Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling ’t Gooi

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen
Download het programma voor het seizoen 2017-2018 hier als pdf.

Agenda

Programma

dinsdag 19 december 2017

"NS-Dieselvijven van 1940 – 1974"

Beamerpresentatie door Daan Viergever en Ed Janssen

Op 22 april 1940 vond de presentatie plaats van de DE5. Het plan was deze treinen in te zetten voor een snelle verbinding van het westen naar Noord- en Oost- Nederland. Ook zouden ze op middelgrote trajecten naar het buitenland kunnen rijden. De stellen waren geschikt voor een snelheid tot 160 km/h. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende schaarste aan vloeibare brandstof, kwam van al die mooie plannen niets terecht.
De door het oorlogsgeweld zwaar beschadigde stellen werden deels hersteld. In totaal zijn veertien stellen weer opgebouwd. Enkele reden nog als exprestreinen naar Groningen en Leeuwarden, maar door de elektrificatie in 1952 kwam daaraan een einde.
Van 1950 tot 1958 kwamen ze goed tot hun recht tussen Nijmegen en Vlissingen en Enschede – Roermond. Na de elektrificatie van de Zeeuwse lijn en door de instroom van de Blauwe Engelen in Oost-Nederland verhuisden de Dieselvijven naar secundaire baanvakken. We zagen ze in Noord-Holland op de lijn naar Enkhuizen, in de Betuwe tussen Dordrecht, Geldermalsen en Arnhem, in de Achterhoek naar Winterswijk en in Overijssel tussen Zwolle en Emmen.
De NVBS kon in 1973 afscheid nemen met een rit naar Groningen. Een jaar later ontfermde sloper Koek in Mijdrecht zich over de stellen. Wat rest zijn nog enkele onderdelen, foto’s, filmpjes en vooral herinneringen. Het Spoorwegmuseum “had al een dieseltrein”.

Amsterdam CS, 8-5-1970. DE5-treinstel 196. Dit is één van de treinstellen, die na de oorlog zijn samengesteld met gebruikmaking van overgebleven bakken van elektrische vijfwagenstellen Mat ’40. Foto Nico Spilt.

dinsdag 16 januari 2018

"Spoorwegen in de U.S.A."

Beamerpresentatie door Cock Koelewijn.

De Verenigde Staten zijn een “echt” spoorwegland. Dat klinkt misschien vreemd, want bij spoorwegen denken veel mensen in eerste instantie aan reizigerstreinen. De “railway scene” in de Verenigde Staten wordt echter geheel bepaald door het goederenvervoer. Niet minder dan 40 procent van het goederenverkeer in de VS verloopt via de rails, bijna drie keer zoveel als in Europa.
Vanavond een presentatie over het spoorwegverkeer in de VS, waarin de diverse aspecten van het Amerikaanse railverkeer aan bod komen. Daarbij ook enkele tips voor wie zelf op reis wil naar de VS.


dinsdag 20 februari 2018

"InnoTrans en omstreken"

Presentatie door Frans Blanker

De tweejaarlijkse vakbeurs “InnoTrans” in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer, met bezoekers en exposanten uit de hele wereld. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers.
Presentator Frans Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in “Op de Rails”. Vanavond ziet u een uitgebreider fotografisch verslag, waarin ook de beurs van dit jaar is vertegenwoordigd. We zien het materieel niet alleen “statisch” op het beursterrein, maar ook “dynamisch” in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen.
Het spreekt voor zich, dat Berlijn en omstreken, met veel interessante spoorlijnen en trambedrijven, niet wordt vergeten!

Modern kantelbakmaterieel kan zijn kunsten ook stilstaand vertonen. Hier wiegt een ETR610-treinstel voor de Zwitserse spoorwegen de inzittenden in slaap.

dinsdag 20 maart 2018

"Railjournaal 2017"

Filmpresentatie door het Railtheater Amsterdam

Ook dit jaar kunt u weer kijken naar het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. In deze 48e versie worden nieuwsfeiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017 belicht.
In bewegende beelden, met synchroon geluid en live commentaar, komen zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere actualiteiten, weer in chronologische volgorde in beeld.
De definitieve samenstelling wordt pas begin 2018 afgerond, zodat het nu nog te vroeg is om te melden welke onderwerpen er in zullen worden opgenomen. Maar het wordt ongetwijfeld weer een afwisselend programma, met voor elke railliefhebber wel iets interessants!
U komt toch ook (weer) kijken!!

