Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Noord Holland Noord

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDownload het programma voor de 1e helft van 2018 hier als PDF.

Agenda

Programma

dinsdag 27 februari 2018

50 jaar Museum Buurtspoorweg

Een beamerpresentatie door Michel Dispa en Peter Barink

Deze presentatie heeft een andere aanvangstijd dan gebruikelijk, namelijk 19.30 uur

Deze presentatie gaat over de jubilerende Museum Buurtspoorweg (MBS) tussen Boekelo en Haaksbergen. MBS-historicus Peter Barink (geboren en getogen in Haaksbergen) vertelt samen met Michel Dispa (voorzitter MBS) een spannend en boeiend verhaal over de hoge pieken en diepe dalen waar één van de oudste railmusea van Nederland gedurende 50 jaar doorheen is gegaan. Er wordt een keuze gemaakt uit de inmiddels vele duizenden beschikbare foto’s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd. De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting en in Twente. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint! Wat begon met één diesel-motorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp spoor- en tramwegmaterieel en een ongeremde dosis enthousiasme en inzet, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, 3 vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst?

De Wismar motorwagens en ander materieel op het raccordement van de Gasfabriek in Enschede, 12 juli 1970. (foto: Frits van der GragtMBS loc 4 (bouwjaar 1925) met rijtuigen afkomstig van de Butzbach-Licher Eisenbahn in Haaksbergen, augustus 1977. (foto: Jan Markerink).SS 657 in Hengelo nadat de loc is afgeladen na het transport per dieplader uit Haaksbergen, september 1990. (foto: Thom Winkelman).De MBS Railbus 25 (KDH T1/Wismar) passeert een typische Twentsche boerenkar bespannen met een Duitsche koudbloed, 31 oktober 2015. (foto: Sevrien Ferrée).

dinsdag 20 maart 2018

Australië, de grote steden per trein

Een beamerpresentatie door Paul Muré.

In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië.
Voor allen was het een ?nieuwe? reisbestemming en een kennismaking met de grote variatie aan railvervoer die hier te vinden is.
We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de aandacht trekken. Met een op de Britse HST gebaseerde trein reizen we naar Sydney, een stad die ooit het grootste tramnet van het zuidelijk halfrond bezat, en waar nu weer één nieuwe tramlijn is aangelegd. Een indrukwekkend voorstadsnet brengt de reiziger tot in de verre omtrek. We bezoeken ook het trammuseum in Loftus en zien uiteraard de Harbor Bridge en het Operahouse.
Op weg naar Adelaide komen we langs de ?12 Apostelen?, een aantal bijzondere rotsformaties in zee. En we ontmoeten het symbool bij uitstek van Australië: de kangoeroe. Verder bezoeken we op weg naar Adelaide de unieke paardentram van Victor Harbor, een museumlijn met stoomtractie en we zien iets van het spoorwegverkeer op de lange afstand. In Adelaide zelf rijdt - naast de Duitse ?spoorbus? - ook weer een nieuwe tram en kijken we rond in het spoorwegmuseum.
Tot slot komen we dan in Melbourne, dat op dit moment het grootste tramnet ter wereld bezit. Maar ook is er een uitgestrekt voorstadsnet met elektrische en dieseltreinen en nemen we een kijkje in Ballarat, waar een museumtram rijdt op de sporen van het oorspronkelijke trambedrijf.
Zowel spoor, tram en railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Intercitytrein uit Sydney na aankomst in Katoomba; 24 april 2016. (Foto: Paul Muré)

dinsdag 10 april 2018

De bouw van de Betuweroute van Angerden tot de grens

Een beamerpresentatie door Huig van der Marel

Het eerste deel gaat over de bouw van het tracé Angeren tot de grens 2000 t/m 2005, daarna het tweede deel, 10 jaar later. Dit is de wijziging van de sporen tussen Zevenaar en Emmerich in 2015 en 2016 en aanpassing van de bovenleiding met een spanningssluis 1500 V gelijkspanning naar 25 kV wisselspanning bij Zevenaar Oost en een spanningssluis bij Elten van 25 kV wisselspanning naar de Duitse wisselspanning 15 kV 16 2/3Hz. Tijdens dit werk ging met korte en lange onderbrekingen het treinverkeer gewoon door terwijl de hele periode enkelspoor werd gereden.

