Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen

Afdeling Eemland

Login

Lidnummer:
Wachtwoord:

Wachtwoord vergeten of eerste login? haal uw wachtwoord op.
Geen lid? Word lid.
Vragen? Mail de helpdesk.

AlgemeenDownload het programma voor 2018 hier als PDF.

Agenda

Programma

donderdag 13 september 2018

Spoorwegveiligheid

Presentatie: René Jongerius

Spoorwegongevallen spreken tot de verbeelding en dat geldt vooral voor ongevallen als gevolg van het rijden door onveilig sein: De eenzame machinist die een fout maakt en daarmee de levens van anderen in gevaar brengt. Al vroeg kwam de roep om hulpmiddelen om het rijden door onveilig sein te verhinderen.
Niet alleen spoorwegingenieurs maar ook amateuruitvinders stortten zich op het onderwerp, maar meestal met weinig succes. Spoorwegdirecties hadden ook lange tijd weinig trek om in automatische treinbeïnvloeding te investeren.
In zevenmijls-stappen gaan we door de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Per periode bekijken we welke ernstige ongevallen zich voordeden en tot wat voor ontwikkelingen dat leidde. Na de ramp bij Harmelen werd dat niet alleen een zaak van het spoorwegbedrijf maar ook van de nationale en zelfs internationale
politiek. Zo eindigen we bij een spoorwegnet dat anno 2018 vier systemen voor automatische treinbeïnvloeding kent: ATB-EG, ATB-Vv, ATB-NG en ERTMS.

Woerden, 1936.Daarlerveen: voorsein met elektrische
aandrijving.Zwolle, stoptonend hoofdsein aan de lensbrug.Schiedam, 1976.

donderdag 11 oktober 2018

Berliner Metamorphosen deel 2

Presentatie: John Krijgsman

Op 9 november 2016 presenteerde John bij ons zijn eerste deel over Berlijn. Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.
Hij bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo?n 12.000 dia?s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto´s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan 40 jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Op de Dag van de Arbeid werd de Berliner S-Bahn in het oostelijk
stadsdeel uitgedost met de DDR-vlag en de rode socialistische vlag. Friedrichshagen, 1 mei 1984.Bahnhof Friedrichstraße was een ingewikkeld grensstation, knooppunt tussen Oost en West, gelegen in Oost-Berlijn.
Op 16 november 1989, een week na de val van de Muur, maakte op het afgeschermde perron van de Oostberlijnse S-Bahn niemand zich meer druk om fotografen.
Foto’s: John Krijgsman.

donderdag 8 november 2018

Spoorwegen op de landkaart; na de pauze: Tien jaar SNE

Presentatie:.Ronald Bokhove

Voor de pauze laat Ronald Bokhove ons in de presentatie ‘Spoorwegen op de kaart’ de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Met de komst van de spoorwegen verandert het kaartbeeld: lijnen, emplacementen en stations krijgen een plek, als onderdeel van de topografie,
als hulpmiddel bij het plannen van een rit of als opwarmertje voor een onvergetelijke reis.
Thematische kaarten verbeelden opkomst en soms ondergang van het spoor en verklaren ruimtelijke verschijnselen waarin railvervoer een rol speelt. U gaat het vanavond allemaal zien, want een kaartje zegt
meer dan duizend woorden.
Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van tien jaar NVBS-excursies tussen 2007 en 2017. Hij heeft als reisleider bij de SNE vele tochten georganiseerd, maar hij laat ook opnamen zien van excursies die door zijn collega’s zijn geleid. Dat betekent beelden uit verre landen
als Bangladesh, Zuid-Korea, Taiwan en Syrië. Maar we blijven ook dichter bij huis als we gaan spoorzoeken in het Westland, op Koninginnedag de Rotterdamse haven bezoeken of in de sneeuw naar Stadskanaal zwoegen. En wie weet zet het u wel aan om zélf eens aan een NVBS-excursie deel te nemen. Of behoort u al tot de groeiende schare enthousiaste deelnemers?

Koninginnedagrit 2011.Havens in Rotterdam op een kaartfragment
in een Bos-atlas.

donderdag 13 december 2018

Scandinavië

Presentatie: Sjoerd Bekhof

Sjoerd Bekhof sluit het seizoen 2018 af. Deze keer richt hij de focus op Scandinavië, een deel van Europa dat hij al eerder bezocht. Intussen heeft hij alle uithoeken gezien, samen met zijn reisgenoot Frank Aakster.
In 2017 lag de nadruk op de reis op Finland. Het land van de duizend meren, de scheppingen van Jean Sibelius, met het beroemde Finlandia, het serviesgoed van Arabia, de telefoontjes van Nokia, maar ook van breedspoor en alleenheerschappij van de Finse Staatsspoorwegen VR.
Helsinki (Helsingborg) is niet alleen de hoofdstad van het land maar ook het middelpunt van het spoorwegnet. Dit strekt zich uit naar het oosten met een drietal verbindingen met het naburige Rusland en naar het noorden tot de steden Kemijärvi en Kolari. Beide eindpunten liggen boven de Poolcirkel en worden met nachttreinen uit Helsinki bediend. In de zomer dagelijks, in de winter enkele keren per week.
De westkant van Finland ligt grotendeels aan de Botnische Golf. Daarover wordt de verbinding met de Zweedse hoofdstad Stockholm met schepen onderhouden. De spoorverbinding met Zweden bestaat uit gemengd spoor tussen Tornio en Haparanda aan de Zweedse kant. De normaalsporige verbinding is al jaren buiten gebruik. Reizigersvervoer tussen deze plaatsen is er niet meer. De lading van de op breedspoor rijdende goederentreinen wordt in Haparanda overgeslagen op normaalsporig materieel.
Rond Helsinki is intensief voorstadsverkeer, waar voornamelijk nieuw materieel van Stadler rijdt. Bijzonder zijn de treinen naar de Russische steden. De Allegro treinstellen naar Sint Petersburg en de nachttrein naar Moskou.
De spoorwegen in Scandinavië zijn probleemloos te fotograferen.

Allegro hogesnelheidstrein naar Sint
Petersburg (l) en een Finse Pendolino in het hoofdstation Helsinki.De Russische e-loc die de nachttrein uit Moskou in Vainikkala heeft afgeleverd voor het vervolg van de reis naar Helsinki.

Contact

E-mail

Eemland@nvbs.com

Bijeenkomsten

Vrijwel alle bijeenkomsten worden gehouden op de tweede donderdag van de maand in het Verenigingsgebouw "Railzicht",
Stationsplein 299,
3818 LE Amersfoort
Railzicht ligt direct naast het P&R parkeerterrein.
Alle bijeenkomsten beginnen om 19.45 uur (zaal vanaf 19.30 uur open) en eindigen om ongeveer 22.30 uur.
Aan bezoekers wordt een bijdrage van € 2, - gevraagd.
Wij hopen u allen op de bijeenkomsten te kunnen begroeten.

Uw team Eemland

Bereikbaarheid

Railzicht is alleen buitenom bereikbaar via het P&R-parkeerterrein.

Treinreizigers komen via uitgang BW-laan.

Locatie


Locaties NVBS weergeven op een grotere kaart

QR-Code

Scan deze QR-code om onze agenda te bereiken op je smartphone:

(www.nvbs.com/eemland)

Overige pagina’s

Toon alle programma’s van de afdeling Eemland