Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Rijnland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

Download het programma seizoen 2018 - 2019 hier als pdf.

Agenda

Programma

woensdag 19 december 2018

Hogenelheidslijnen in Frankrijk

Broos Baanders

In pionierland Frankrijk is op dit moment 2800 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een netwerk waarop dagelijks tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa. In 2015 werden er 54,1 miljard reizigerskilometers afgelegd. Met de opening van 800 km nieuwe lijnen in 2016-17 is het hogesnelheidsnet nu min of meer voltooid; in de komende jaren komen er tot groot verdriet van enkele regio′s geen nieuwe baanvakken bij. Maar de ontwikkeling van het materieel en de exploitatiemethoden gaat door.
Het idee om veel sneller te rijden kreeg vorm in de jaren zeventig, nadat in de jaren vijftig de eerste proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 331 km/h in 1955. Het doel was om markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981-’83 en vervolgens tot de opbouw van een indrukwekkend net. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h.
In dit geheel nieuwe programma passeren niet alleen de twaalf bestaande lijnen en de twaalf huidige materieeltypen de revue, maar komen ook de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland, aan de orde.

De SNCF is een pionier met hogesnelheidstreinen in Europa. (foto: Broos Baanders)

woensdag 2 januari 2019

Nieuwjaarsbijeenkomst

Op 2 januari 2019 organiseert de afdeling Rijnland de inmiddels traditionele nieuwjaarsbijeenkomst met enkele korte programma′s van diverse presentatoren. Wie een kort programma van circa 15 minuten heeft, kan dit tot 5 december aanmelden bij het afdelingsbestuur via rijnland@nvbs.com . Op 19 december wordt op de afdelingsavond een kort overzicht uitgedeeld.
woensdag 16 januari 2019

Digitaal diajaaroverzicht spoor en tram 2018

Railtheater Amsterdam

Het Railtheater Amsterdam presenteert op 16 januari het digitale diajaaroverzicht van (bijna) alle gebeurtenissen bij spoor en tram in Nederland en andere Europese landen in 2018. In dit met hulp van talloze fotografen samengestelde programma gaat dit keer natuurlijk veel aandacht uit naar de opening van de nieuwe Noord-Zuid metro in de hoofdstad. Maar ook de NS, private vervoerders en de ontwikkelingen in omringende landen komen aan de orde. In december 2018 staat op de Facebookpagina van de afdeling een overzicht van alle onderwerpen.
woensdag 20 februari 2019

Amsterdam, Trams van spinnenweb naar visgraat, een verbetering?

Karel Hoorn

Op 22 juli 2018 kwam de Noord-Zuid-metro in bedrijf. De opdrachtgever van het openbaar vervoer in Amsterdam vond dit een goede aanleiding om de lijnen eens op te schudden. Met behulp van de in- en uitcheckgegevens en een aantal axioma’s werd het meest optimale lijnennet bedacht. Zuiver van achter een bureau zonder aandacht voor de historie of het gemak van de passagier. Bekende verbindingen verdwenen en er kwamen geheel nieuwe oplossingen. Ook lijnen geheel buiten de invloedssfeer van de nieuwe metrolijn werden tot groot ongenoegen meegenomen. Geschreven rond 1 augustus 2018, is de scepsis nog steeds groot. Eén ding is zeker, als dit programma wordt vertoond, weten we meer. Karel Hoorn rijgt praatjes en plaatjes over het verleden en het heden aan elkaar. Regelmatig wordt teruggekeken naar het verleden, zodat niet alleen de Combino′s in beeld komen.

Lijn 10 van het GVB op de kruising van het Van Limburg Stirumplein en de Van der Hoopstraat in juni 2018. (foto: Karel Hoorn)

woensdag 20 maart 2019

Treinen in de Bollenstreek

Cock Koelewijn

Tussen half maart en half mei is de Bollenstreek een van de kleurrijkste gebieden van Nederland. Miljoenen narcissen, hyacinten en tulpen vormen een fraai kleurenpalet, dat vele duizenden toeristen naar Nederland lokt. De bollen zijn tussen Haarlem en Leiden een kleurrijk decor voor de treinen op de Oude Lijn, zij het dat die tegenwoordig vooral uit VIRMs en Sprinters bestaan. Maar er is meer te zien... Cock Koelewijn toont beelden van treinen in de Bollenstreek in de voorbije tien jaar en gaat ook in op de historie van de Bollenstreek en de bollenteelt.

De Railpromo Dinner Train maakte de Bollenstreek in het voorjaar van 2018 extra kleurrijk. (foto: Cock Koelewijn)

woensdag 17 april 2019

NZH-avond

bestuur afdeling Rijnland

De trams van de NZH zijn al bijna zestig jaar uit het straatbeeld verdwenen, maar oefenen nog steeds een grote aantrekkingskracht op Nederlandse tramliefhebbers uit. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram werkt zelfs aan de reconstructie van een echt A600-tramstel. Het bestuur van de afdeling Rijnland presenteert vanavond een nieuw programma over de Blauwe Tram van de NZH, waarin ongetwijfeld weer unieke beelden van de interlokale trams rondom Leiden, Den Haag en elders zijn te zien. Tips of suggesties? Mail die naar rijnland@nvbs.com !

