Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Kennemerland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

woensdag 14 maart 2018

“Tour de France“

Een programma van Sjoerd Bekhof

Voor de een ligt Frankrijk ver weg, een ander heeft moeite met de taal en sommigen vinden het spoor met de TGV zo langzamerhand eentonig. Maar diezelfde TGV hebben hun nut om snel naar de uithoeken van dit grote land te komen. Vergeet niet dat alles draait om Parijs met z’n naar de diverse richtingen gesitueerde stations. Vergeet ook niet dat Frankrijk de geboortegrond is van de NS 1100, 1300 en 2400 locomotieven.
Buiten de grote bevolkingscentra speelt de trein een geringe rol. Men hecht aan zijn eigen woonomgeving en vooral aan zijn eigen voiture. Niet voor niets was de Deux Chevaux een succes. Wij vonden het maar een Lelijke Eend. Dankzij de verre nazaat van de 2CV in de vorm van een C4 heeft Sjoerd een aantal reizen door ‘la douce France’ gemaakt. Veel spoorlijnen liggen er in dunbevolkte gebieden verlaten bij. Per dag rijden slechts enkele treinen, vooral dieseltreinstellen, zelfs op lijnen waar nog bovenleiding hangt. De “Llgnes de grande vitesse” zijn het domein van de TGV’s. De Corail-nachttreinen hebben veel terrein verloren. Het betekent het einde van de oude Corail-rijtuigen en bijbehorende locomotieven. De Sybic-loc loopt aan het einde, getuige het gesloopte aantal. Diesellocomotieven verdwijnen in rap tempo. Ook de grote diesellocs CC72000, die nog tussen Paris Est en Troyes reden, zijn bedankt voor zijn jarenlange trouwe dienst. Opvolgers zijn de Bombardier treinstellen. Diesel en hybride, herkenbaar door de aanwezigheid van een stroomafnemer en diverse extra kabels. Frankrijk kent een grote verscheidenheid in het landschap. Kustgebied op zeeniveau en bergtoppen met eeuwige sneeuw en daartussen laag en hoog vlak land. Vooral de viaducten in de hogere gebieden zijn speciaal.


woensdag 11 april 2018

De Bijvangst 2

Een diapresentatie door Huib. Binkhorst

Een van oorsprong Haagse-elektrieke-trammetjeshobbyist fotografeert ook wel eens een trein.
Dat lazen wij al eens, en dat klopt.
In deze tweede aflevering gaan we verder vanaf ongeveer het midden van de jaren zeventig.
Veel is nog in oude kleuren, maar het wordt wel steeds geler. Vele inmiddels uit de normale dienst verdwenen materieelsoorten komen aan het licht. Met ook steeds vaker iets uit de nabije buitenlanden - want de studentenactieradius neemt gestaag toe - brengt dit programma nostalgie-met-een-grote-N.
Het is niet uitgesloten dat er door dit typische treinenprogramma af en toe toch ook een tram langs spoort. Al was het maar om te begrijpen waarom de presentator nu juist op dat moment op die plek toch weer de camera richtte op het grootspoor.
woensdag 9 mei 2018

Treinfenomenen in en rond de staat Colorado

Frits Liebregts

In en rond de staat Colorado is een scala aan treinen te zien, Amtrak passagierstreinen en lange goederentreinen komen aan bod. Er zijn ritten gemaakt met toeristische treinattracties zoals: de Royal Gorge Railway, Pike Peaks Cograilway, de stoomtrein Durango - Silverton en Chama - Antonito.
Ook zijn er een aantal rangeerterreinen op film vastgelegd.

Frits Liebregts in actie tijdens zijn verblijf in de staat Colorado.

Contact

E-mail

Kennemerland@nvbs.com

Voorzitter

Rene Mathot

Secretaris

Henk Booman

Penningmeester

vacant

Bestuurslid

Gerard van der Kolk

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats op woensdag en beginnen om 20.00 uur.
Het adres is Station Velserbosch van "Hoogovens Stoom IJmuiden"
Toegangsprijs: € 3,--.

Voor degenen die met OV komen is er een afhaal/breng service van/naar Station Beverwijk. Degenen die hiervan gebruik van willen maken, dit melden aan kennemerland@nvbs.com

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/kennemerland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Kennemerland