Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling ’t Gooi

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

Algemeen
Download het programma voor het seizoen 2018-2019 hier als pdf.

Agenda

Programma

dinsdag 18 december 2018

Grote spoorwegwerken in Zwitserland

Beamerpresentatie door René Platjouw

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de GotthardBasistunnel.
Aan de hand van foto’s en tekeningen brengt René Platjouw vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB GotthardBasistunnel en de Vereina en Albula II tunnels van de Rhätische Bahn in beeld.
De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht een nieuw ontwikkelde methode, de zogenaamde “Normalbauweise” om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd verstoord. Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon door konden rijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in dit fascinerende bergland.De Bodio-Faido tunnel is af, september 2012.GBT Logo Gottardo 2016.

dinsdag 15 januari 2019

Spoorwegindustrie in Indonesië, haar ontwikkeling en toekomst

Een programma door W. Widoyoko

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren bij de Nederlandse spoorwegindustrie de bekende namen van Werkspoor, Beijnes, Allan en andere al in de geschiedenisboeken terecht gekomen. Aan de andere kant van de wereld daarentegen begon de geschiedenis van de spoorwegindustrie in Indonesië juist op te bloeien. Professor B.J. Habibie, toenmalig Minister van Technologie, had een visie voor de industriële toekomst van Indonesië. De spoorwegindustrie was een van de belangrijke pilaren in zijn plannen. Om dit te realiseren toverde hij de oude locomotiefwerkplaats in Madiun om tot een eenvoudige fabriek, waar eerst simpele goederenwagons worden gebouwd. De fabriek krijgt de naam: PT Industri Kereta Api (INKA). Na een ontwikkeling van jaren is de droom van Prof. Habibie werkelijkheid geworden. Van een heel eenvoudige fabriek is INKA nu een belangrijke en zelfs de enige spoorwegindustrie in Zuidoost-Azië. Behalve levering aan nabije Aziatische landen worden de producten van INKA steeds vaker ook geleverd aan omringende landen, zoals bijvoorbeeld Bangladesh.

In de 21e eeuw spelen de spoorwegen nog steeds een belangrijke rol in Indonesië. Behalve INKA zijn ook andere aan het spoor gerelateerde fabrieken en industrieën ontstaan, die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de moderne spoorwegen. In het kader van 150 jaar spoorwegen in Indonesië (1867 – 2017) geeft Widoyoko een presentatie over de ontwikkeling en toekomst van de spoorwegindustrie in Indonesië. Ook gaat hij in op de rol van de Nederlandse industrie hierin en wat de kansen zijn voor Nederlandse deelname aan deze ontwikkeling in Indonesië.
Bent u geïnteresseerd? U bent van harte welkom!

Diesellocomotief ontworpen en gebouwd door PT INKA, Madiun, Oost-Java, 2016. Foto: W. Widoyoko.

dinsdag 19 februari 2019

Berliner Metamorphosen, deel 1

Beamerpresentatie door John Krijgsman

John Krijgsman vertoont beelden bij een verhaal over de stad met vier sektoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, over spookstations en twee Hauptbahnhöfe, over de Deutsche Reichsbahn, die alle grenzen overschreed en over hoe alles na 1989 weer samensmolt.

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die werd voltooid met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep. Toen werd het tijd om de rails in en om de stad aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram-, U-Bahn- en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot het meest imposante van Europa. Steeds minder herinnert aan het gesplitste verleden van de stad, maar een kwart eeuw na de val van De Muur rijden er nog altijd railvoertuigen van DDR-fabrikaat in de dagelijkse dienst.
Uw presentator bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. In de afgelopen decennia ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Vanavond deel 1 van een tweeluik over de metamorfosen, die zich in ruim vier decennia overal in Berlijn hebben voltrokken.

In september 1979 rijdt een treinstel van het West Berlijnse S-Bahn-net in het grensgebied bij station Bornholmer Straße. Achter de Muur rijdt de S-Bahn van de hoofdstad van de DDR. Foto: John Krijgsman.


dinsdag 19 maart 2019

Filmisch Railjournaal 2018

Railtheater Amsterdam

In deze 49e editie zijn nieuwsfeiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland te zien uit de periode 1 december 2017 t/m 31 december 2018. De bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar over zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere actualiteiten, komen weer in chronologische volgorde in beeld.

