Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Noord

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen

Het programma van 2018 kunt u hier downloaden als PDF.

Mededeling:

Over de extra bijeenkomst in Emmen, te houden bij de Modelspoor-groep ZO Drenthe, worden jullie tijdig geïnformeerd via de e-mail, op facebook en via het blad Op de Rails

Agenda

Programma

zaterdag 27 januari 2018

Rondreis door Oostenrijk en Slovenië

Door Kees Procee

De Draaischijf Leeuwarden, aanvang 13:30
Deze middag neemt Kees jullie aan de hand van dia`s en enkele digitale opnamen mee naar Oostenrijk en Slovenië. Via Salzburg reizen we langs de Semmeringbaan naar Graz en vervolgens via Slovenië terug naar Oostenrijk.


donderdag 20 september 2018

Sonderfahrten in Duitsland, met de trein naar bijzondere plekken

Door Pieter Bosch

Hotel Talens Coevorden, aanvang 20:00
Vanavond neemt Pieter jullie mee met enkele Sonderfahrten die gemaakt zijn tussen 2006 en 2016. We gaan met zowel oud als modern materieel op pad langs spoorlijnen waar doorgaans niet zoveel meer langskomt. Sommige van deze lijnen kennen alleen nog goederenvervoer. We gaan o.a. met een Talent over de Bentheimer Eisenbahn en reizen met een oude Schienenbus rond Chemnitz.
We kijken even in Warstein bij de brouwerij en bezoeken een bruinkoolmijn. Alles per spoor. Ook maken we een uitstapje naar Polen met Duits materieel dat we kennen uit Gronau.


donderdag 18 oktober 2018

Mijn spoorcarrière

Door Michiel Dermois

NNTTM Zuidbroek, aanvang 20:00
11 jaar geleden is Michiel Dermois zelf begonnen in de museumtreinen wereld. Hij heeft het van zijn opa die al vroeg bij het ontstaan van de STAR in Stadskanaal is begonnen. Daar ging hij als kleine jongen al mee met zijn opa. In 2010 is Michiel Stichting DE-III begonnen met treinstel 115, maar ook aan het werk gekomen bij de Nederlandse Spoorwegen in de werkplaats van Hengelo. Vanuit NS zijn er leuke dingen ondernomen met o.a. de Wadlopers mee naar Argentinië en nu is hij inmiddels één van de vaste machinisten van Stichting Hondekop.
In de pauze is er weer gelegenheid het NNTTM museum te bekijken.


zaterdag 20 oktober 2018

Meebrengmiddag

Trias Kerkelijk Centrum Meppel, aanvang 13:30
Zoals gebruikelijk, onze jaarlijkse meebrengmiddag. Heb je leuke foto’s of filmpjes van treinen en trams of andere spoor gerelateerde zaken? Neem ze mee, het mogen oude foto’s zijn, maar uiteraard ook van je laatste vakantie. Elke spreker krijgt ca 15-20 minuten om wat te laten zien. Graag wel even vooraf melden via noord@nvbs.com dat je wat meeneemt en welke apparatuur je nodig hebt.
zaterdag 17 november 2018

De weg kwijt in Engeland

Door Bastiaan Luytjes

De Draaischijf Leeuwarden, aanvang 13:30
Veel liefhebbers zouden op Groot-Brittannië zijn uitgekeken sinds de romantiek van de stoom- en dieseltreinen voorbij is. ‘Eenheidsworst’, wordt wel eens gezegd. Onze presentator Bastiaan wil graag het tegendeel laten zien. De spoorwegen in dit land blijven juist continu boeien en verbazen. De wet van de remmende voorsprong heeft de treinen en alles er omheen onmiskenbaar Brits gemaakt. De privatisatie heeft geleid tot een grote diversiteit in vervoerders, kleuren en materieeltypes; van eenheid is zeker geen sprake. In de presentatie ziet u de eigenaardigheden en soms onlogica, zoals de parliamentary train en het oneindige geschuif en gepuzzel met materieel tussen vervoerders.
We bezoeken de mooiste plekjes, zoals Dawlish aan de zuidkust en Ribblehead in de Yorkshire Dales. We gaan ook naar de Great Central Railway, een unieke dubbelsporige museumlijn, waar we tijdens zogenaamde stoom- en dieselgala’s de romantiek van vroeger kunnen ervaren.

