Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Oost Brabant

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

vrijdag 17 november 2017

Quer durchs Land, een denkbeeldige reis van A tot Z door Duitsland

Beamerpresentatie door Sjoerd Bekhof

Het beeld van de spoorwegen in Duitsland is de afgelopen decennia flink veranderd. Stoom verdween in de jaren ′70. En net als Frankrijk bouwde de DB een net met hogesnelheidslijnen. Na de Wende smolten Deutsche Bundesbahn en Deutsche Reichsbahn samen tot Deutsche Bahn AG. Liberalisering leidde tot tal van private vervoerders en de DB introduceerde op grote schaal dubbeldekstreinen. De wisseling van vervoerders is voor de gemiddelde liefhebber nog nauwelijks te volgen. We maken vanavond een denkbeeldige reis waarin foto′s een terugblik op de jaren ′60 geven en foto′s van zo′n vijftig jaar later het verschil illustreren.
Stoom keert terug middels Plandampf: een poging om oude tijden een paar dagen te laten herleven. We zien ook de heropening van een ooit gesloten spoorlijn met een Bahnhofsfest, het terugvinden van een oude bekende, enz. De vroeger ondoordringbare grens met de socialistische buurlanden passeren we nu moeiteloos. De reis begint in Aachen (Aken) en eindigt in Zwickau. Kaartfragmenten tonen ons de te volgen route.

DB 218 105 met een historische Rheingold bij MünchhausenWelk talent kent deze locatie?

vrijdag 15 december 2017

Meebrengavond

Als traditionele afsluiter van het jaar de meebrengavond. Dé gelegenheid om een selectie uit eigen werk te tonen, recent of oud. Weergave middels dia′s of de beamer.
Enkele suggesties (maar u bent geheel vrij in uw eigen keuze):
-afscheid van mat ′64 (maar ook in de jarenlange actieve dienst)
-op de GotthardBasistunnel aansluitende spoorlijnen
-diverse types (nieuw) stoptreinmaterieel
-vernieuwde station Utrecht Centraal
-40 jaar geleden afscheid Duitse stoomtractie (Rheine 1977)
-afscheid en ombouw van de Hoekse Lijn
-het kopspoor te Elst voor de verbinding Elst - Tiel
-goederentreinen Hamburg - Flensburg - Kopenhagen - Malmö
-pendeltreinen voor vrachtwagens door de Kanaaltunnel
-ritten over de Betuweroute
-werkzaamheden t.b.v. derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen

Contact

E-mail

OostBrabant@nvbs.com

Voorzitter

J. Tinselboer,
Zuid Willemsvaart 480,
5211 NW 's-Hertogenbosch.
Tel: 073-6138110

Secretaris

Bert van Diepen,
Aletta Jacobsplein 39,
5612 RD Eindhoven.
Tel: 040-2453934

Penningmeester

Vacature

Bijeenkomsten

De afdeling Oost-Brabant telt circa 200 leden, wonend in Noord-Brabant ten oosten van Tilburg en in het noorden van Limburg. Eens per maand, behalve in juli en augustus, wordt op vrijdagavond een bijeenkomst georganiseerd. Tweemaal per jaar wordt een nieuw programma opgesteld. De aanvangstijd is, tenzij anders aangegeven, 20.00 uur. Te laat binnenkomen is storend, probeert u daarom op tijd aanwezig te zijn.

De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle NVBS-leden. Introductie van niet-leden wordt in beginsel toegestaan. De toegangsprijs bedraagt voor leden en introducé(e)s € 2,00 per persoon, als bijdrage in de kosten van zaalhuur en sprekers.

Bereikbaarheid

De NS/SOVVE Ontspanningsruimte De Fuut aan de Fuutlaan 2-02 te Eindhoven, op ca. 1200 meter ten oosten van het station aan het einde van de Fuutlaan nabij de verdiept gelegen Insulindelaan (onderdeel van de RING).

Te voet: vanaf station Eindhoven, uitgang Centrumzijde, in ca. 20 minuten. Ga naar links en volg het spoor in oostelijke richting over Stationsplein, Stationsweg en Fuutlaan. Bijna aan het (andere) einde van de Fuutlaan, kort voor het viaduct Insulindelaan, ligt bij de T-kruising met de Meerkollaan gebouw De Fuut.

Per bus: aan de noordzijde van het NS-station bevindt zich het busstation. De vertrouwde lijn 55 is vervallen, waardoor er geen bus meer in de buurt van De Fuut komt. Een alternatief is lijn 5 naar ′t Hofke, vertrek 19.11 uur, uitstappen halte Rubensstraat en dan nog 800 meter lopen (terug vanaf Rubensstraat om 22.42 uur). Of lijn 6 naar Nuenen-Oost, vertrek 19.10 uur, uitstappen halte Busremise en dan nog 900 meter lopen (terug vanaf TNO, overzijde busremise om 22.48 uur). Een looproutebeschrijving is te ingewikkeld, dus print een plattegrond vanaf internet.

Overige bezoekers: er is ruimte voor de fiets en de auto op eigen terrein van De Fuut.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/oostbrabant)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Oost Brabant