Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Noord Holland Noord

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDownload het programma voor de 2e helft van 2018 hier als PDF.

Agenda

Programma

dinsdag 4 september 2018

“Colorado, een “Railfan Paradijs”

Een beamerpresentatie door Frans van Sabben

De staat Colorado in Amerika is een echt Eldorado voor Railfans. Naast moderne doorgaande routes vol met dreunende dieseltreinen bestaan er talrijke unieke historische museumlijnen, waar tijden uit het verleden bewaard zijn gebleven.
In deze presentatie passeert de "Amtrak South West Chief" de enige nog bestaande armseinen in de USA. We sporen door de Royal Gorge Canyon, beklimmen met de tandradbaan in Manitou de Pike’s Peak, volgen de Joint Line naar de “1 mile high city” Denver en in Golden bezoeken we het stomende Colorado Railway museum.
Via de Big 10 curve, een kort bezoek aan de Georgetown Loop RR en de Moffat tunnel gaat de route westwaarts, waarbij het plaatsje Nederland niet wordt vergeten. Colorado staat borg voor prachtig natuurschoon. Via Moab (Utah) met de beroemde Arches, de Dead Horse curve met uitzicht op de Colorado rivier, rijden we naar Silverton.
De Durango & Silverton RR en de Cumbres & Toltec Scenic Railroad vormen met hun indrukwekkende stoomtractie twee unieke parels uit het verleden en behoren tot de top Scenic Railroads van de wereld.

Foto’s Frans van Sabben

dinsdag 25 september 2018

Dia/Digi meebrengavond van en door leden

Deze avond laten de afdelingsleden hun hoofdzakelijk digitale oogst van het afgelopen jaar zien op CD, DVD of USB.
Dia’s zijn uiteraard welkom maar geef even een berichtje, dan wordt de diaprojector opgesteld. Houd uw inbreng beperkt tot 50 foto’s, zodat iedereen aan de beurt kan komen.

S6 naar Graz Hbf in station Wies-Eibiswald (AU), 12 februari 2018 (foto: Jan Noorlander)

dinsdag 9 oktober 2018

Berliner Metamorphosen (deel 2)

Een beamerpresentatie door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Een REKO-tramstel en een himmelblauer Trabant in de Allee der Kosmonauten in Berlin - Biesdorf op 30 april 1984. De flats zijn versierd met het oog op 1 mei, dag van de arbeid. (Foto: John Krijgsman)

dinsdag 6 november 2018

50 jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Een beamerpresentatie door Rein Korthof

Een persoonlijke terugblik door Rein Korthof, die deze halve eeuw als vrijwilliger alles van nabij heeft meegemaakt en daar veel over kan vertellen.
Een en ander in beeld gebracht door middel van een groot aantal foto′s en opnames van Duitstalige televisiezenders.

SHM Loc 18 ‘Leeghwater’ met Rein op de watertank in 1969. Foto:?

dinsdag 27 november 2018

Van sneue lijntjes en verdachte dijkjes

Een beamerpresentatie door Victor Lansink en Michiel ten Broek

Een opgeheven spoorlijn kan al jaren geleden opgebroken zijn, maar nooit verdwijnt hij helemaal uit het landschap. Onder dat motto belichten Michiel ten Broek en Victor Lansink, auteurs van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen en makers van de website Railtrash, een aantal bekende en minder bekende binnen- en buitenlandse voormalige spoorlijnen. Wat is hiervan in het landschap nog te vinden? Met actuele beelden en historisch fotomateriaal nemen ze u mee op een speurtocht door dit deel van de spoorweghistorie. Aan bod komen Nederlandse lokaalspoorwegen en lijnen van internationale allure, zoals de NBDS-lijn. Verder laten Victor en Michiel hun licht schijnen over enkele spectaculaire en militair-strategische, maar niettemin verdwenen spoorlijnen in Duitsland en Frankrijk en vertellen ze over hun onderzoeksmethodes.

Velsen-IJmuiden Oost, april 2011. Foto: Victor Lansink.

dinsdag 18 december 2018

“World of Steam” – de stoomtractie voorbij, leve de stoomtractie

Een beamerpresentatie door Sevrien en Guus Ferrée

Het was zo’n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden.
Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen. En gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto’s nog.
Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde.
Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjetunie viel veel te beleven.
Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven.

Smalspoortrein en wals in het grensgebied van Myanmar en China waar erts wordt gedolven en per spoor afgevoerd, februari 2018. (foto: Sevrien Ferrée).Theepluksters in het midden van Sri Lanka terwijl een breedspoor stoomloc voorbij rijdt, februari 2018. (foto: Sevrien Ferrée).

Contact

E-mail

NoordHollandNoord@nvbs.com

Voorzitter

Jan Noorlander (J.J.)

Secretaris

Rob Veninga (R.)

Penningmeester

Jan de Jong (J.)

Bijeenkomsten

De afdeling Noord-Holland Noord komt op dinsdagavonden bijeen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), Hoorn. (vlakbij het NS station)
De avonden beginnen telkens om 20.00 uur.
Bijdrage in de kosten is € 2,00.

Bereikbaarheid

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), 1624 NN, Hoorn, tel: 0229-214862, is zowel per trein als auto makkelijk te bereiken.
Per trein en bus:

U komt aan op het station of het stationsplein en steekt via de loopbrug het spoor over. Daarna gaat U rechtsaf en direct rechts is de ingang van de Stoomtram.

Per auto:

1. U rijdt op de A7, richting Leeuwarden of Amsterdam. Neem de afslag Hoorn/Centrum en ga bij het Keern (de eerste stoplichten) rechtsaf.
Bij de eerstvolgende stoplichten, voor de spoorwegovergang, gaat U linksaf en rijdt door tot aan de laatste parkeerplaats aan de rechterkant. De Stoomtram ligt aan deze parkeerplaats.

2. U rijdt op de provinciale weg S9 (N506) vanuit Enkhuizen. Ga bij de kruising Hoorn Centrum en Wognum (stoplichten) het Keern op en rijdt verder volgens de aanwijzingen van route 1.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/noordhollandnoord)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Noord Holland Noord