Het wordt ongetwijfeld weer een afwisselend programma met voor elke railliefhebber wel iets interessants om te bekijken. Van de onderwerpen uit het eerste half jaar kunnen wij nu bijvoorbeeld al noemen: omleidingen bij GVB, HTM en RET. Indienststelling Noord/Zuid metro Amsterdam en geheel gewijzigd tramnet, zonder lijnen 9, 10 en 16, maar met nieuwe lijnen 11 en 19; HTM 19 verlengd naar station Delft; RET open huis 50 jaar metro; Keolis Blauwnetlijnen van Zwolle naar Kampen en Enschede; NS Beneluxtrein via nieuwe route; NSM-plan V op pad voor 50 jaar NS-huisstijl; Museumstoom bij MBS, SGB, SHM en SSN. De Eurobahn van Bad Bentheim naar Hengelo; Flixtrain; HLB neemt vervroegd diensten over van DB; Luxtram, nieuwe tram van Luxemburg in dienst; RNV lijn 22 in Heidelberg weer in dienst, via nieuw tracé door Bahnstadt; Stuttgart: U12 verlengd, tijdelijke lijnen U29 en U34; viering 150 jaar tram.

U komt toch ook (weer) kijken!!

loc 65018 van de SSN in Enkhuizen bij het 50-jarig festival van de SHM. Foto: R.T.A.

dinsdag 16 april 2019

Nederlands Spoorwegmaterieel in het buitenland

Presentatie door Steven Hopman

Het meeste Nederlandse spoorwegmaterieel maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt ook de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dan het andere, toch komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instantie misschien zou verwachten.
Dit beperkt zich niet alleen tot de grensstations. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen.
We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost-Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving.

Door de NSB gehuurde NS 6437 in het Noorse station Kongsvinger op 6-6-1994.

dinsdag 21 mei 2019

Dampfbahn Furka Bergstrecke

Beamerpresentatie door Peter Westmijze

In oktober 1981 reed de laatste trein van de Furka-Oberalp-Bahn over het Furka bergtraject in Zwitserland. Een groep enthousiastelingen, verzameld in de Verein Furka Bergstrecke, wilde dit traject echter van de ondergang redden met het doel deze als museumspoorlijn opnieuw in dienst te stellen. Het plan leek bijna onhaalbaar, maar lukte! Uiteindelijk werd in augustus 2010 het laatste deel van de lijn tussen Gletsch en Oberwald onder grote belangstelling in dienst genomen. De oorspronkelijke stoomlocs werden in Vietnam teruggevonden en rijden nu al weer jaren de goed bezette treinen over het magnifieke bergtraject. Peter Westmijze, die jarenlang vrijwilligerswerk aan de lijn deed, neemt ons mee langs deze lijn, en laat ons genieten van zowel spoorse elementen als het prachtige berglandschap.

Contact

E-mail

Gooi@nvbs.com

Voorzitter/secretaris

Adela Burger
Tel: 035-6280604
E-mail: aburger18@kpnmail.nl

Penningmeester

Ad Kuijper
Tel: 036-5245943
Mobiel: 06-53644578
E-mail: ad@kubema.demon.nl

2e Secretaris

Peter van den Breemer
Tel: 035-6932027
E-mail: pvandenbreemer@kpnmail.nl

Lid

Ron Mikkenie
Tel: 035-5263852
E-mail: mikkenie@telfortglasvezel.nl

Bijeenkomsten

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud! Ze worden vanaf september 2018 gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias”, Lopes Diaslaan 213, 1222 VE Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De zaal is op de begane grond. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de bar open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50.Bereikbaarheid

Bereikbaarheid vanaf station Hilversum Media Park
Uitgang Noorderweg. Recht tegenover het station is de Stephensonlaan, die loopt u uit, dan linksaf de Laan 1940 – 1945 in, rechtdoor tot aan het bordje Lopes Diaslaan, daar rechtsaf en dan ziet u meteen aan de rechterkant de parkeerplaats en – wat achteraf – het gebouw al liggen. De looproute is ongeveer 10 minuten.
Vanaf station Hilversum rijdt er een bus, lijn 2 naar halte Lopes Dias.

Nieuws

Programmawijzigingen
Raadpleeg regelmatig www.nvbs.com/gooi; hierop vind u altijd het meest actuele programma van de NVBS - afdeling ’t Gooi. Eventuele programmawijzigingen worden hier en in het NVBS maandblad ’Op de Rails’ bij de ’Agenda’ vermeld.

Mailing-lijst NVBS afdeling ’t Gooi
Als u per e-mail op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en activiteiten van de afdeling, geef dan uw e-mailadres door aan het bestuur via Gooi@nvbs.com

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/gooi)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling ’t Gooi