Verwijderen van de bovenleiding voor gelijkstroom ter hoogte van de voormalige BAT tabakfabriek in Zevenaar. 15 augustus 2015.

dinsdag 1 mei 2018

Afdelingsledenvergadering

Op deze avond wordt na de jaarlijkse ALV van de vereniging de eveneens jaarlijkse afdelingsledenvergadering gehouden waarin het wel en wee van de afdeling wordt besproken en bepaald in terug- en vooruitblik.

Na deze vergadering wordt er in de directe omgeving een excursie gehouden waarvan de details op dit moment nog niet geheel duidelijke zijn. Nadere informatie hierover volgt nog via de gebruikelijke communicatiekanalen.
dinsdag 29 mei 2018

Noord Korea / DPRK

Een beamerpresentatie door Colin Miell, Engels gesproken

Colin Miell is één van de drijvende krachten achter The Locomotive Club of Great Britain. In die hoedanigheid reist hij bijna overal ter wereld in groepsverband met de trein.
Hij neemt ons vanavond mee naar één van de meest gesloten en controversiële landen ter wereld: Noord-Korea of voluit Democratic People’s Republic of Korea (DPRK)
Veel treinen, trams, trolleybussen, bussen en de Pyongyang Metro, en een uitgebreide blik hoe het werkelijke leven er in Noord-Korea uitziet tijdens z’n twee reizen in 2014 en 2015.

Een typische DPRK locomotief, bij het naderen van Pyongyang in mei 2014.

dinsdag 26 juni 2018

Modelbouwavond

Deze traditie wordt ook dit jaar in ere gehouden. Ook dit jaar wordt de modelbaan van de Spoorgroep Noord-Holland Noord weer opgesteld in de Stationsrestauratie van de Museumstoomtram.
Het ‘hondenbot’ krijgt weer alle aandacht waarop de rechtgeaarde modelspoorder zijn nieuw aangeschafte modellen en/of zijn zelf gemodelleerde nieuwe kilometers kunnen laten maken op de analoge (DC of AC) of op de digitale baan in zowel H0 als N.
De modeltreindienstregeling voor al deze modeltreinen wordt zoals ieder jaar door de modelspoorders zelf, in overleg, vastgesteld.

(foto: Jan Noorlander)

Contact

E-mail

NoordHollandNoord@nvbs.com

Voorzitter

Jan Noorlander (J.J.)

Secretaris

Rob Veninga (R.)

Penningmeester

Jan de Jong (J.)

Bijeenkomsten

De afdeling Noord-Holland Noord komt op dinsdagavonden bijeen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), Hoorn. (vlakbij het NS station)
De avonden beginnen telkens om 20.00 uur.
Bijdrage in de kosten is € 2,00.

Bereikbaarheid

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), 1624 NN, Hoorn, tel: 0229-214862, is zowel per trein als auto makkelijk te bereiken.
Per trein en bus:

U komt aan op het station of het stationsplein en steekt via de loopbrug het spoor over. Daarna gaat U rechtsaf en direct rechts is de ingang van de Stoomtram.

Per auto:

1. U rijdt op de A7, richting Leeuwarden of Amsterdam. Neem de afslag Hoorn/Centrum en ga bij het Keern (de eerste stoplichten) rechtsaf.
Bij de eerstvolgende stoplichten, voor de spoorwegovergang, gaat U linksaf en rijdt door tot aan de laatste parkeerplaats aan de rechterkant. De Stoomtram ligt aan deze parkeerplaats.

2. U rijdt op de provinciale weg S9 (N506) vanuit Enkhuizen. Ga bij de kruising Hoorn Centrum en Wognum (stoplichten) het Keern op en rijdt verder volgens de aanwijzingen van route 1.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/noordhollandnoord)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Noord Holland Noord