent en kent een spoorweg of tramliefhebber die geen bezoeker is van de bijeenkomsten van de NVBS? Kom gerust voor een interessante avond naar Schin op Geul waarvoor U van harte uitgenodigd bent!

Bereikbaarheid

De treinen naar Maastricht vanuit Schin op Geul vetrekken om 58 minuten voor het uur en om 28 minuten over het uur en naar Heerlen vetrekken deze om 2 minuten en 32 minuten over het uur.
Wij bieden u altijd de gelegenheid om in het Station te wachten als de trein net iets eerder is vertrokken als dat de dia/ filmvoorstelling wordt beëindigd. U hoeft dus niet na afloop buiten op uw volgende aansluiting te wachten!

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zuidlimburg)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zuid Limburg