Een gelede A600 van de NZH op de hoek van de Oegstgeesterweg en Brouwerstraat in Rijnsburg. (foto: collectie Dick van der Spek)

woensdag 15 mei 2019

De Appenzeller Bahnen

René Platjouw

René Platjouw maakte in 1981 voor het eerst kennis met het groene Appenzellerland en keerde diverse keren terug. De Appenzellerbahn had toen nog diverse materieeltypen in dienst, waaronder zelfs getrokken treinen. Ook museumwagen 30 werd vlak voor de eeuwwisseling vastgelegd bij een zondagse inzet. Op de gemoderniseerde Trogenerbahn reden in die tijd nog steeds losse motorwagens; tegenwoordig zijn dat dubbelgelede trams.
De Appenzeller Bahn, Trogenerbahn, Rorschach-Heiden Bergbahn en de lijn Rheineck - Walzenhausen rijden nu samen als Appenzeller Bahnen. Als in 2018/19 de Trogernbahn wordt gekoppeld aan de lijn via Teufen en Gais naar Appenzell komen er nieuwe trams van het type Tango (bekend uit Basel) in dienst, die een doorgaande verbinding bieden tussen Trogen en Appenzell. Deze zeer lange trams hebben eerste en tweede klasse én een toilet. De tandrad-haarspeldboog bij Riethüsli net buiten Sankt-Gallen maakt plaats voor een tunnel met een steile helling zonder tandrad. Alleen tussen Gais en Altstätten blijft het tandradbedrijf in dienst. René Platjouw toont verder beelden van het tracé en het enige voertuig op de lijn van Rheineck naar Walzenhausen en van de lijn en het materieel tussen Heiden en Rorschach.

Motorrijtuig 32 van de Trogenerbahn. (foto: René Platjouw)

woensdag 19 juni 2019

Tweeluik: NS-loc 1201 / Haagse bluf

Aad de Meij

Aad de Meij presenteert twee onderwerpen. Allereerst de historie van locomotief NS 1201 – van wederopbouwer tot icoon. Op 21 april 2016 werd de elektrische NS-locomotief 1201 overgebracht naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar deze momenteel voor een langere periode prominent wordt geëxposeerd in de grote hal. De loc bevindt zich weer in de afleveringsstaat van 1951. Opvallend hierbij is de fraaie turkooizen kleurstelling met de donkerblauwe bies.
In 2001 heeft de “Werkgroep Loc 1501” zich over de 1201 ontfermd en werd besloten de loc weer zoveel als mogelijk terug te brengen in de originele staat. Na een korte terugblik op het ontstaan van de Werkgroep en enkele spraakmakende excursies met onder andere mat. ’54 vertelt Aad de Meij over de cascorevisie van de loc van begin tot het eind en het terugvinden van de juiste kleur turkoois. Verder natuurlijk het eerste publieke optreden in 2011 samen met de fraai gerestaureerde 1218 in Amersfoort bij het jubileumfeest van 80 jaar NVBS en 60 jaar locserie 1200.

Na de pauze komt onder het motto “Haagse Bluf” de HTM voor het voetlicht. Het programma bevat een tijdreis per tram door Den Haag en omstreken, met nadruk op alles wat er in de afgelopen vijftig jaar veranderd of verdwenen is. Te zien zijn onder andere: de allerlaatste inzet van de 800’en in de normale passagiersdienst; sloop (lees verbranding) van de laatste bijwagens op ’s Gravenmade; inzet, afscheidsritten en sloop van de PCC’s; de komst en de afvoer van de eerste GTL-trams; trams uit Rotterdam en Amsterdam te gast in Den Haag; Haagse PCC’s in Rotterdam, Amsterdam en zelfs Brussel; trams uit Hannover in dienst bij de HTM; trams in bijzondere beschilderingen en proefkleuren; sneeuwpret met twee-assige pekeltrams; enkele flinke aanrijdingen; jubileumparade 125 jaar tram met inzet van stoomloc Ooievaar; de manifestatie “Retourtje Leiden”; opgeheven tramtrajecten en natuurlijk de “toen en thans”-plaatjes waarop soms ook een enkele autobus figureert.

Locomotief 1201 is door vrijwilligers van de Werkgroep 1501 teruggebracht in de afleveringstoestand van 1951. (foto: Aad de Meij)Contact

E-mail

Rijnland@nvbs.com

Voorzitter

Cock Koelewijn,
Zonnebloemstraat 192,
2223 VT Katwijk ZH

Secretaris

Karel Hoorn,
Strandwal 150,
2241 MN Wassenaar,
Tel: (070) 511 13 65

Penningmeester

Peter van de Kerk,
Haydnlaan 6,
2253 CV Voorschoten

Assessor en catering

Hugo Verver,
Leiden

Bijeenkomsten

De afdeling Rijnland organiseert in het seizoen 2017-2018 elf avonden over spoor en tram in binnen- en buitenland. Alle avonden worden gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten.

De avonden zijn in principe op de derde woensdag van de maand en beginnen telkens om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten is € 2,50 voor NVBS-leden en
€ 3,50 voor niet-leden.

Bereikbaarheid

De zaal ligt iets ten zuiden van station De Vink. Volg na het verlaten van het station aan de oostzijde de Trompweg tot aan de Admiraal de Ruytersingel. Sla rechtsaf de Admiraal de Ruytersingel in en volg die tot voorbij de bushalte. Bij het voetgangersverkeerslicht ter hoogte van het winkelcentrum is er aan de rechterzijde een bruggetje (Hoflandpad). Steek het bruggetje over. Rechts is een school, de Alettahof staat links. De zaal is ook bereikbaar met de Arriva-lijn 5.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/rijnland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Rijnland