Nieuw materieel Schwebebahn, Wuppertal. Foto R.T.A.

dinsdag 17 april 2018

"Railreis langs de Rijn en de Moezel"

Beamerpresentatie van Jan Willem Oosting

In onze contreien lopen enkele grote rivieren, die in de loop der geschiedenis van grote betekenis waren en die dat heden ten dage nog zijn. In het verleden vormden in West- en Midden-Europa de Rijn en Donau de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Allengs werden langs deze en andere rivieren dorpen en steden gebouwd en vervolgens konden mensen en goederen over grote afstanden vervoerd worden. Geen wonder, dat kort na het begin van de aanleg van spoorwegen daar verschillende spoorlijnen tot stand kwamen, soms aan beide kanten van het water.
Dit stond de auteur voor ogen, toen hij diverse treinreizen maakte langs deze rivieren.
Vanavond vraagt hij belangstelling voor trein en tram in stad en landschap in relatie tot voornamelijk de Rijn en ook enigszins de Moezel. Allerlei aspecten komen hierbij aan de orde, soms goed herkenbaar, soms ook onbekend. Voor iedereen is er wat te beleven.

Linz am Rhein. Foto J.W. Oosting:

dinsdag 15 mei 2018

"La grande vitesse française"

Presentatie door Ambrosius Baanders

In Frankrijk is op dit moment 2.800 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een netwerk waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2015 werden er 54,1 miljard reizigerskilometers afgelegd. Met de opening van 800 km nieuwe lijn in 2017 is het hogesnelheidsnet nu min of meer voltooid; in de komende jaren zullen er geen nieuwe baanvakken bij komen, omdat de financiering zeer moeilijk is.
Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren ’70, nadat in de jaren ’50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Het doel was om markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981 – ’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorwegmaatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.
Een presentatie niet alleen van de 12 bestaande lijnen en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

TGV Sud-Est 117, TGV Postal en TGV Résau 514 in Parijs op het opstelstation Porte de Bercy (01-10-1995). Foto A. Baanders.

Contact

E-mail

Gooi@nvbs.com

Voorzitter/secretaris

Adela Burger
Tel: 035-6280604
E-mail: aburger18@kpnmail.nl

Penningmeester

Ad Kuijper
Tel: 036-5245943
Mobiel: 06-53644578
E-mail: ad@kubema.demon.nl

2e Secretaris

Peter van den Breemer
Tel: 035-6932027
E-mail: pvandenbreemer@kpnmail.nl

Lid

Ron Mikkenie
Tel: 035-5263852
E-mail: mikkenie@telfortglasvezel.nl

Bijeenkomsten

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud! Ze worden gehouden in Wijkcentrum “Riebeeck” aan de Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De zaal is op de begane grond. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de bar open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50.Bereikbaarheid

Bereikbaarheid vanaf station Hilversum Sportpark en bushalte lijn 320
Het adres is Van Riebeeckweg nr. 50 in Hilversum. De loopafstand is ongeveer 8 minuten. Met de trein vanuit Utrecht op het perron teruglopen en linksaf de Soestdijkerstraatweg op. Met de trein vanuit Amsterdam/Hilversum op het perron teruglopen en rechtsaf de Soestdijkerstraatweg op. Vanaf de bushalte de Soestdijkerstraatweg oversteken. Ter hoogte van het tankstation loopt u schuin links de Van Riebeeckweg in. Na 350 meter ligt aan de rechterkant van de weg op nummer 50 Wijkcentrum “Riebeeck”, links van het zorgcentrum.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

Nieuws

Programmawijzigingen
Raadpleeg regelmatig www.nvbs.com/gooi; hierop vind u altijd het meest actuele programma van de NVBS - afdeling ’t Gooi. Eventuele programmawijzigingen worden hier en in het NVBS maandblad ’Op de Rails’ bij de ’Agenda’ vermeld.

Mailing-lijst NVBS afdeling ’t Gooi
Als u per e-mail op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de afdeling, geef dan uw e-mailadres door aan het bestuur via Gooi@nvbs.com

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/gooi)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling ’t Gooi