Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Zeeland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 9 maart 2018

Spoorwegen op de kaart en 10 jaar NVBS-excursies

Ronald Bokhove

Voor de pauze laat Ronald Bokhove ons in de presentatie ´Spoorwegen op de kaart´ de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Met de komst van de spoorwegen verandert het kaartbeeld: lijnen, emplacementen en stations krijgen een plek, als onderdeel van de topografie, als hulpmiddel bij het plannen van een rit of als opwarmertje voor een onvergetelijke reis. Thematische kaarten verbeelden opkomst en soms ondergang van het spoor en verklaren ruimtelijke verschijnselen waarin railvervoer een rol speelt. U gaat het vanavond allemaal zien, want een kaartje zegt meer dan duizend woorden.

Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van 10 jaar NVBS-excursies tussen 2007 en 2017. Hij heeft als reisleider bij de SNE vele tochten georganiseerd, maar hij laat ook opnamen zien van excursies die door zijn collega´s zijn geleid. Dat betekent beelden uit verre landen als Bangladesh, Zuid-Korea, Taiwan en Syrië. Maar we blijven ook dichter bij huis als we gaan spoorzoeken in het Westland, op Koninginnedag de Rotterdamse haven bezoeken of in de sneeuw naar Stadskanaal zwoegen. En - wie weet - zet het u wel aan om zélf eens aan een NVBS-excursie deel te nemen. Of hoort u al tot de groeiende schare enthousiaste deelnemers?


vrijdag 13 april 2018

Van Den Haag via Oostenrijk naar België

Chris Westerduin

De titel van het programma voor vanavond legt ongeveer uit welke route gevolgd gaat worden. Chris Westerduin presenteert vanavond een programma van tram, smalspoor en trein.

We starten in Den Haag waar we de komst van de nieuwe stadstram volgen. In juli 2014 kwam de eerste Avenio aan en wat gebeurde er daarna allemaal met de nieuwe tram. In Oostenrijk gaan we ook nieuw materieel zien. We leggen de focus op de Mariazellerbahn waar we nog even genieten van het oude materieel maar waar in 2013 de nieuwe Himmelstreppe treinstellen in dienst kwamen van Stadler uit Zwitserland. Het laatste onderwerp van de avond gaat over de ontwikkeling van Rail Feeding in België. In 2015 kwam een boek uit over de eerste tien jaar van RRF maar dat belichtte alleen Nederland. Sinds 2011 zet Rail Feeding ook voet op Belgische grond


vrijdag 11 mei 2018

Een rondreis door Australië

Bram Stelling

Vanavond zien we een rondreis, van enkele jaren geleden, die niet de bedoeling heeft alles wat Australië op spoorweggebied te bieden heeft te laten zien; maar indrukken geeft van een reis die in Melbourne zal beginnen en daar ook zal eindigen. Ondertussen bezoeken we de volgende staten en hoofdsteden: Zuid Australië (Adelaide), het Northern Territory (Alice Springs), Queensland (Brisbane), New South Wales (Sydney) en weer Victoria waarvan Melbourne de hoofdstad is. We krijgen spoorwegen en trams te zien en verder zien we ook andere zaken die niet zozeer met spoorwegen te maken hebben. We noemen de Twelve Apostles, Uluru en de Great Barrier Reef. Bram Stelling hoopt u vanavond een interessante avond aan te kunnen bieden.

N468 arriveert in Melbourne met een trein uit Bairnsdale dat in het oosten van de staat Victoria ligt (foto Bram Stelling, 29 januari 2013)

Contact

E-mail

Zeeland@nvbs.com

Voorzitter

D. Baarends,
Kalkblusserijstraat 12,
4463 LG Goes.
Tel: 0113-233386

Plv voorzitter

J.J. Strooband,
Populierestraat 18,
4431 CK 's-Gravenpolder.
Tel: 0113-312923

Bijeenkomsten

De afdelingsavonden worden in principe elke tweede vrijdag in de maand gehouden in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. Let echter op eventuele wijzigingen i.v.m. de beschikbaarheid van de zaal. De aanvang is 19.45 uur en de sluiting is uiterlijk om 22.30 uur. Let op: de toegang tot de bibliotheek is tot 20.00 uur open !
Van de bezoekers wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van € 2,00.

Alle avonden staan vermeld in "Op de Rails" en op de NVBS-website. Het ligt in de bedoeling om de bijeenkomsten ook in de regionale bladen c.q. via Omroep Zeeland aan te kondigen.

Bereikbaarheid

Per trein: op 5 minuten lopen van NS-station, tweede straat links achter de stationsbrug.

Per auto: (komende uit de richting Goes) A-58 volgen, neem afslag 39, aan het eind van de afslag rechtsaf, rechtdoor over de rotonde, verder rechtdoor tot over de brug. Direct na de brug rechtsaf, 1e afslag links richting parkeergarage bibliotheek. Betaald parkeren tot 20.00 uur.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/zeeland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Zeeland