Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Kennemerland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Agenda

Programma

woensdag 13 september 2017

Australië de grote steden per trein

door Paul Muré

In april 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië. Voor allen was het een nieuwe reisbestemming en een kennismaking met de grote variatie aan railvervoer die hier te vinden is. Zowel spoor en tram als railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Intercitytrein uit Sydney na aankomst in Katoomba, 24 april 2016. Foto: Paul Muré.

woensdag 11 oktober 2017

De Gooische Stoomtram

Beamer-presentatie door Ron Couvée

Nog één keertje aan boord van de Gooische Stoomtram? Het kan, maar dan virtueel! Deze avond houdt de vroegere voorzitter van de afdeling ′t Gooi Ron Couvée een presentatie over de Gooische Stoomtram, ook wel bekend als de Gooische Moordenaar. Dit trambedrijf heeft bijna driekwart eeuw, van 1882 tot 1947, het vervoersbeeld bepaald in het Gooi. Onze presentator zal u - met behulp van lichtbeelden - meenemen op een reis met de Gooische van Amsterdam naar Hilversum. Met tussenstops in Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden-Vesting, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren. Ook zal uit de doeken worden gedaan hoe de bijnaam Gooische Moordenaar tot stand kwam. Hoe de bus de tram verdreef, maar gedurende de oorlogsjaren toch weer glorieus terug kwam. En hoe de Gooische heden ten dage nog tastbaar in volle glorie voortleeft, ter herinnering aan een roemrijk verleden.


woensdag 8 november 2017

Spoorwegen in Denemarken 1990 - 2015

Presentatie: Mar de Klerk

De Deense spoorwegen waren in de jaren ′90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan locomotieven en treinstellen waaronder de beroemde Lyntog (flitstrein) op intercityverbindingen en de Bolle Neuzen voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisatie van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de Bolle Neuzen begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen. Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (S) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale veerverbinding Puttgarden - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen. Op Sjælland rijdt zelfs een elektrische tram uit København op eigen kracht zonder bovenleiding! Naast deze bedrijven organiseert het DSB-museum elk jaar een historisch themaweekend in Randers of Odense. In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.


woensdag 13 december 2017

Contact

E-mail

Kennemerland@nvbs.com

Voorzitter

Rene Mathot

Secretaris

Henk Booman

Penningmeester

vacant

Bestuurslid

Gerard van der Kolk

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten vinden plaats op woensdag en beginnen om 20.00 uur.
Het adres is Station Velserbosch van "Hoogovens Stoom IJmuiden"
Toegangsprijs: € 3,--.

Voor degenen die met OV komen is er een afhaal/breng service van/naar Station Beverwijk. Degenen die hiervan gebruik van willen maken, dit melden aan kennemerland@nvbs.com

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/kennemerland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Kennemerland