zaterdag 15 december 2018

Spoorzoeken

It Koartling Buitenpost, aanvang 13:30
Zoals gebruikelijk sluiten we het jaar af met spoorzoeken. Welke spreker ons meeneemt en waarheen de reis deze keer gaat, blijft een verrassing.

Contact

E-mail

Noord@nvbs.com

Voorzitter

Pieter Bosch,
Flaaks Ikker 16,
9295 KV Westergeest.
Tel: 0511-227055

Secretaris / Beheerder diaprojecter

Nico Kunnekes,
′t Hofje 30,
7941 CX Meppel
Tel: 0522-251508

Penningmeester

Pieter Wemelsfelder,
Weidemaat 28,
7943 GS Meppel
Tel: 0522-257170

Algemeen lid

Henk van Joolen,
Tjalk 61,
9606 RG Kropswolde,
Email: henkvanjoolen@kpnmail.nl

Algemeen lid

Manuel Draijer,
Marten Koopalstrjitte 14,
9038 TH Ingelum,
Tel: 058-8445122

Social media

Volg ons ook op Facebook: NVBS Noord

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten worden afwisselend gehouden te Buitenpost, Leeuwarden en Meppel op een zaterdag met aanvang 13.30 uur.
Buitenpost is alléén in juni afwijkend op donderdagavond 20:00.
Coevorden en Zuidbroek op donderdagavond 20.00 uur.
De toegangsprijs bedraagt € 2,50.

BUITENPOST: cultureel centrum It Koartling, Schoolstraat 31.

MEPPEL: Trias Kerkelijk Centrum, Groenmarktstraat 4.

ZUIDBROEK: NNTTM Museum, Stationsstraat 5.

COEVORDEN: Hotel Talens, Sallandsestraat 51.

LEEUWARDEN: NS gebouw Draaischijf, Wijnhornsterstraat 86.

Locatie

Van het bestuur

Beste NVBS-er,

Het bestuur verwacht dat het programma voor 2018 wederom aan jullie verwachtingen zal voldoen, wij hebben in ieder geval ons best gedaan een zo afwisselend mogelijk programma te maken. De onderwerpen variëren van dicht bij huis tot ver over de grens buiten Europa.

Uiteraard staan wij altijd open voor suggesties, dus als je nog een leuk idee hebt voor een programma, ergens eens iets gezien hebt wat anderen ook zeker een keertje moeten zien, laat het dan weten aan het bestuur.

Als voorzitter nodig ik jullie graag uit om vrienden en kennissen, waarvan je weet dat zij ook in het spoor en de tram geïnteresseerd zijn, mee te nemen naar onze bijeenkomsten. Zij betalen net als iedereen € 2,50 als bijdrage in de kosten van de zaalhuur, maar zijn verder niets aan de afdeling verplicht.

Om iedereen op de hoogte te houden van nieuwtjes, wijzigingen in het programma, railuitstapjes van onze afdeling e.d., bestaat er een e-mail berichtgeving. Velen hebben zich daar al voor opgegeven, maar heb je dit nog niet gedaan meld je dan aan op noord@nvbs.com.

Ook kun je ons volgen op Facebook, met actuele nieuwtjes en aankondigingen van onze activiteiten, via www.facebook.com/NVBSNoord. Het bestuur van de afdeling Noord wenst iedereen een goed NVBS jaar toe.

Met vriendelijke groeten namens het bestuur,
Pieter Bosch, voorzitter.

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/noord)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Noord