Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Noord Holland Noord

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDownload het programma voor de 2e helft van 2017 hier als PDF.

Agenda

Programma

dinsdag 24 oktober 2017

Uit de NVBS schatkamer-archief in Amersfoort Centraal

Een beamerpresentatie door René Platjouw

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS archief, Tramwegen Nederland. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto′s, dia′s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor- en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto′s, waarbij we nu niet naar trams kijken, maar specifiek naar het spoor. Stoom, diesel of elektrisch, alle tractievormen komen wel aan bod, zelfs de 1 PK versie. Als voorbeeld ziet U een foto van een proefrit van een latere 1500-loc bijgevoegd. En weet wel, dat U als NVBS lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevariëerde avond.

NS 1500 BR 27002 AURORA, proefrit te Utrecht, 7-10-1969 foto′s SNR.

dinsdag 14 november 2017

Jeugdherinneringen en meer aan de Haarlemmermeerspoorlijnen

Een beamerpresentatie door Cees Pols

De presentator laat in een Power Point presentatie vooral de lijnen rond Uithoorn en de fabrieksaansluitingen op die lijnen rond de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
De kleine terugblik naar stoom op de lijnen en de lijnen in oorlogstijd wordt door de presentator omlijst met persoonlijke ervaringen aan de hand van dia′s en foto′s uit het privé archief en die van anderen.

Station Uithoorn (foto: Cees Pols)

dinsdag 12 december 2017

De Bijvangst 2

Een diapresentatie door Huib. Binkhorst

Een van oorsprong Haagse-elektrieke-trammetjeshobbyist fotografeert ook wel eens een trein.
Dat lazen wij al eens, en dat klopt.
In deze tweede aflevering gaan we verder vanaf ongeveer het midden van de jaren zeventig.
Veel is nog in oude kleuren, maar het wordt wel steeds geler. Vele inmiddels uit de normale dienst verdwenen materieelsoorten komen aan het licht. Met ook steeds vaker ook iets uit de nabije buitenlanden - want de studentenactieradius neemt gestaag toe - brengt dit programma nostalgie-met-een-grote-N.
Het is niet uitgesloten dat er door dit typische treinenprogramma af en toe toch ook een tram langs spoort. Al was het maar om te begrijpen waarom de presentator nu juist op dat moment op die plek toch weer de camera richtte op het grootspoor.

Contact

E-mail

NoordHollandNoord@nvbs.com

Voorzitter

Jan Noorlander (J.J.)

Secretaris

Rob Veninga (R.)

Penningmeester

Jan de Jong (J.)

Bijeenkomsten

De afdeling Noord-Holland Noord komt op dinsdagavonden bijeen bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), Hoorn. (vlakbij het NS station)
De avonden beginnen telkens om 20.00 uur.
Bijdrage in de kosten is € 2,00.

Bereikbaarheid

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Van Dedemstraat 8 (Transferium), 1624 NN, Hoorn, tel: 0229-214862, is zowel per trein als auto makkelijk te bereiken.
Per trein en bus:

U komt aan op het station of het stationsplein en steekt via de loopbrug het spoor over. Daarna gaat U rechtsaf en direct rechts is de ingang van de Stoomtram.

Per auto:

1. U rijdt op de A7, richting Leeuwarden of Amsterdam. Neem de afslag Hoorn/Centrum en ga bij het Keern (de eerste stoplichten) rechtsaf.
Bij de eerstvolgende stoplichten, voor de spoorwegovergang, gaat U linksaf en rijdt door tot aan de laatste parkeerplaats aan de rechterkant. De Stoomtram ligt aan deze parkeerplaats.

2. U rijdt op de provinciale weg S9 (N506) vanuit Enkhuizen. Ga bij de kruising Hoorn Centrum en Wognum (stoplichten) het Keern op en rijdt verder volgens de aanwijzingen van route 1.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/noordhollandnoord)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Noord Holland Noord