Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Utrecht

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

LET OP ! Locatie is gewijzigd.Agenda

Programma

maandag 4 september 2017

Spoorwegen in Nederland, 50 jaar geleden (1955-1970)

Beamer-presentatie door Roef Ankersmit

Vijftig jaar geleden zagen de spoordiensten er heel anders uit dan tegenwoordig.
Bij het reizigersvervoer waren de frequenties lager en reden er relatief meer stoptreinen dan tegenwoordig. Enkele plannen om het reizigersvervoer te stimuleren waren de lusdienst in 1960 die mislukte en tien jaar later "Spoorslag ’70" wat wel lukte. Bij het goederenvervoer waren er nog maar weinig bloktreinen en was het vervoer meestal kleinschalig: veel wagenladingverkeer tussen vele kleine los- en laadplaatsen met tijdrovende bediening en veel rangeerwerk.
Vele spoorlijnen kenden maar een of twee goederentreintjes per dag en zijn inmiddels al lang gesloten. Het postvervoer ging langzaam over van reizigerstreinen naar speciale posttreinen en het stukgoederenvervoer liep nog geheel over de rails.
In deze presentatie zal Roef Ankersmit uitvoerig op de vele vervoeren ingaan aan de hand van foto’s uit die tijd. Kortom, een avondje nostalgie op het spoor!

Een posttrein rijdt in 1962 door Rijswijk, een situatie die in vijftig jaar grondig is veranderd. Foto: Roef Ankersmit

maandag 2 oktober 2017

NZH-HTM-RTM-avond: films van Frits van Dam.

Presentatie door Karel Hoorn en Cock Koelewijn

Frits van Dam was een van de weinige NVBS-ers die filmde op 16 mm formaat. Hij koos duidelijk voor kwaliteit. Een film maken gaat echter in de eerste plaats op welke wijze je dat doet. En ook daar was Frits van Dam goed in, niet alleen de tramwagens maar ook de omgeving die daar bij hoort en een zeker gevoel voor de rit zelf heeft hij in zijn werk meegenomen. Wij hebben uiteraard zijn film “Afscheid van de Blauwe” geselecteerd, het Leidse net inclusief de lijnen naar Katwijk en Noordwijk. Tevens zijn film over de HTM buitenlijn naar Wassenaar en Leiden.
Dit was zijn meest geliefde filmobject. Zijn film over de RTM is wat minder bekend maar zeker ook de moeite waard. Daarom is het afdelingsbestuur van Utrecht blij dat de familie van Dam deze -niet openbare- films weer eens voor vertoning ter beschikking heeft gesteld. Een interessante filmavond over verdwenen tramlijnen met unieke semi-professionele opnamen van Frits van Dam.
Het commentaar bij deze films wordt verzorgd door Cock Koelewijn en Karel Hoorn.

HTM Buitenlijner op de brug bij de Haagse Schouw op 29-10-1961. Foto Karel Hoorn.NZH-Stadsdienst met A515 op 10 juni 1960 Stationsplein Leiden.
Foto Jur Deijs

maandag 6 november 2017

Spoorwegherinneringen op foto en film

Presentatie door Kees van de Meene

Het programma begint met het ophalen van een aantal fotografische spoorherinneringen met een licht quizgehalte onder het motto ’wat, waar, waarom’.
Daarna volgen video-opnamen van de NVBS winterreis van 1997 naar Oekraïne, met veel stoom in de sneeuw
En tot besluit opnamen van de NVBS-reis in 2008 naar Syrië en Jordanië toen het in Syrië wel heel anders was dan nu.

Sfeer tijdens de NVBS-reis Syrië en Jordanië 2008. Foto Kees
van de Meene

maandag 4 december 2017

Uit de NVBS schatkamer, het archief in NVBS Centraal

Presentatie door René Platjouw

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS archief, Tramwegen Nederland. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto’s, waarbij we niet alleen naar trams kijken, maar ook naar het spoor. Als voorbeeld ziet U een ESM-foto van de heer Waldorp, “verstopt” in een eenvoudig schrift met ingeplakte foto’s. En weet wel, dat U als NVBS lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevarieerde avond.

Een bijzondere ESM-foto van de heer Waldorp uit het NVBS-archief

Contact

E-mail

Utrecht@nvbs.com

Voorzitter

P.J.W.M. Doove

Secretaris & Penningmeester

M.A. de Klerk.

Penningmeester

Vacant

Bijeenkomsten

De N.V.B.S. Afdeling Utrecht organiseert 9 bijeenkomsten per seizoen.
De avonden worden gehouden in het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat 27-29 te Utrecht.
De entree bedraagt € 3,00 per persoon.
De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Tijdens de pauze en voorafgaande aan het programma is het buffet geopend voor koffie & thee.

Bereikbaarheid

Het Volksbuurtmuseum ligt op loopafstand van Utrecht CS. Vanaf het Centraal Station loop je via Hoog Catharijne of de Noordertunnel naar het Vredenburg.
Daar ga je linksaf de St. Jacobsstraat in. Het museum bevindt zich net voorbij de Jacobikerk aan het begin van de Waterstraat.
Bereikbaar met U-OV lijn 1, 3, 4, 5 en 6 (halte St. Jacobsstraat) en lijn 2, 7, 8, 28 en 55 (halte Vredenburg of Neude).

In de buurt is uitsluitend betaald parkeren.

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/utrecht)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Utrecht