Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Utrecht

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

LET OP ! Locatie is gewijzigd.Agenda

Programma

maandag 3 september 2018

Trams in oostelijk Duitsland, heden en verleden deel 2

Presentatie door Bert van Raaij

In deze presentatie bezoeken we het zuidelijke deel van de voormalige DDR. Deze socialistische arbeidersstaat, die van 1949 tot 1990 heeft bestaan, bleek al snel het snel stijgende welvaartsniveau van de Bundesrepublik in het westen van Duitsland niet te kunnen bijhouden.
In de jaren 80 maakte de socialistische heilsstaat zelfs een sterk verarmde indruk. Een auto was voor velen nog een onbereikbare luxe en de meeste mensen waren aangewezen op het openbaar vervoer.
In de steden namen trams een belangrijk deel van het vervoer voor hun rekening. Het trammaterieel was vaak oud en versleten en modernere Tatra-stellen kwamen pas vanaf de jaren 70 op de baan.
Na de hereniging van de twee Duitslanden in 1990 werd de infrastructuur gemoderniseerd naar West-Duits voorbeeld. Ook het trammaterieel werd vernieuwd. Hoewel de passagiersaantallen terugliepen zijn de meeste lijnen en bedrijven blijven bestaan.
In deze presentatie worden zowel beelden uit het DDR-verleden als beelden van de ontwikkelingen na de Wende in 1989 getoond.Dresden 1985. Bij de halte voor station Neustadt staat een toen modern Tatra stel. Foto Bert van RaaijDrukte op Anger te Erfurt in 1985. Foto Bert van RaaijGotha motorwagen 144 met bijwagens in de Neugasse te Jena in 1995. Foto Bert van Raaij

maandag 1 oktober 2018

Het Spoorwegmuseum, dat moet je beleven

Presentatie van Peter-Paul de Winter

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma’s zijn onderwerp van gesprek. Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijft dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af ’bedreigen’ het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet Het Spoorwegmuseum haar omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil zij daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over Het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum.

Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter in het nieuwe NSM-depot de Wagenmakerij in Blerick, met op de achtergrond Diesel-elektrisch treinstel NS 27 (Diesel 3) uit 1934, gebouwd door Beijnes en Werkspoor.Het Spoorwegmuseum is sinds 1954 gevestigd in het voormalige station Utrecht Maliebaan

maandag 5 november 2018

150 jaar openbaar vervoer in Rotterdam

Diaprogramma van Maurits van den Toorn

Rond 1880 begint Rotterdam aan een groeispurt: de havens worden uitgebreid, het aantal inwoners neemt in snel tempo toe. De groei is alleen mogelijk door het bestaan van een goed openbaarvervoernetwerk, waarvan de omvang gelijke tred houdt met de stadsuitbreidingen. Het begint in 1879 met de paardentram, die vanaf 1905 wordt opgevolgd door de moderne en snelle elektrische tram. In 1927 volgt de overname van de tramexploitatie door de gemeente. Het resultaat daarvan is de vorming van de Rotterdamsche Electrische Tram (RET), een gemeentelijke dienst die zich in korte tijd ontwikkelt tot het modernste vervoerbedrijf van Nederland. De bus komt erbij, terwijl tegenwoordig de metro de ruggengraat vormt van het netwerk. We maken een rondgang met tram, bus en metro door stad en regio, in de context van de stedelijke ontwikkelingen

150 jaar Openbaar Vervoer in Rotterdam. Foto Maurits van den Toorn

maandag 3 december 2018

De bijzondere foto

Beamerpresentatie door Karel Hoorn

Iedereen die verzamelt heeft in zijn verzameling gewone en bijzondere zaken. Deze verdwijnen in een archief en komen tevoorschijn na een vraag of een gericht bezoek. Programma’s die in onze hobby gemaakt worden zijn vaak onderwerp gericht en plaats- bedrijf- of land gebonden.
Vanavond zal dat niet zo zijn. Het gaat hier vooral om foto’s die (soms voor een groter publiek) een bijzonder moment c.q. een gebeurtenis hebben vastgelegd. De enige rode draad in dit programma is dat het steeds gaat om railvervoer. Tram en trein wisselen elkaar af. Het zal duidelijk zijn dat ook de persfoto in dit verhaal een rol speelt. Na 60 jaar foto’s maken is ook een flink aantal eigen opnames geschikt voor dit programma.
Bij de voorbereidingen werd al duidelijk dat daar waar iets misgaat de meeste foto’s gemaakt worden, want ook voor een fotograaf geldt -geen mooier vermaak dan leedvermaak-. Toch is het gelukt om in dit programma het aantal ongelukken te beperken en naar de leuke momenten of bijzonderheden van het openbaar vervoer te kijken. Kortom een uitzonderlijke voorstelling waarin voor ieder wel wat verrassends te zien zal zijn. U houdt er vast wel een aantal blijvende herinneringen aan over.

1977. Zürich VZB lijn 2 naast TEE bij een “Kurvenprobe” in Badenerstrasse. Collectie Karel Hoorn

Contact

E-mail

Utrecht@nvbs.com

Voorzitter

P.J.W.M. Doove

Secretaris & Penningmeester

M.A. de Klerk.

Penningmeester

Vacant

Bijeenkomsten

De N.V.B.S. Afdeling Utrecht organiseert 9 bijeenkomsten per seizoen.
De avonden worden gehouden in het Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat 27-29 te Utrecht.
De entree bedraagt € 3,00 per persoon.
De zaal is open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.45 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Tijdens de pauze en voorafgaande aan het programma is het buffet geopend voor koffie & thee.

Bereikbaarheid

Het Volksbuurtmuseum ligt op loopafstand van Utrecht CS. Vanaf het Centraal Station loop je via Hoog Catharijne of de Noordertunnel naar het Vredenburg.
Daar ga je linksaf de St. Jacobsstraat in. Het museum bevindt zich net voorbij de Jacobikerk aan het begin van de Waterstraat.
Bereikbaar met U-OV lijn 1, 3, 4, 5 en 6 (halte St. Jacobsstraat) en lijn 2, 7, 8, 28 en 55 (halte Vredenburg of Neude).

In de buurt is uitsluitend betaald parkeren.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/utrecht)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Utrecht